Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ekspertene enige om toppscorerfavorittene nå: - Står mellom to-tre navn

Arne Scheie og Lars Tjærnås er delt når det kommer til toppscorerfavoritt etter Diego Costa og Cristiano Ronaldos to første kamper.

FAVORITTENE. Diego Costa og Cristiano Ronaldo har startet VM på strålende vis med hhv. tre og fire scoringer på to kamper. Foto: NTB Scanpix
FAVORITTENE. Diego Costa og Cristiano Ronaldo har startet VM på strålende vis med hhv. tre og fire scoringer på to kamper. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Noen av verdens fremste målscorere har for alvor vist seg fram fra start av i VM i Russland.

Allerede i åpningskampen fikk man den første tomålsscoreren ved russiske Denis Tsjerysjev. Russeren med oppvekst i Spania fulgte opp med et nytt mål i kampen mot Egypt og står dermed med tre mål. Likevel må nok russeren anses som en virkelig outsider i kampen om toppscorertittelen.

Tsjerysjev er likt med Diego Costa som står med tre mål for Spania. Øverst på listene så langt er Cristiano Ronaldo etter et mektig hat trick mot Spania. Med fire for Portugal leder han an i kampen om toppscorertittelen.

Arne Scheie har fulgt med på VM-sluttspill siden 50-tallet. Med Costa og Ronaldos sterke start i gruppespillet konkluderer Scheie med at de ligger godt for å bli toppscorer.

- Ja, de gjør det. Du tar jo aldri ifra noen at de har scoret tre og fire mål. De er jo i banken. Da jeg på forhånd snakket med folk, så var vi veldig opptatt av lag som vi trodde ville gå helt fram. Der er sjansen størst at du vil få toppscorere. Nå sier jeg ikke at Spania og Portugal vil gå helt fram, men når de allerede har tre og fire, så er det klart at de ligger veldig godt an. Du ser på de siste mesterskapene at man ikke er i nærheten av ti mål på toppscoreren, sier Scheie.

Sist gang en spiller scoret mer enn ti mål i et og samme VM var Gerd Müller. «Der Bomber» scoret nettopp ti mål for Vest-Tyskland i VM i Mexico i 1970.

Scheie har Ronaldo som en knapp favoritt for tittelen per dags dato.

- Nå har jo Portugal Iran igjen. Da må Iran fram, og da blir det en helt annen og åpen kamp. Det er større muligheter for Ronaldo. Han kan fort bli toppscorer han, så sant de ikke blir slått ut. Da er mulighetene mye mindre hvis de ryker ut i gruppespillet eller i åttedelsfinalen. Da er det verre, sier Scheie.

- IKKE MISTENKELIG: Vadim Demidov fikk i Dagbladets VM-studio spørsmål om Russland og doping. Demidov, som har spilt i Russland tidligere, svarte at det ikke er noe mistenkelig med hvordan hjemnasjonen framstår i VM. Vis mer

Trekker fram Kane

For hans tidligere sidekommentator i NRK, blant annet under VM i 1998, Lars Tjærnås er det flere spillere han regner med vil blande seg inn i diskusjonen.

Romelu Lukaku og Harry Kane begynte også mesterskapet med å score to mål hver seg i oppgjørene mot Panama og Tunisia i gruppe G. Tjærnås tror de også kan blande seg inn i kampen om toppscorertittelen.

- Jeg tror det er et par andre som kommer til å blande seg inn. Harry Kane kommer til å score noen mål. Jeg tror han har en fair sjanse til å score ett eller to mot Panama, som jeg synes har vært dårlig. Gjør han det, så er han med, sier Tjærnås.

Som Scheie er Tjærnås sikker på at spilleren som ender opp som toppscorer kommer fra et av lagene som går langt.

- Det er nok han og kanskje én eller to andre som kan melde seg på. Toppscoreren blir jo fra et lag som kommer langt, og både Spania og Portugal vil være helt der oppe. Tyskland ser ikke ut som de har en spiss som kommer til å score mye mål. Brasil tviler jeg på at har én som kommer til å score mye, så det er nok de to-tre som jeg tror det kommer til å stå mellom, sier Vålerenga-speideren.

Den eneste gangen en spiller fra et lag som ikke gikk til minst kvartfinale i et VM vant toppscorertittelen var da Oleg Salenko fra Russland delte toppscorertittelen med bulgarske Hristo Stoichkov i USA i 1994.

Tjærnås holder Costa som favoritt, fordi han tror Spania går lengst av Portugal, England og Spania.

- Jeg holder fortsatt på Spania som det av de tre som kommer lengst, så sånn sett vil jeg si Costa fordi han får flere sjanser til å score, konkluderer Tjærnås.

Misfornøyd med eget forhåndstips

Tjærnås mener toppscorertittelen står mellom to-tre navn og utelukker dermed stornavn som Neymar, Antoine Griezmann og Lionel Messi, som har hatt ujevne starter på mesterskapet.

Scheie er godt fornøyd med VM så langt, men en ting er han ikke fornøyd med; hans eget forhåndstips da han skulle tippe toppscorer.

- Jeg var én av dem som trodde at det kom til å bli en toppscorer fra Tyskland, men der kan du se hvor feil man kan ta.

- Det er bare spilt én kamp da?

- Det er det, men tyskerne er veldig bekymret nå. Jeg så et intervju nå med to av de tyske spillerne. Nå møter de Sverige, som er så godt organisert, så de er redde nå. Det ville vært ei bombe hvis Tyskland går ut etter innledningen, men de skal jo spille først, sier Scheie til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media