EN AV FÅ: Portugisiske Rui Costa (t.v.) sonet en fem måneder lang utestengelse etter å ha testet positivt for det sentralstimulerende middelet metylheksanamin i 2010. Den tidligere verdensmesteren er en av få ryttere i årets VM med en dopingdom på samvittigheten. Foto: AFP / KENZO TRIBOUILLARD / NTB Scanpix
EN AV FÅ: Portugisiske Rui Costa (t.v.) sonet en fem måneder lang utestengelse etter å ha testet positivt for det sentralstimulerende middelet metylheksanamin i 2010. Den tidligere verdensmesteren er en av få ryttere i årets VM med en dopingdom på samvittigheten. Foto: AFP / KENZO TRIBOUILLARD / NTB ScanpixVis mer

DOPING I SYKKELSPORTEN

Ekspertene overrasket over antall ryttere med dopingdom i årets VM: - Innsatsen har vært betydelig

Under to prosent av utøverne i bruttotroppene til årets sykkel-VM har dopingdommer på samvittigheten.

(Dagbladet): Søndag starter årets sykkel-VM med lagtempo for kvinner og menn. Mesterskapet pågår helt fram til neste søndag, når mesterskapet kulminerer i manges høydepunkt:

Herrenes landeveisritt, der Alexander Kristoff er en av de største favorittene.

Årets VM arrangeres i Qatars paddeflate hovedstad Doha, og blir først og fremst en kamp mot varmen og potensiell sterk sidevind fra Persiabukta.

Lang dopinghistorie

Sykkelsporten har i en årrekke vært preget av dopingjuks og positive dommer på rekke og rad, men svært mye har skjedd de siste årene. Dopingtestingen er blitt gradvis bedre, og samtidig er de positive prøvene blitt betydelig færre. Mye tyder på at årets VM blir det reneste på svært lenge.

Dagbladet har gått gjennom bruttodeltakerlistene for kvinner og menn senior til årets VM. Resultat: Vi har bare identifisert ni utøvere med dopingdommer på samvittigheten blant de som skal delta i temporittet og/eller landeveisrittet.

Av de 302 herrerytterne i nasjonenes bruttotropper på seniorsiden har seks utøvere ulike dopingdommer, altså cirka to prosent av deltakerne. På kvinnesiden har tre av de 185 på bruttolista en tidligere dopingdom, noe som utgjør cirka 1,6 prosent av deltakerne.

Uansett hvordan man vrir og vender på det, kan vi konkludere med at enten er sykkel blitt en relativt ren idrett, til tross for en mørk dopingfortid, eller så er dopingjukserne blitt langt flinkere til å slippe unna.

Eller så er det en kombinasjon.

Overrasket Kaggestad

Tidligere proffsyklist og TV 2-ekspert Mads Kaggestad innrømmer at han blir overrasket over Dagbladets funn.

POSITIV: Mads Kaggestad er klar på at sykkelsporten er blitt en foregangsidrett innen antidopingarbeid, men at mye fortsatt gjenstår. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POSITIV: Mads Kaggestad er klar på at sykkelsporten er blitt en foregangsidrett innen antidopingarbeid, men at mye fortsatt gjenstår. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg er litt overrasket over at det er så få av VM-rytterne med tidligere dopingdommer. Det er helt klart positivt, sier han.

- Spesielt i lys av at sykkelsporten stadig får gode uavhengige tilbakemeldinger - blant annet fra USADA-sjef Travis Tygart og leder for Antidoping Norge, Anders Solheim - for godt antidopingarbeid, legger han til.

Kaggestad peker på at sykkelsporten er blitt en foregangsidrett innen antidopingarbeidet. Det er et resultat av et massivt arbeid som startet så langt tilbake som etter Festina-skandalen i 1998.

- Innsatsen mot doping i sykkelsporten har vært betydelig. Samtidig har det gode arbeidet en forebyggende effekt, ved at utøvere vet at risikoen for å bli tatt er stor om de skulle bli fristet til å jukse, sier han.

- Må fortsette

Mads Kaggestad er imidlertid ikke i tvil om at mye gjenstår.

- Jeg er overbevist om at kampen mot doping de siste årene har gjort sykkelsporten renere. Nå er den sannsynligvis renere enn på lang tid, men det må ikke bli en hvilepute. Den konsekvente jobbingen for å styrke antidopingarbeidet og få bukt med ukulturer må fortsette, sier han.

Jarle Fredagsvik, redaktør for Dagbladets samarbeidspartner procycling.no, støtter Kaggestads syn, men peker samtidig på et paradoks.

- To prosent på bruttolistene til årets VM i landeveissykling, er et relativt lavt tall. Man kunne selvsagt ønske seg at tallet var null, men slik vi kjenner idretten i dag, er det å lure seg selv. Selv om man aldri får luket vekk dopingproblematikken for godt, er det liten tvil om at sykkelsporten er et bedre sted å være i dag, enn det var for 20 år siden. Jeg synes det likevel er et paradoks at noen rittarrangører på død og liv skal lage rittene sine hardere og enda mer spektakulære hvert år, i håp om å gi rittet enda mer omtale. Det er en utvikling som kan føre oss tilbake på villspor igjen, sier han.

Tror løypa påvirker

Fredagsvik tror samtidig at det lave antallet utøvere med dopingdommer reflekterer årets VM-løype.

TROR LØYPA SPILLER INN: Redaktør for procycling.no, Jarle Fredagsvik. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TROR LØYPA SPILLER INN: Redaktør for procycling.no, Jarle Fredagsvik. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Når det gjelder VM i Doha foregår det i paddeflate løyper. Det er jo også et moment i debatten. Historisk sett er det de beste klatrerne og deres mest betrodde hjelpere som har spedd på dietten med ulovlige midler. En del av disse rytterne har nå lagt opp, eller er i ferd med å gjøre det, mens andre, som også har dopingdommer på samvittigheten fra tidligere, ikke stiller opp i Doha fordi vinnersjansene nærmest er ikke-eksisterende. Det har nok også litt å si for tallene Dagbladet presenterer, sier Fredagsvik.

Der er imidlertid ikke Mads Kaggestad utelukkende enig:

- Jeg tror at man har nytte av doping om man er en klassikerrytter eller en spurter også. Da doper du deg kanskje på andre tider av året - enn om du var en typisk klatrer - men jeg vet ikke om Dagbladets tall hadde vært annerledes om VM-løypa var mer kupert. Det vil alltid være noen som jukser, uansett hvordan løypeprofilen sier ut, sier han.

Her er lista over de på VM-bruttolista med dopingdommer:

Menn (seks av 302):

Iljo Keisse, Belgia.

  • Testet positivt for det stimulerende middelet Katin i 2008. Var utestengt i to år.

Yoann Offredo, Frankrike.

  • Ble felt for brudd på meldeplikten i 2012. Var utestengt i et år.

Filippo Pozzato, Italia.

  • Ble felt da en etterforskning viste at han hadde samarbeidet med «dopingdoktoren» Michele Ferrari fra 2005 til 2008. Var utestengt i tre måneder.

Daniele Bennati, Italia.

  • Testet positivt for steroidet Betametason i 2005. Slapp unna med en advarsel.

Rui Costa, Portugal.

  • Testet positivt for det sentralstimulerende middelet metylheksanamin i 2010. Var utestengt i fem måneder.

Alejandro Valverde, Spania.

  • Ble felt i forbindelse med «Operación Puerto» i 2010. Var utestengt i to år. NB: Til tross for at Valverde er i bruttotroppen til det spanske landeveislaget i VM, har spanjolene ikke tatt ham ut til det endelig laget.

Kvinner (tre av 185):

Rasa Leleivyte, Litauen.

  • Testet positivt for EPO i 2012. Sonet en to år lang utestengelse.

Marta Bastianelli, Italia.

  • Testet positivt for Norfenfluramin, som hører til i amfetamin-familien, i 2008. Var utestengt i to år.

Amber Neben, USA.

  • Testet positivt for det anabole steroidet Norandrostenon i 2003. Ble nødt til å sone en seks måneder lang utestengelse.

Dagbladet utelukker ikke at det finnes enda flere eliteutøvere i årets sykkel-VM med tidligere dopingdommer enn de ni vi har funnet.

Kilde: Dopinglist.com og Wikipedia.