Ekspertene overrasket over den merkelige Premier League-starten

- Tabellen ser helt vill ut.

TØFF START: Steven Gerrard og Liverpool har startet sesongen 2014/2015 dårlig. Det de kan trøste seg med, er at de ikke er det eneste topplaget som trøbler. Foto: Clint Hughes AP / Scanpix
TØFF START: Steven Gerrard og Liverpool har startet sesongen 2014/2015 dårlig. Det de kan trøste seg med, er at de ikke er det eneste topplaget som trøbler. Foto: Clint Hughes AP / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Etter fem Premier League-runder er fotballekspertene samlet i overraskelsen over det som har utspilt seg på fotballens kanskje aller vakreste scene.

- Tabellen ser helt vill ut. Det er bare Cheslea som har innfridd. Det er veldig spesielt, sier Petter Myhre.

- Mange rare resultater Dagbladet har pratet med tre av TV 2s eksperter. Samtlige jobber tett med fotballen på balløya. Det er langt ifra alltid at Erik Thorstvedt, Kasper Wikestad og nevnte Myhre er samstemte - men det er trioen nå:

Ingen av dem hadde forventet det som har skjedd i løpet av Premier League-sesongens fem første runder.

- Det har vært mange rare resultater. Sist helg var det for eksempel bare ett av topp sju-lagene som vant, sier Thorstvedt.

Den prestasjonen var det Arsenal som sto for. Arséne Wengers tekniske gutter tok en råsterk seier borte mot Aston Villa. Råsterk, er ikke det en overdrivelse, tenker du kanskje?

- Jeg hadde faktisk Villa under streken på tabelltipset mitt, men de har gjort det mye bedre enn jeg trodde, sier Thorstvedt om laget som ligger på en overraskende tredjeplass.

- Veldig overraskende Med det som virker som en ektefølt glede over å prate om en sport de elsker, trekker Myhre, Wikestad og Thorstvedt fram positive innslag som Swansea og Southampton.

Sistnevnte solgte fem stjernespillere for over en milliard kroner i sommer, mens trener Mauricio Pochettino gikk til Tottenham. Likevel ligger Claus Lundekvams gamle klubb på en foreløpig andre plass, etter å ha tatt ti sterke poeng.

- Det er veldig overraskende med tanke på den spillerflukten de har hatt. De har pekt nese til alle som ikke trodde på dem, sier Wikestad.

- Samtidig blir man litt farget av at de har mistet så mange spillere. Det er viktig å huske på at de også har brukt veldig mye penger, fortsetter den energiske kommentatoren, med henvisning til spennende nyervervelser som Dusan Tadic, Graziano Pellé og Toby Alderweireld, for ikke å glemme 120-millionersmannen Shane Long. Han pleier bare ikke å få like mange til å reise seg fra setene på St. Marys.

Mange skuffelser Men det som opptar norske Premier League-supportere flest, er hvordan topplagene gjør det. Mange er nok både skuffet og fortvilet over starten til lag som Manchester United, Liverpool, Arsenal, Tottenham og Manchester City.

Tar vi med Everton, det blå alibiet i morgendagens Merseyside-derby, er antall skuffelser av dem i toppsjiktet seks av sju.

- Taperen av kampen mellom Liverpool og Everton har fått en ganske fryktelig start på sesongen. Det er et utrolig viktig oppgjør for begge lag, for den som vinner kan redde seg litt inn på det, sier Wikestad.

- Det er en herlig start for «underdogs'a». Fansen tar vel bilder av tabellen i aviser og på tv. Det bør de også gjøre, for det blir ikke noe varige greier, sier Myhre.

United-nedturen Like herlig har ikke den første halvannen måneden av sesongen vært for nyansatte Louis van Gaal og hans røde djevler. Englands mestvinnende fotballag har kun klart å skrape isammen fem fattige poeng - og det mot i utgangspunktet svært gunstig motstand.

- Manchester United er en stor overraskelse, spesielt etter overgangsvinduet som stengte 1. september, mener Wikestad.

Han får støtte av Thorstvedt.

- De kan ikke fortsette på denne måten. Når de går på en smell sånn som mot Leicester så ser man jo at det er noe som er feil med tanke på balanse. Når du leder 3-1 mot Leicester, skal du ikke ryke (på et 3-5-tap), sier Thorstvedt , som tror han vet noe av grunnen til van Gaals massive hodeverk.

- De har så mye offensiv kraft nå - alle vil vise seg fram. Det gjør gjerne at man glemmer det defensive. Men når man går på en smell, så vil man lære av det. Det er fotballens dynamikk, sier Thorstvedt, som sier han tror United har kapret én av de fire Champions League-plassene ved sesongslutt.

Ett lag skiller seg ut Samtidig er Myhre tidlig ute med et varsko:

- Det er viktig å presisere at det ennå er tidlig i sesongen. Det eneste vi vet, er at tabellen kommer til å endre seg. I løpet av de neste ti rundene tror jeg ting vil stabilisere seg.

En ting, et lag og en klubb som allerede har funnet den stabiliteten, er Chelsea. Laget med tilhør på Stamford Bridge har tatt 13 av 15 mulige poeng.

Kun den seine scoringen til Frank Lampard (!) i oppgjøret mot Manchester City har hindret dem fra full pott.

- Chelsea har sett så fryktinngytende ut som mange tippet på forhånd. De har allerede lagt et press på de andre topplagene som har ambisoner om å vinne ligaen, mener Myhre.

Det resonnementet får han unison støtte for hos kollegaene. Samtlige ser samtidig frem til helgens runde. Der er godbitene mange, prestisjen stor og presset enda større.

Bare sjekk denne kremlisten:

Lørdag: Liverpool - Everton (13.45), Chelsea - Aston Villa (16.00), Crystal Palace - Leicester, Hull - Manchester City, Manchester United - West Ham, Southampton - Queens Park Rangers, Sunderland - Swansea og Arsenal - Tottenham (18.30).

Søndag: West Bromwich - Burnley (17.00).

Mandag: Stoke - Newcastle (21.00).