DOPING I SYKKELSPORTEN

Ekspertene overrasket over antall ryttere med dopingdom i årets VM: - Innsatsen har vært betydelig

Under to prosent av utøverne i bruttotroppene til årets sykkel-VM har dopingdommer på samvittigheten.

EN AV FÅ: Portugisiske Rui Costa (t.v.) sonet en fem måneder lang utestengelse etter å ha testet positivt for det sentralstimulerende middelet metylheksanamin i 2010. Den tidligere verdensmesteren er en av få ryttere i årets VM med en dopingdom på samvittigheten. Foto: AFP / KENZO TRIBOUILLARD / NTB Scanpix
EN AV FÅ: Portugisiske Rui Costa (t.v.) sonet en fem måneder lang utestengelse etter å ha testet positivt for det sentralstimulerende middelet metylheksanamin i 2010. Den tidligere verdensmesteren er en av få ryttere i årets VM med en dopingdom på samvittigheten. Foto: AFP / KENZO TRIBOUILLARD / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Søndag starter årets sykkel-VM med lagtempo for kvinner og menn. Mesterskapet pågår helt fram til neste søndag, når mesterskapet kulminerer i manges høydepunkt:

Herrenes landeveisritt, der Alexander Kristoff er en av de største favorittene.

Årets VM arrangeres i Qatars paddeflate hovedstad Doha, og blir først og fremst en kamp mot varmen og potensiell sterk sidevind fra Persiabukta.

Lang dopinghistorie

Sykkelsporten har i en årrekke vært preget av dopingjuks og positive dommer på rekke og rad, men svært mye har skjedd de siste årene. Dopingtestingen er blitt gradvis bedre, og samtidig er de positive prøvene blitt betydelig færre. Mye tyder på at årets VM blir det reneste på svært lenge.

Dagbladet har gått gjennom bruttodeltakerlistene for kvinner og menn senior til årets VM. Resultat: Vi har bare identifisert ni utøvere med dopingdommer på samvittigheten blant de som skal delta i temporittet og/eller landeveisrittet.

Av de 302 herrerytterne i nasjonenes bruttotropper på seniorsiden har seks utøvere ulike dopingdommer, altså cirka to prosent av deltakerne. På kvinnesiden har tre av de 185 på bruttolista en tidligere dopingdom, noe som utgjør cirka 1,6 prosent av deltakerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer