Ekspertene raser etter tabben som forandret fotball-EM totalt: - En skandale

I løpet av noen minutter endret forutsetningene seg totalt for blant annet Spania og Italia i EM. Dommeren får skylden.

DOMMERTABBE. Kroatia-keeper Danijel Subasic står godt utenfor streken når Sergio Ramos bommer på sitt straffespark. Dommeren fikk det imidlertid ikke med seg, og Ramos fikk aldri sjansen til å ta straffa på nytt. Det endret forutsetningene i fotball-EM. Foto: AP Photo/Andrew Medichini
DOMMERTABBE. Kroatia-keeper Danijel Subasic står godt utenfor streken når Sergio Ramos bommer på sitt straffespark. Dommeren fikk det imidlertid ikke med seg, og Ramos fikk aldri sjansen til å ta straffa på nytt. Det endret forutsetningene i fotball-EM. Foto: AP Photo/Andrew Medichini Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter 3-0-seieren over Tyrkia var det bred konsensus om at de regjerende europamesterne fremsto som det sterkeste laget i EM og seilet opp som en naturlig favoritt.

I løpet av de siste 20 minuttene i oppgjøret mot Kroatia i går, snudde alt. Først misbrukte kaptein Sergio Ramos muligheten til å sikre gruppeseieren da han bommet på straffe. Dernest leverte kroatene, som Norge slo på Ullevaal i høst, en drømmekontring som kulminerte i Ivan Perisic' avgjørende 2-1-scoring.

JUBEL: Kroatia-keeper Danijel Subasic jubler sammen med Ivan Rakitic etter strafferedningen på Sergio Ramos forsøk. Det gir Kroatia en langt enklere vei til finalen. Foto: AP Photo/Andrew Medichini
JUBEL: Kroatia-keeper Danijel Subasic jubler sammen med Ivan Rakitic etter strafferedningen på Sergio Ramos forsøk. Det gir Kroatia en langt enklere vei til finalen. Foto: AP Photo/Andrew Medichini Vis mer

Dermed ble Kroatia gruppevinnere, mens Spanias sjanser for å komme seg til en ny EM-finale ble svekket betraktelig.

Nå havner nemlig de regjerende mesterne på den knalltøffe siden av sluttspilloppsettet sammen med samtlige av de øvrige EM-kanonene.

Den ekstreme finaleveien

I åttedelsfinalen møter Spania laget de møtte i den forrige EM-finalen, altså bunnsolide Italia. Én av de største EM-favorittene ryker med andre ord allerede da.

Dernest møter vinneren av denne storkampen etter all sannsynlighet regjerende verdensmester Tyskland i kvartfinalen. I semifinalen er Frankrike og England sannsynlige motstandere.

På den andre siden av sluttspilloppsettet finner vi derimot langt mindre meritterte lag. Foreløpig er det Sveits, Wales, Polen og Kroatia som er klare der, mens altså Tyskland, Spania, Italia, England og Frankrike ligger klare til å barke sammen i rundene som kommer på motsatt side av oppsettet.

Hvor de to siste forhåndsfavorittene, Belgia og Portugal, eventuelt havner, blir avgjort i kveld.

- Det er en skandale

SVIKTET: Andres Iniesta var klar til å ta straffen, men Sergio Ramos følte seg selvsikker og overtok ansvaret, forteller Iniesta til Marca. Det gikk ikke bra. Foto: AFP PHOTO / MEHDI FEDOUACH
SVIKTET: Andres Iniesta var klar til å ta straffen, men Sergio Ramos følte seg selvsikker og overtok ansvaret, forteller Iniesta til Marca. Det gikk ikke bra. Foto: AFP PHOTO / MEHDI FEDOUACH Vis mer

Forutsetningene ble endret totalt for Spania i løpet av sluttminuttene i går - og de ble også verre for eksempelvis Italia.

Det hele kunne ha vært unngått om dommeren gjorde jobben sin da Sergio Ramos bommet på straffe.

Da Kroatia-keeper Danijel Subasic reddet straffa, forlot han streken lenge før straffa ble tatt på uregelmessig vis.

Dermed burde Ramos etter regelverket fått en ny mulighet fra straffemerket. Det skjedde ikke. Nå raser ekspertene.

- Det er nesten en skandale. Jeg forsvarer som regel dommeren, men ikke her. Ting skjer fort i feltet, men her skjer det ingenting. Det er så mange dommere som kan se dette, sa Erik Thorstvedt under TV 2s EM-sending i går.

- Man kan ikke gå tre meter utenfor streken. Det er juks. Her skulle dommerne stramme inn og etter regelboka skulle det vært gult kort, mener den tidligere Tottenham-keeperen.

KRITISK: Erik Thorstvedt forsvarer som regel dommeren, men i dette tilfellet er han i likhet med Jesper Mathisen kritisk til dommerens mangelfulle dømming. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KRITISK: Erik Thorstvedt forsvarer som regel dommeren, men i dette tilfellet er han i likhet med Jesper Mathisen kritisk til dommerens mangelfulle dømming. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Trenger vi 30 dommere for at de skal få med seg slike ting?

Kollega Jesper Mathisen er minst like kritisk.

- Hvorfor lager de regler som sier at keeper skal straffes hvis han forlater streken? Her er han jo langt ute! Selvfølgelig ingen reaksjon, freser Jesper Mathisen på Twitter.

Han fortsetter:

- Trenger vi 30 dommere for at de skal få med seg slike ting? Kan det være så vanskelig å se? Regelen er jo krystallklar!

- Hva skal vi med disse måldommerne hvis de ikke tar slike ting? Han har én oppgave: Det er å se at keeper ikke forlater streken. Uforståelig, konkluderer fotballeksperten.

Også tildelingen av Spanias straffespark var en svært tvilsom avgjørelse. Sånn sett gikk dommertabbene opp i opp, uten at det gjør feilene noe mer riktig.

Ramos skulle egentlig ikke ta straffa

REDNINGEN: Denne strafferedningen økte Kroatias EM-sjanser betraktelig, mens de ble redusert tilsvarende for Spania. Foto: AP Photo/Manu Fernandez
REDNINGEN: Denne strafferedningen økte Kroatias EM-sjanser betraktelig, mens de ble redusert tilsvarende for Spania. Foto: AP Photo/Manu Fernandez Vis mer

Det var egentlig midtbaneeleganten Andrés Iniesta som skulle ta den omdiskuterte straffa, men Ramos følte seg sikker på scoring og spurte om å få ta den, forteller Iniesta til Marca.

- Jeg var klar, men Ramos spurte om å få ta den og var selvsikker. Dessverre gikk det ikke. Det er aldri godt å tape, men sånn er det. Nå må må vi forberede oss mot Italia-kampen så godt vi kan. På papiret har vi et bedre lag, mener Iniesta.

Åttedelsfinalen mellom EM-finalistene fra 2012, Spania og Italia, spilles mandag kl. 18.00. Da er det ingen nåde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer