Ekspertene er ikke i tvil: Ronaldo bør vinne Gullballen

- Savner sidestykke i verdenshistorien.

FAVORITTENE: I likhet med de fire siste årene, står årets Ballon d'Or sannsynligvis mellom Lionel Messi (t.v.) og Cristiano Ronaldo (t.h.). Ekspertene og bookmakerne holder en liten knapp på Cristano Ronaldo, som scoret i helgens El Clásico da Real Madrid vant 3-1. FOTO:  AFP PHOTO/ LLUIS GENE/ QUIQUE GARCIA
FAVORITTENE: I likhet med de fire siste årene, står årets Ballon d'Or sannsynligvis mellom Lionel Messi (t.v.) og Cristiano Ronaldo (t.h.). Ekspertene og bookmakerne holder en liten knapp på Cristano Ronaldo, som scoret i helgens El Clásico da Real Madrid vant 3-1. FOTO: AFP PHOTO/ LLUIS GENE/ QUIQUE GARCIAVis mer

I dag kom listen over de nominerte til FIFA Ballon d'Or. Både mangelen på Premier League-profiler, og mangelen på Luis Suárez har vært diskutert, men hvem fortjener egentlig å vinne kåringen?

De to storfavorittene er igjen Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. Selv om debatten raste før Ronaldo vant gullballen i fjor, er Viasats mangeårige ekspertduo Vidar Davidsen og Roar Stokke overhodet ikke i tvil om hvem som fortjener å vinne i år.

Savner sidestykke Cristiano Ronaldo og Real Madrid er regjerende Champions League-mestere, og slo Barcelona komfortabelt 3-1 i helgens El Clásico. Nettopp dette gjør at Ronaldo for øyeblikket presterer bedre enn sin argeste rekord-konkurrent, Lionel Messi.

- Av og til blir man stum og har mangel på ord. Man blir så vant til å se Cristiano Ronaldo herje og score enormt med mål, men det han presterte forrige sesong er helt uten sidestykke i historien, sier Roar Stokke til Dagbladet.

Ikke bare ble Cristiano Ronaldo toppscorer i La Liga i fjor, og delte gullstøvelen med Luis Suárez, men han knuste også rekorden for antallet mål i en Champions League-sesong.

- Ronaldos 17 mål på en Champions League-sesong og Messis rekord med 91 mål kalenderåret 2012, tror jeg er rekordene som blir stående igjen i verdenshistorien lenge, sier Roar Stokke.

Ustabil Messi Får ekspertene rett i sitt tips om at Cristiano Ronaldo stikker av med den gjeveste individuelle prisen i fotballverdenen, gjør han det for andre gang på rad. Dermed blir det et langt avbrudd etter Messis fire seire på rad i konkurransen.

- Messi satte en ny standard for hva det vil si å være verdens beste spiller mellom 2009 og 2012. Nå har Ronaldo satt standarden enda høyere igjen. Det er helt sykt, og så ufattelig at vi ikke klarer å ta det innover oss nå mens det skjer, sier Stokke.

INGEN TVIL: Kommentatorduoen Roar Stokke (t.v.) og Vidar Davidsen (t.h.) har lenge kommentert internasjonal fotball for Viasat.   Begge mener Cristiano Ronaldo er verdens soleklart beste fotballspiller i 2014. Foto: Jon-Michael Josefsen/ scanpix
INGEN TVIL: Kommentatorduoen Roar Stokke (t.v.) og Vidar Davidsen (t.h.) har lenge kommentert internasjonal fotball for Viasat. Begge mener Cristiano Ronaldo er verdens soleklart beste fotballspiller i 2014. Foto: Jon-Michael Josefsen/ scanpix Vis mer

I 2013/14 var det Messi og Barcelonas tur til å stå troféløse igjen, med unntak av den spanske Supercupen.

- Jeg mener fortsatt at Lionel Messi har et høyere toppnivå enn Ronaldo, men Ronaldo har vært helt vanvittig dette året, sier fotballekspert Vidar Davidsen til Dagbladet.

Målkongen 45 mål har Ronaldo banket inn så langt for Real Madrid kalenderåret 2014. 19 av de denne sesongen. Messi har på sin side scoret 36 mål for Barcelona så langt i år.

- Han scorer hver kamp og leverer under et ekstremt press. Han lar seg ikke rive med av dårlig humør lenger slik han gjorde før, og det virker som han er i balanse under Ancelotti. Han har en ekstrem fysikk og en rå målteft, sier Davidsen.

På landslaget er historien derimot en annen. Messi ble kåret til VMs beste spiller, mens Cristiano Ronaldo klagde på sine egne gjennomsnittlige lagkamerater.

- Hvis Real Madrid skulle slite med skader på fire-fem nøkkelspillere, og gå på en formsmell, kan det godt hende at vi får se Ronaldos humørsyke igjen, sier Vidar Davidsen.

Outsiderne Med en Ronaldo i storform og et Real Madrid som har tatt enda større steg enn de gjorde forrige sesong, og en Lionel Messi som selv i skyggen av Ronaldo leverer på et ekstremt nivå, er det vanskelig å se at Gullballen skal ende hos noen andre.

Det er allikevel opp til spillere, trenere og journalister å stemme, og det er ikke helt utenkelig at noen andre kan stikke av med prisen.

- På en tredjeplass holder jeg nok Zlatan. Robben kunne også vært en kandidat om han hadde holdt seg skadefri og greide å prestere jevnt. Bak dem kommer et fint knippe med Bale og Hazard og så videre, sier Vidar Davidsen.

Fra regjerende La Liga-mestere og tapende finalister i Champions League, Atlético Madrid, finner vi kun Thibaut Courtois og Diego Costa, som begge har forlatt klubben til fordel for Chelsea. Vinneren annonseres i Zürich den 12. Januar.