SPARKET: Tor Ole Skullerud og Bård Wiggen er ferdige i Molde med umiddelbar virkning.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
SPARKET: Tor Ole Skullerud og Bård Wiggen er ferdige i Molde med umiddelbar virkning. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer

Ekspertene slakter Molde-ledelsen

- Det er håpløst.

(Dagbladet): Norske fotballeksperter reagerer sterkt på at Molde i dag sparket hovedtrener Tor Ole Skullerud og assistent Bård Wiggen - uten å ha erstattere klare.

C More-profil Joacim Jonsson slakter avgjørelsen.

- Jeg kunne skjønt det hvis de hadde presentert en ny trener som skulle lede laget de neste årene, men når de ikke har en plan B syns jeg det er håpløst, sier Jonsson til Dagbladet.

KRITISERES: Moldes styreleder Øystein Neerland og direktør Tarje Nordstrand Jacobsen. 
Foto: Herskedal Kjell / NTB scanpix
KRITISERES: Moldes styreleder Øystein Neerland og direktør Tarje Nordstrand Jacobsen. Foto: Herskedal Kjell / NTB scanpix Vis mer

- Lite gjennomtenkt
Jonsson har tidligere vært sportsdirektør i Fredrikstad FK, og kjenner slike prosesser godt. Svensken forteller at han isolert sett ikke er overrasket over at Skullerud er ferdig i klubben, men at han ikke kan forstå logikken når klubben nå stor uten en permanent sjef for fjorårets serie- og cupmester.

- Molde er uten trener nå. Det overrasker meg. Det er noe som ikke høres veldig «Molde-likt» ut. Det virker veldig lite gjennomtenkt, sier Jonsson, som tror det ligger en helt spesiell grunn bak den dobbelte avskjedigelsen fra klubbledelsen:

- Det må ha skjedd noe. Det må ha vært et ultimatum eller noe. Kanskje noen fra spillertroppen som har gått og sagt at noe må skje. Et eller annet må det ha vært, for dette er merkelig og dumt.

- Snodig Det tror også den anerkjente fotballkommentatoren Kenneth Fredheim. Han sliter med å forstå hvorfor Molde fjernet Skullerud allerede nå.

KRITISK: C More-ekspert Joacim Jonsson. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
KRITISK: C More-ekspert Joacim Jonsson. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Det er et overraskende tidspunkt. Hvorfor ikke kjøre ut sesongen? Det er sånn at man begynner å lure på om det ligger noe mer bak her, sier Fredheim til Dagbladet.

Han karakteriserer avgjørelsen som «kontant» og «snodig», og påpeker at Molde skal ut i viktige kvalifiseringskamper til Europa League de kommende ukene. Samtidig stiller Fredheim seg dette spørsmålet:

- Hadde Skullerud blitt sparket i dag om Molde slo Dinamo Zagreb og gikk videre til Champions League-playoffen? Jeg klarer ikke å forestille meg det.

- Har vært dårlig stemning Moldes styreleder Øystein Neerland informerte på en pressekonferanse i ettermiddag at klubben jobber med å finne både en midlertidig og langsiktig trenerløsning. MFK-ledelsen har ikke besatt noen av rollene enda. Det betyr at laget, som er klare for kvartfinale i cupen og playoff til Europa League, står uten trener.

KRITISK: Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen. Foto: Hans Arne Vedlog
KRITISK: Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Skullerud gjorde det klart tidligere i sommer at han uansett ville forlate klubben etter sesongen, og det er den beslutningen Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen tror utløste dagens hendelse.

- Dette forklarer det jeg har hørt en stund: At det har vært dårlig stemning i Molde etter at Skullerud tok en avgjørelse klubbledelsen ikke likte. Skullerud hadde en opsjon på ett år til som han kunne si ja eller nei til. Han sa nei. Såvidt jeg vet, sjokkerte det Molde, sier Pedersen.

Tillitsbrudd Ifølge Pedersen skal Skullerud ha bedt klubben om å ikke gå ut med avgjørelsen hans om å gi seg etter to år i klubben, for å slippe å sitte på en offentlig kjent oppsigelse.

- Skullerud ville at det skulle holdes hemmelig, men mente det var riktig av ham å si ifra tidlig slik at Molde kunne bruke god tid på å finne en ny trener før neste sesong. Men det første som skjedde var at nyheten kom ut, og det gjorde ikke forholdet mellom Skullerud og ledelsen noe bedre.

Kommentatoren mener Molde nå har satt seg selv i en vanskelig situasjon.

KRITISK: Fotballkommentator Kenneth Fredheim.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRITISK: Fotballkommentator Kenneth Fredheim. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Alle vet at det er tilnærmet umulig å sitte med en trener på oppsigelse. På bakgrunn av det, er det en naturlig avgjørelse Molde har tatt, men det er det som har skjedd i kulissene som er et problem. Dette forteller meg at samarbeidsklimaet mellom klubben og Skullerud og Wiggen var så ille at det ikke kunne fortsette, sier Pedersen, før han legger til:

- Dette setter en stor brems på Molde som klubb. Under pressekonferansen fikk jeg en følelse av at ledelsen mente denne sesongen bare måtte gå som den gikk, men det syns jeg er en dårlig idé. Laget har fremdeles mye å spille for. Hvis Molde er blitt en fotballklubb hvor det bare er gull i serien og cupen som kan tolereres, er de på ville veier.

Les Molde-ledelsen svar på hvorfor de sparket Skullerud og Wiggen her.