DRASTISK: Petter Northug må få på plass et helt nytt støtteapparat i løpet av de neste ukene. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
DRASTISK: Petter Northug må få på plass et helt nytt støtteapparat i løpet av de neste ukene. Foto: Ole Morten Melgård / DagbladetVis mer

Ekspertene: Folk slipper det de har i hendene for å jobbe med Northug

Skikongen må på trenerjakt.

(Dagbladet): I natt ble det kjent at Petter Northug sier opp avtalen med Nye Høyder, noe som betyr at han sparker hele støtteapparatet slik Coop krevde av ham.

- Jeg stiller meg fullt og helt bak Coops krav om at min avtale med Nye Høyder må avsluttes. Jeg mener at et skifte av management nå er svært viktig for at jeg skal kunne prestere optimalt og oppnå best mulig resultater til vinteren, sier Petter Northug til Dagbladet, via Kristine Paus i Coop Norge.

Blant de som ikke lenger får jobbe med Northug er trener og barndomskamerat Eirik Myhr Nossum og manager Are Sørum Langås.

- Mange som vil inn TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset mener Coops krav var hardt, men forstår at sponsoren tok grep.

- Å sette krav har jeg forståelse for, på lik linje med at Skiforbundet setter krav. Coop må sette krav, men at kravet var at alle måtte gå var hardt. Da vet de mer om saken enn meg, sier han til Dagbladet.

- Hvor bør Northug se etter nye folk?

- Det finnes ledige folk på markedet, jeg tror Petter har en plan med dette. Han er en mann som er helt rå når han bestemmer seg, og det er mulig han har bestemt seg for at det skal bli sånn og sånn. Ryktene får i hvert fall på at han er i trening og at han er strukturert og begynner å gjøre seg klar til en ny sesong. Det er også det viktigste.

- Hvor attraktivt er det å trene Northug?

- Det er sånn at folk slipper det de har i hendene. Det er nok mange som har lyst til å være en del av Petter Northug. Det blir mye arbeid og slit, men hvis det går bra så er en veldig takknemlig oppgave. Petter vil nok være selektiv og knallhard på hvem han skal ha med, sier han til Dagbladet.

- Ville det selv NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn sier til Dagbladet at Petter Northug i praksis ikke hadde noe valg da Coop ville ha hele støtteapparatet fjernet, etter den fyllekjøringen som endte med at han totalvraket Audien sin.

- Kravet veide tungt siden det er en den største sponsoren hans. I praksis så vil hele Petters satsing videre være avhengig av at han følger kravene og det er han har gjort i denne saken, sier Bjørn til Dagbladet.

- Er det problematisk at en sponsor blander seg inn i den sportslige biten?

- Vi må skille litt her. Hvis Petter hadde hatt et annet syn på situasjonen enn Coop, så hadde han ikke akseptert beslutningen. Jeg tror Petter erkjenner at opplegget det siste året ikke har vært optimalt - og han er avhengig av at opplegget er optimalt om han skal bli verdens beste igjen.

- Så Coop har på en måte gjort det han ikke klarte selv?

- Han framstår ikke sånn utad, men Petter er nok litt konfliktsky. Det hadde vært krevende for ham å gikk dem fyken. Når et er sagt, så betyr ikke dette at alle skal helt ut. De kan jo fortsatt ha en funksjon i teamet. Nossum kan foreksempel være skitester.

- Revansjesugen Torgeir Bjørn er sikker på at Northug vil få på plass et godt, nytt støtteapparat, men tror det vil bli utfordrende.

- Treningsmessig vet han mye selv hva han trenger. Utfordringen  er at en del av de personene som kan være aktuelle enten er knyttat til Skiforbundet eller Olympiatoppen - og det er ikke gitt at han får lov til å bruke noen av dem når han har sagt nei til landslaget, sier Bjørn og fortsetter:

- Han klarer nok å hoste opp et bra mannskap. I bånn er Petter så revansjesugen og motivert at han kommer til å gjøre det som kreves, nærmest uansett.

ATTRAKTIV JOBB: Odd-Bjørn Hjelmeset tror potensielle trenere vil slippe det de har i hendene for å trene Northug. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET
ATTRAKTIV JOBB: Odd-Bjørn Hjelmeset tror potensielle trenere vil slippe det de har i hendene for å trene Northug. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Bjørn tror noe av nøkkelen til at Northugs framtidige team fungerer godt er at de som kommer inn gjør det på fulltid.

- Jeg tror han trenger folk rundt seg som kan være med på mer hel basis enn nå. Mange av de som var med nå har vært der til og fra, og gjerne i kombinasjon med andre jobber. Petter bør få inn to til fire som har det som hovedgeskjeftigelse.

- Sesongoppkjøringen startet 1. mai, begynner Northug å få dårlig tid?

- Litt. Optimalt sett bør han ha det på plass i løpet av mai. Det viktigste nå er at han har god kvalitet i den daglige treningen. Det er det han må ha fra nå og til sesongen begynner. Skal han hamle opp med Martin Johnsrud Sundby, Dario Cologna og Aleksandr Legkov, må han trene opp mot sitt aller beste hele veien.

Prioriteringer Nils Marius Otterstad, sportssjef for Aukland-brødrene i Team Centric, er ikke bekymret for at Northug ikke finner flinke folk å jobbe sammen med framover.

- Jeg tror de fleste som hadde fått  mulighet til å jobbe med verdens beste ville prioritert en slik mulighet, i hvert fall hvis rett strategi og verdi var på plass. Mange ville sluppet det de har i hendene, sier han til Dagbladet.

- Hvem er ledige på markedet?

- Det er et godt spørsmål. Jeg tror det er snakk om prioriteringer fra de som allerede har jobb eller er ansatt i et lag. Det blir spennede å se. Jeg tro de fleste vil være positivt innstilt.

- Uvanlig innblanding Langrennssjef Åge Skinstad ønsker ikke å kommentere at Northug har gitt støtteapparatet fyken, men sier på generell basis at det ikke nødvendigvis er noen uker uten trener i mai som ødelegger sesongen.

- Det er den indre motivasjon og viljen som gjelder for alle langrennsløpere. Fra 1. mai til sesongstart 20. november er langrenn det eneste som teller og man må være 24-timersutøver, sier han til Dagbladet.

- Hva tenker du om at Coop, som sponsor, blander seg inn i sportslige beslutninger?

- Det er uvanlig.

TROR PETTER VILLE DET SELV: Langrennsekspert Torgeir Bjørn tror Northug er enig i Coops krav. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
TROR PETTER VILLE DET SELV: Langrennsekspert Torgeir Bjørn tror Northug er enig i Coops krav. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer