STERK FORM; Johannes Høsflot Klæbo har vist seg sterkere enn før i år under Tour de Ski og bør nå få velge hva han ønsker å gå, sier NRK-ekspert.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STERK FORM; Johannes Høsflot Klæbo har vist seg sterkere enn før i år under Tour de Ski og bør nå få velge hva han ønsker å gå, sier NRK-ekspert. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Johannes Høsflot Klæbo må fortsatt kvalifisere seg til distanser i VM

Ekspert ut mot Klæbo-behandling: - Må få gjøre hva han vil

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn mener landslagsledelsen må ta til fornuften og ikke tvinge Johannes Høsflot Klæbo til uttaksrenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo gjorde et av sine beste renn i karrieren da han langt på vei avgjorde Tour de Ski på gårsdagens fellesstartrenn.

22-åringen økte ledelsen i sammendraget fra fem sekunder til et minutt og tjue sekunder til Sergej Ustjugov.

- Det Johannes gjør her er utrolig sterkt. Jeg synes det er imponerende å komme hit og gjøre det uten høydetrening. Jeg kjenner høyden så inn i helvete. Selv om vi bare er på 1100 meter over havet, så fungerer ikke kroppen min som i lavlandet. Så jeg synes det er imponerende hvordan Johannes gjør det der uten å ha ligget i høyden først, sier Martin Johnsrud Sundby.

For mens Sundby og resten av de norske distanseløperne har kjent hvordan rennene har tatt på, har Klæbo bare blitt sterkere og sterkere på distanse utover i touren.

- Det kjennes i hvert fall bra ut og distanseformen har vært bra de siste to rennene, sier Klæbo selv.

- Må få gjøre som han vil

Før touren var ikke Klæbo automatisk inne på noen av de lengre distansene i VM. Med de meget gode distanseløpene i Oberstdorf og Val di Fiemme, mener NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn at Klæbo bør få frie tøyler etter touren, og ikke bry seg om de uttaksrennene landslagsledelsen har signalisert.

- Distanseformen har ikke vært der fram til Tour de Ski. Men den har kommet i løpet av touren. Han setter verdens beste distanseløper i klassisk, Aleksandr Bolsjunov, på plass i Val di Fiemme. Han leker med Sergej Ustjugov i Oberstdorf. Han må få gjøre hva han vil etter touren, sier Bjørn til NRK.

Det er nemlig bare 13 dager imellom siste løp i Tour de Ski og 15-kilometeren i Otepää, hvor landslagstrener Eirik Myhr Nossum har uttalt at alle som ønsker å gå distansen i VM må være med.

- Ja, men det er ganske hardt om du går Tour de Ski, for det er nødvendig med en lang treningsperiode etterpå. Det går an å kombinere, men det kan være at det er bedre for ham å trene i resten av januar, sa Bjørn til NTB tidligere denne uka.

Aktuell for fem distanser

Hovedpersonen selv er godt fornøyd med hvordan formen har utviklet seg i touren, men ønsker ikke selv og ta stilling til om han skal delta i Otepää eller ei.

- Jeg tror jeg har trengt de distansene her for å komme i bedre og bedre slag, og føler nå at distanseformen er bedre enn hva den var når vi startet touren og det er hvert fall et godt tegn, sier Klæbo.

Nossum forklarer at han i utgangspunktet ønsker å se Klæbo på 15 kilometer klassisk i Otepää og 15 kilometer og 30 km med skibytte i NM.

- Sånn som jeg kjenner planen til Johannes, er den pr. nå uansett at han skal gå i Otepää, sier Nossum som skal ta ut løperne på distanserennene i VM.

Men landslagstreneren innrømmer at han, med en Klæbo i formen han har vist i Tour de Ski, skal få det vanskelig med å utelate 22-åringen fra noen distanser.

- Hvis han fortsetter å holde den formen her og kanskje også utvikler den, så skal det litt til at vi har fire som er bedre på alle distanser. Jeg tror det handler like mye om å finne en god plan for Johannes, Kåre og Arild for hva de skal prioritere.

Dermed blir det trolig opp til Klæbo, morfaren Kåre Høsflot og sprinttrener Arild Monsen å finne ut hvilke distanser Klæbo ønsker å gå. Med formen han har vist til nå i touren er han høyaktuell for alle renn, kanskje med unntak av femmila.

- Det er en diskusjon jeg først og fremst overlater til Kåre, Arild og Johannes, for å legge en god plan til VM. Fortsetter han å være i så god form som det her kan han gå det aller meste, og vil mest sannsynlig være kvalifisert når laget skal tas ut, sier Nossum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer