Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ekspertene mener dette bildet viser at norske-frykten er grunnløs

Tidenes storeslem i 2001.

NORGE, NORGE, NORGE, NORGE, NORGE, NORGE, NORGE, NORGE: De norske gutta var fullstendig overlegne under verdenscupåpningen i 2001/02-sesongen. Fra venstre: Erling Jevne, Anders Aukland, Frode Estil, Odd-Bjørn Hjelmeset, Kristen Skjeldal, Thomas Alsgaard,Tore
Bjonviken og Espen Bjervig. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
NORGE, NORGE, NORGE, NORGE, NORGE, NORGE, NORGE, NORGE: De norske gutta var fullstendig overlegne under verdenscupåpningen i 2001/02-sesongen. Fra venstre: Erling Jevne, Anders Aukland, Frode Estil, Odd-Bjørn Hjelmeset, Kristen Skjeldal, Thomas Alsgaard,Tore Bjonviken og Espen Bjervig. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): Den norske langrennsdominansen har vært tilnærmet total så langt i verdenscupen i langrenn. Etter konkurransene i Kuusamo og på Lillehammer er det bare fem pallplasser som har blitt delt ut til utlendinger.

Sloveneren Katja Visnar, finnene Sami Jauhojärvi og Iivo Niskanen, Charlotte Kalla og Aleksej Petukhov er de eneste uten norsk pass som har sikret seg en pallplass.

Det er imidlertid ikke første gang Norge dominerer stort innledningsvis i sesongen. Går vi foreksempel 13 år tilbake, til verdenscupåpningen i finske Kuopio i 2001, ser vi at det har vært enda «verre» før:

De norske gutta tok nemlig de åtte første plassene på 15-kilometeren i klassisk i rennet i OL-sesongen 2001/02.

- Resultatene svinger Anders Aukland vant foran Erling Jevne, Frode Estil, Odd-Bjørn Hjelmeset, Kristen Skjeldal, Thomas Alsgaard, Tore Bjonviken og Espen Bjervig.

Beste utlending ble svensken Per Elofsson på en niendeplass.

Anders Aukland som var best av alle i den norske definisjonen av en langrenns-storeslem, peker på at resultatene har variert i mange år - og at det er altfor tidlig denne sesongen til å konkludere med at Norge ødelegger sporten.

- Resultatene svinger, det er helt klart. 2001 og 2002 var to veldig gode år for Norge, og vi dominerte mange av rennene den gangen, sier Aukland til Dagbladet på telefon fra italienske Livigno, der han forbereder seg til sesongens første renn i «Swix ski classics», i La Sgambeda.

42-åringen ser imidlertid ikke noe poeng ved å skulle ha et tak på antall smørere og servicepersonell for å gjøre langrennssporten jevnere.

- Jeg har fått med meg at mange mener Norge vinner på grunn av smørekapasitet og service, men det er ingen god grunn i seg selv. Hovedgrunnen til den norske dominansen er at vi har mange som trener bra. Framfor noe annet bør det inspirere utlendingene til å trene bedre, sier Aukland.

Peker på rekrutteringen Langløperen peker samtidig på den gode rekrutteringen i norsk langrenn.

- Se på tiåringene. Allerede der er det stor interesse og mange som vil gå fort. Et annet aspekt er privatlagene. De gjør at også de nest beste norske løperne får trent kjempegodt, sier han.

Under OL i Salt Lake City, tre måneder etter at det ble åttedobbelt norsk i Kuopio, var det norske herrelaget best, men langt fra like dominerende som i Kuopio.

Etter at resultatene til doperen Johan Mühlegg ble slettet, sto de norske gutta igjen med gull på tre av fem distanser.

Aukland, som gikk førsteetappen for det norske gullaget på stafett, tror på samme trend i Falun: At svensker, russere, finner og sveitsere vil hevde seg til mesterskapet.

- Jeg tror vi kommer til å se også andre nasjoner som vinner mye i Falun, spår han.

Stor skepsis Det er imidlertid ikke alle som lar seg roe ned av historikken. De siste dagene har utspillene mot den norske dominansen kommet på løpende bånd.

Charlotte Kallas trener Magnus Ingesson hevder, overfor Norrländska Socialdemokraten, at Norge kan sammenliknes med Russland i storhetstida.

Også Justyna Kowalczyk har gått hardt ut mot den norske dominansen:

 - Nordmenn elsker langrenn mest i verden, men samtidig dreper de grenen, sa polakken. 

- DET SVINGER: Anders Aukland var best da Norge vant åttedobbelt i 2001. Han peker på at resultatene svinger hele tida. Selv langløpsdebuterer han denne sesongen i helga. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
- DET SVINGER: Anders Aukland var best da Norge vant åttedobbelt i 2001. Han peker på at resultatene svinger hele tida. Selv langløpsdebuterer han denne sesongen i helga. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Svenske Calle Halfvarsson sa mandag at han vurderte å få mental hjelp.

Tirsdag fulgte FIS-toppen Jürg Capol opp. Direktøren for nordiske grener i selskapet som håndterer TV-rettighetene på vegne av FIS sier i et intervju med NRK at han ser for seg et forslag hvor lønnstak kan bli aktuelt for å begrense pengebruken og gjøre sporten jevnere.

- En fare for sporten En annen som er bekymret over den norske dominansen er den tidligere svenske storløperen Thomas Wassberg.

- Det er nok en fare for sporten, fordi det kan føre til at interessen faller i de andre landene. Det bør variere, sier Wassberg til Expressen.

- Det norske folk er veldig interessert i vintersport, og da blir dette resultatet. Stort sett hele den norske befolkningen har tilgang på snø på vinterstid. Det har ikke det svenske, fortsetter han.

Norges langrennssjef Åge Skinstad tror noe av årsaken til dominansen så langt er at intern konkurranse fører til at norske løpere er tidlig i form.

- Vi vet at vi er lenger framme enn de andre, fordi løpere må kvalifisere seg til VM, sier Skinstad til Dagbladet.

Tror på endring Kommende helg går løperne verdenscup i Davos.

- Jeg tror nok dominansen blir mindre der. Det er sannsynlig at de utenlandske går fortere til helga, da har de flere renn bak seg, sier Skinstad, og legger til:

- Det er den tredje helga med verdenscup, det er i høyden og det er på andres hjemmebane. Det nye nå er at vi er gode med beggge kjønn samtidig. Det er nytt. Samtidig må vi husket på at man må gjøre alt riktig for å få gode resultater. Det er lite som skal til før det snur.

- Et varsko Thomas Alsgaard, som ble nummer seks på den omtalte 15-kilometeren i 2001, trekker også fram poenget med at Norge har vært dominerende tidlig i sesongen også før.

- Jeg har vært med på å finne femdobbelt, seksdobbelt, sjudobbelt og åttedobbelt. Det er ikke noe nytt. Interessen ble ikke borte den gangen, så jeg tror det går bra nå også. Dette bør heller være et varsko til de andre nasjonene om at må ta seg sammen for å henge med, sier , sier Alsgaard til Aftenposten.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn tror, i likhet med Skinstad, at trenden vil avta etter hvert.

- Det er en skremmende norsk dominans, men det er ikke så utypisk at Norge dominerer i starten av sesongen, mens de andre nasjonene kommer bedre med etter hvert, sa Bjørn under NRKs sending i helga.