Sjakk-VM i New York

Ekspertene kritiske til Carlsen: - Det har bikket over

Verdenseneren Magnus Carlsen kan ha innsett at han bommet i de mentale forberedelsene før sjakk-VM.

SLITER: Magnus Carlsen er regjerende verdensmester, men sliter tungt under VM mot russeren Sergej Karjakin. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
SLITER: Magnus Carlsen er regjerende verdensmester, men sliter tungt under VM mot russeren Sergej Karjakin. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
  • Parti ni spilles 20:00 i kveld. Følg dramaet direkte her.

NEW YORK (Dagbladet): Etter sju remiser og ett nederlag i det åttende partiet ser det kritisk ut for verdensmester Magnus Carlsen.

Utfordreren, russeren Sergej Karjakin, har foreløpig forsvart seg mesterlig under sjakk-VM i New York. Samtidig har ikke Carlsen, som har styrt spillet, klart å utnytte sine muligheter, og han ligger nå under med 3,5 poeng mot Karjakins 4,5 før dagens parti.

Etter nederlaget mandag kveld lokal tid stormet han rasende fra pressekonferansen. Det kan koste ham en bot på tilsvarende en halv million kroner til arrangøren og det internasjonale sjakk-forbundet (FIDE) dersom han vinner. Ekspertene mener han kan ha tatt for lett på VM og latt seg distrahere av verdensmetropolen.

- Utbruddet på pressekonferansen var nok mest for hans egen del. Han ga seg selv en sjokkterapi. Han skjønner at han har dulla for mye. Han har hatt det altfor bra og ikke kjent på stresset, sier sjakkekspert Atle Grønn til Dagbladet.

Han påpeker at verdensmesterens sjakk-forberedelser har vært glimrende.

- For herlig

- Det har kanskje gitt ham så mye selvtillit at det har bikket over. Dessuten stortrives han i New York. Livet er kanskje blitt litt for herlig, mener Grønn.

SJAKKEKSPERT: Atle Grønn. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
SJAKKEKSPERT: Atle Grønn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han beskriver også hvordan Carlsen har forandret seg siden han først ble verdensmester i India i 2013.

- Han har gått fra å være introvert og keitete til å bli mer av en livsnyter. I India var han så nervøs at han veltet en brikke. Carlsen spiller som regel dårlig der han trives godt enten det er på hjemmebane i Norge eller i New York, sier Grønn.

Stormester i sjakk, Simen Agdestein, var tidligere lærer for Carlsen og kjenner ham svært godt.

- Magnus taper ofte mer enn han burde fordi han tror han kan gjøre hva han vil. Han trenger en vekker. Nederlaget mandag var en kjempevekker og en realitetsorientering, sier Agdestein til Dagbladet.

SJAKKEKSPERT: Stormester Simen Agdestein med sin tidligere elev Magnus Carlsen i bakgunnen under sjakk-OL i Tromsø i 2014. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SJAKKEKSPERT: Stormester Simen Agdestein med sin tidligere elev Magnus Carlsen i bakgunnen under sjakk-OL i Tromsø i 2014. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Han tror ikke Carlsen har mer enn 20 prosent sjanse til å beholde VM-tittelen nå, og mener det vil være en særdeles imponerende prestasjon om han klarer å reise seg.

- Han har virket litt nonsjalant og sløv hittil. Han har lullet seg inn i en idé om at dette blir lett, sier Agdestein.

Dagbladets sjakkekspert, Tarjei Joten Svensen, påpeker at det helt sikkert var lettere for Carlsen å holde seg inne i «bobla» under de foregående VM-spillene i i Russland i 2014 og i India i 2013.

- Det er nok vanskeligere i New York hvor det er lett for ham å bli distrahert, sier Svensen.

- Svakeste punkt

SJAKKEKSPERT: Sjakkommentator Leontxo García fra den spanske storavisa El Pais. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SJAKKEKSPERT: Sjakkommentator Leontxo García fra den spanske storavisa El Pais. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Den spanske kommentatoren Leontxo García er en stor autoritet innen sjakken. Han har dekket sporten for storavisa El Pais siden VM-kampen mellom Kasparov og Karpov i 1985. Han mener at Carlsen har fått problemer når han møter Karjakin, som trolig er den beste forsvarsspilleren i verden.

- Jeg tror Magnus svakeste punkt er hans mangel på motstandsdyktighet og evne til å takle negativitet, sier García til Dagbladet.

Han tror det kan være årsaken til at Carlsen har bommet på helt åpenbare muligheter i partiene hittil i VM.

- Som verdensener er ikke Magnus vant til å tape. Han er vant til å få viljen sin. Hadde jeg vært en del av teamet hans, ville jeg satset mer på de mentale forberedelsene. Kanskje burde han ha jobbet med en psykolog som har spesialisert seg på eliteidrett, sier García.