Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana

Ekspertene slakter Carlsen etter siste remisen: - Ikke lov for en verdensmester

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana må ut i omspill etter at det ble remis i det tolvte og siste partiet.

OMSPILL: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana må ut i tie-break for å avgjøre hvem som skal gå av med VM-tittelen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
OMSPILL: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana må ut i tie-break for å avgjøre hvem som skal gå av med VM-tittelen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): Spenningen var enorm da Magnus Carlsen og VM-utfordrer Fabiano Caruana satte seg ned ved brettet for det tolvte og siste partiet.

De elleve foregående partiene endte remis. Caruana hadde matchballen, i form av de hvite brikkene, mens Carlsen hadde en unik mulighet til å få remis og deretter omspill, hvor nordmannen anses som forhåndsfavoritt.

Begge gikk aggressivt til verks, og Caruana gjorde trekk for å unngå remis. Likevel var det Carlsen som sto best og presset amerikaneren som i tillegg slet med tida. Etter 31 trekk var det likevel klart at Caruana aksepterte remis, som Carlsen hadde tilbudt til overraskelse for en hel sjakkverden.

- Det ble ikke så veldig langt parti. Det var egentlig en fin åpning for meg, og jeg sto best følte jeg. Jeg så ikke noen måte å spille på vinst uten å ta risiko, sier Carlsen til NRK rett etter partiet.

- Jeg fikk ikke noen god åpning og må ha oversett noe der. Jeg spilte litt unøyaktig og min posisjon ble litt vanskeligere å spille enn hans, forklarer Caruana.

Sjokkerte ekspertene

Ingen av ekspertene skjønner hvorfor Carlsen godtok remisen i hans posisjon. Selv Caruana sa etter partiet at han var overrasket over tilbudet.

- Alle var enige om at Carlsen hadde en veldig god posisjon, tidsmessig var det også potensielt kritisk for Caruana. Ingen anelse hvorfor han gjorde det, skriver sjakkjournalist Tarjei J. Svendsen i mattogpatt.no.

- Det later til at Carlsen har mistet sin evne til å kalkulere og at han også ble for nervøs. Det finnes ingen måte å rosemale dette. Han tilbød uavgjort med posisjonelt overtak etter å ha gjort småfeil, sier stormester Susan Polgar.

Også Anish Giri, én av Carlsens unge rivaler, var svært kritisk til Carlsen på chess24.coms livesending. Nederlenderen mener Carlsen ikke er seg selv når noe står på spill.

- Du ser at Magnus plutselig ikke er Magnus lengre når livet hans står på spill. I to dager har han ønsket seg uavgjort fra denne kampen og omspill. Noen ganger klarer selv ikke posisjonen du har, og hvordan partiet har utviklet seg, å endre hva du har ønsket så lenge, sier Giri.

Den tidligere verdensmesteren Vladimir Kramnik var også sjokkert av valget. Han mener det ikke er en verdensmester verdig.

- Som et menneske, og som en verdensmester, er dette rett og slett ikke lov. Jeg hadde ikke klart å sove på en måned, utbrøt russeren.

- Spilte med håndbrekket på

Carlsen sier til NRK at han mener partiet lå an til en klar remis, slik han så det, og at han ikke så en klar vei videre til tross for overtaket.

- Jeg så ikke noen måte å gå videre på, sluttstillingen så jeg som en klar remis. Jeg var ikke villig til å ta større risiko enn jeg trengte, sier Carlsen.

På spørsmål om hvorfor han tilbød remis når Caruana hadde så lite tid igjen, svarte nordmannen at han ikke spilte for fullt i partiet.

- Igjen, det ble litt halvhjertet, selvfølgelig, siden jeg hele tida spilte med håndbrekket på, men jeg er fornøyd med partiet, sier nordmannen.

Aggressiv åpning

Der Carlsen åpnet med et siciliansk forsvar for sjette gang i VM anno 2018, gikk Caruana for en aggressiv åpning, noe som gjorde at sjansen for remis sank noe.

Åpningen var i tråd med det stormester Ian Rogers sa til Dagbladet før partiet.

Australierens spådom var at Caruana kom til gjøre alt for å avgjøre VM til sin fordel før et eventuelt omspill.

- Han har større sjanser for å vinne med hvite brikker én gang, sammenliknet med å møte Carlsen i hurtigsjakk, og spesielt i lynsjakk. Caruana kan kanskje slå ham i hurtigsjakk, men i lynsjakk er Carlsen enkelt og greit overlegen, sa Rogers til Dagbladet rett før partiet.

Stillingen ble raskt komplisert. Caruana gikk for seieren, og Carlsen svarte med et ditto aggressivt motspill.

- Jeg mener han viser en flott innstilling, sa stormester Daniel King til Dagbladet.

Trekkgjentakelser

Carlsens springer til g6, trekk nummer åtte, ble partiets første overraskelse. Trekket førte etter hvert til en interessant situasjon på brettet.

Caruana og Carlsen gjorde det samme trekket to ganger. Hvis Caruana hadde gjort enda en gang, kunne Carlsen krevd remis.

Caruana valgte derimot å gjøre noe annet.

- Caruana har tatt en beslutning som han på godt eller vondt må leve med resten av livet, sa Henrik Carlsen, faren til Magnus Carlsen, til NRK.

- Magnus liker den beslutningen fordi han liker å være sin egen lykkes smed, sa Henrik om sønnen.

Carlsen fikk muligheten

Etter den nevnte situasjon så det ut til at Caruana fikk problemer med hvordan han skulle angripe partiet videre.

Italiensk-amerikaneren brukte mye tid, og etter trekk nummer 19 hadde Caruana brukt dobbelt så mye tid som Carlsen.

Stormester Aleksander Gristsjuk har langet ut mot forberedelsene til Carlsen ved flere anledninger under årets VM. I dag kritiserte han Caruanas forberedelser, før han like etter hyllet VM-utfordrerens trekk da han spilte tårnet til h2 i trekk 21.

- Et utrolig trekk av Fabiano. Det dypeste trekket i matchen hittil, sa Gristsjuk, som er ranket som nummer ni i verden, i Chess24s studio.

Den såkalte pila viste derimot fordel Carlsen for første gang i løpet av partiet.

I det 23. trekket gjorde Caruana en feil da han flyttet springeren tilbake. Det åpnet virkelig opp for Carlsen til å ta nytte av det og i sitt 25. trekk hadde han ifølge supercomputerne muligheten til å finne en vinnende stilling.

Carlsen fant ikke det riktige trekket der, men hadde et posisjonsmessig overtak på Caruana som han fortsatte å forbedre.

Carlsen hadde overtak posisjons- og tidsmessig, og det ble tatt imot med stor overraskelse da Caruana aksepterte hans remistilbud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!