ENDELIG SMILER KALLA IGJEN. Det har vært mest tårer og fortvilelse for Charlotte Kalla, helt til søndagens løp. Da kom smilet tilbake, rett før VM starter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ENDELIG SMILER KALLA IGJEN. Det har vært mest tårer og fortvilelse for Charlotte Kalla, helt til søndagens løp. Da kom smilet tilbake, rett før VM starter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Eksperten innrømmer: - Jeg tok grundig feil av Kalla

Bilettboom til Falun-VM etter helgas sjokkløp.

For en uke siden sa den svenske eksperten at Charlotte Kalla var sjanseløs på VM-gull. Etter sjokkløpet i Östersund søndag, har Tomas Pettersson tverrvendt i oppfatningen.

Marit Bjørgen ble banket med over 36 sekunder på 10 km fristil.

Therese Johaug var drøyt 53 sekunder bak Kalla, og Heidi Weng ble slått med over minuttet.

- Det er bare å innrømme det. Jeg tok grundig feil, sier Expressens Tomas Pettersson.

Men han er selvsagt svært fornøyd, tross uttalelsen.

- Herregud. Hele Sverige jubler nå, sier Pettersson.

Og han fortsetter:

- Dette var det beste som kunne hende, både for damelangrenn totalt, og ikke minst for arrangementet VM i Falun, sier Tomas Pettersson til Dagbladet.

Bitene falt på plass - Jeg har vært usikker og har tvilt mye på Charlotte Kalla i år. Men teknikken satt. Nå falt bitene på plass, sier den svenske ekspertkommentatoren.

Det er bare en drøy måned siden at Kalla med gråten i halsen uttalte at hun neppe hadde noe i VM å gjøre.

Pettersson mener at nå skal det bli kamp om gullmedaljene i Falun.

- Marit (Bjørgen) og Therese (Johaug) må se opp, sier Pettersson.

Men han er også av den oppfatningen at de norske løperne temmelig sikkert vil forbedre seg fra søndag og inn mot VM.

- De gikk sprinten dagen før. Charlotte har stort sett ladet opp siden desember. Jeg er ganske sikker på at de norske vil forbedre seg mye, men Charlotte Kalla har definitivt meldt seg på i gullkampen i flere øvelser, sier eksperten.

Suksessoppskrift Han mener at det var akkurat dette Charlotte Kalla trengte mentalt rett før det viktige mesterskapet.

- Det samme skjedde med henne før Vancouver i 2010 og foran OL i Sotsji. Hun tok gull i begge mesterskapene, sier Tomas Pettersson.

Charlotte Kalla tok gull i favorittøvelsen 10 km fristil i Vancouver og i stafetten i Sotsji. Stort sett alle de svenske løperne har vist stigende form inn mot det aller viktigste denne sesongen.

- De svenske toppløperne som har vært klare i lang tid og ikke har måttet kvalifisere seg, har fått forberedt seg og fulgt sitt eget opplegg inn mot VM på hjemmebane. Som om det var et OL, sier den norske eksperten Torgeir Bjørn til Dagbladet.

- Det har han helt rett i. Det er dette som har vært målet hele denne sesongen for de svenske løperne, kommenterer Tomas Pettersson.

Billettboom Billettsalget har vært bra til VM i Falun. Men nå går det unna for alvor.

Sjokkløpet til Kalla har satt fyr på billettsalget.

Markedssjef Kent Lövgren er storfornøyd med kjempeløpet til publikumsyndlingen, bare noen dager før VM er i gang i Falun.

- Ja, det var positivt. Det ble en betydelig fartsøkning i salget. Lørdag er allerede utsolgt, forteller Lövgren.

Det er 15 km med skibytte for damer og 30 km med skibytte for herrer som står på programmet denne dagen. Lövgren har ikke fått målt Kalla-effekten til de dagene det nytente svenske gullhåpet skal i aksjon.

Men han kan fortelle at det fortsatt er billetter igjen til tirsdag 24. februar, da Kalla skal ut på sin favorittøvelse 10 km fristil.

Halvparten av billettene er feid bort til damestafetten torsdag 26. februar.

Svensk selger på norsk - Jeg regner med at billettsalget vil fortsette bra de kommende dagene. Vi hadde 175.000 besøkende på våre nettsider i forrige uke, forteller Kent Lövgren.

Den svenske markedssjefen er i topphumør og prøver seg like godt på et salgsfremstøt på norsk:

- Gå ikke glapp av den svenske folkefesten!

GLAD FOR AT HAN TOK FEIL. Langrennsekspert Tomas Pettersson er glad for at han kan innrømme at han tok feil. Foto: EXPRESSEN.
GLAD FOR AT HAN TOK FEIL. Langrennsekspert Tomas Pettersson er glad for at han kan innrømme at han tok feil. Foto: EXPRESSEN. Vis mer