MARATON: Stine Bredal Oftedal, Veronica Kristiansen og det norske laget skal spille mot Nederland og Spania i løpet av tirsdag og onsdag. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
MARATON: Stine Bredal Oftedal, Veronica Kristiansen og det norske laget skal spille mot Nederland og Spania i løpet av tirsdag og onsdag. Foto: Fredrik Varfjell / BildbyrånVis mer

Tette EM-kamper:

Ekspertene med EM-slakt. Norge-fysio støtter skepsis foran «maratondøgnet»

- Noe jeg aldri har vært med på før, sier Stine Bredal Oftedal foran Nederland- og Spania-møte.

  • Nederland - Norge, kl. 21

NANCY (Dagbladet): Norges EM-håp henger i en syltynn tråd før landslaget skal ut i et maratondøgn med kamp mot Nederland i kveld, og Spania i morgen ettermiddag.

Og spillerne er spente på hva som venter dem.

- Det blir et veldig annerledes døgn for oss. Vi skulle gjerne hatt en hviledag mellom, men vi samler overskudd etter fridager. Vi skal stå i det og gjøre alt for å vinne begge, sier landslagskaptein Stine Bredal Oftedal til Dagbladet.

- Er det greit med to kamper på under ett døgn?

- Jeg vet jo ikke helt … Det er noe jeg aldri har vært med på før. Vi har spilt tette kamper i Final Four (Champions League), men da har det vært noen timer mer enn nå, sier Oftedal om kraftanstrengelsen som venter.

NRKs kommentatorer Kenneth Gabrielsen og Patrick Rowlands slaktet EM-oppsettet i intervju med Dagbladet nylig. De kalte det «uverdig» og «rovdrift på spillerne» med to kamper på ett døgn.

Kvinnelandslagets fysioterapeut Janne Oppheim Søllesvik er enig i at situasjonen med to tette kamper ikke er gunstig for noen.

- Det kan stilles spørsmål om hvorfor kampprogrammet settes opp sånn, med tanke på belastningen på spillerne. Det må de som styrer idrettspolitikken ta seg av. Det sier seg selv at å spille kamp seint på kvelden, og ny kamp påfølgende ettermiddag, overhodet ikke er optimalt, sier Søllesvik til Dagbladet.

- Gjør dere noe annerledes?

- Vi er ekstra nøye på restitusjon og det er ekstremt viktig med nok mat og næring etter kamp. Det skal vi være ekstra nøye på. Regimet må følges hundre prosent. Det er ikke ideelt å spille så tett, men vi har godt trente spillere, sier landslagets fysioterapeut.

Thorir: - Bra trent

Landslagssjef Thorir Hergeirsson forteller til Dagbladet at han har fokus på det sportslige fram mot skjebnekampene mot Nederland og Spania.

- Er det forsvarlig å spille kamper så tett i et mesterskap, Hergeirsson?

- Det må andre svare på. Kampoppsettet kan vi diskutere en annen gang, sier Hergeirsson til Dagbladet.

Han legger til:

- Vi må bare innse at det er situasjonen vi er i nå. Det skal vi som lag takle så bra som mulig. Spillerne er godt trent, og laget har gode rutiner etter kamp. Vi har et godt apparat rundt og skal jobbe godt i de timene vi får, sier landslagssjefen.

- Hva forventer du av Nederland?

- Forberedelser er viktige og vi kjenner motstanderne godt. Nederland kommer med mye av det samme som før. Det er et tempo-lag, sier islendingen.

Lite tid mellom kampene betyr også at det må gjøres ekstra med forberedelser. Det gjelder i alle fall for strekspiller Kari Brattset.

- Vi må kanskje forberede oss på kamp 2, før vi spiller kamp 1. Det gjør vi jo egentlig aldri. Det er få timer mellom, og den tiden bruker vi til hvile og restitusjon, sier Brattset til Dagbladet.

Norge har forresten ikke tapt på sine 16 siste kamper mot nederlenderne. Forrige tap kom i 1999-VM i Norge.

Mange muligheter

Håndballjentene må slå både Nederland og Spania (i morgen) for å ha noe håp om semifinale. Også andre resultater må gå Norges vei for å lykkes.

Det er flere muligheter for at Norge får billett til semifinale, men felles for alle mulighetene er at laget trenger en god dose flaks. Den enklest forklarte muligheten er trolig at Romania taper sine to siste (mot Spania og Ungarn), og at Nederland slår Tyskland i morgen kveld. Samtidig må Norge vinne begge sine kamper. Da går Nederland og Norge til semi.

Før kampene tirsdag og onsdag er det en mulighet for at hele fem lag - alle i gruppen minus Spania - kan havne på seks poeng.

Blir Norge nummer tre i sin hovedrunde-gruppe, venter kamp om femteplassen i Paris fredag. De to beste går til semifinale.

Stillingen i pulja akkurat nå: Nederland 6p, Romania 4p, Tyskland 4p, Ungarn 4p, Norge 2p, Spania 0p.

EHF forklarer

I en e-post til Dagbladet forteller Det europeiske håndballforbundet (EHF) hvorfor kampprogrammet er som det er:

- Formatet i EM krever at alle de siste kampene i hovedrunden spilles på samme dag. Kampene som sannsynligvis avgjør semifinaleplassene spilles seint på kvelden. Dette skaper et høydepunkt for fans og tv. EHFs «policy» er at det skal være minst 18 timer mellom kampene. Ettersom Norge ble treer i gruppespillet (før hovedrunden) er de pålagt å spille den første kampen i siste runde i hovedrunden, opplyser kommunikasjonssjef JJ Rowlands til Dagbladet.