Ekspertene tror Carlsen bløffer

- Det er interessant.

IKKE I FORM?: Magnus Carlsen hevder han ikke ville vært klar for en VM-kamp hvis den skulle blitt spilt allerede nå. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE I FORM?: Magnus Carlsen hevder han ikke ville vært klar for en VM-kamp hvis den skulle blitt spilt allerede nå. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Jeg må innrømme at sjakkselvtilliten ikke er helt topp akkurat nå. Det har vært perioder i karrieren hvor jeg har følt at jeg trenger å være litt mer ydmyk, at jeg trenger å fortsette å lære. Jeg tror dette er en av disse periodene, sa Magnus Carlsen til Dagbladet på mandag.

Utspillet står i sterk kontrast til den selvsikre utgaven vi så av nordmannen før fjorårets VM-kamp mot indiske Vishy Anand. Det får nå sjakkekspertene til å lure på om dette er et trekk av ren taktisk karakter bare 22 dager før det prestisjefylte returmøtet.

- Det er noe som heter å spille svakere enn det man egentlig er. Jeg tror egentlig Magnus er full av selvtillit. Det kan være han gjør dette for å få Anand til å senke «guarden» litt. Hvis Magnus virkelig hadde hatt dårlig tro på seg selv, hadde han nok ikke gått ut og sagt det i mediene, sier Einar Gausel til Dagbladet.

- Interessant
Torstein Bae har på kort tid bygget seg opp et navn som en av Norges fremste eksperter. Han følger spent med på det psykologiske spillet som mange mener er i ferd med å utspille seg.

EKSPERT: Einar Gausel tror Magnus Carlsen bløffer.

FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
EKSPERT: Einar Gausel tror Magnus Carlsen bløffer. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

- Det er interessant. For er det en som faktisk har dårlig selvtillit som sier dette, eller er det en som er så trygg på seg selv at han ikke har noe problem med å innrømme at resultatene har vært litt under pari i det siste? undrer Bae.

- Slik jeg opplever Magnus, er han trygg på egne ferdigheter. Anand vil bli en tøff motstander, men Magnus føler seg nok sikker på at han vil vinne i år også.

- Betryggende
Det som er utvilsomt, er at Carlsens prestasjoner under sjakk-OL i Tromsø i august og Sinquefield Cup i USA like etter ikke samsvarte med 23-åringens toppnivå. Derfor er Bae nå glad for at Carlsen forteller at han har tenkt å gå i seg selv de siste ukene før VM for å finne fram til sin beste sjakkform.

- Jeg synes det er betryggende at han er litt selvkritisk, at han ikke tror at alt vil gå av seg selv. Det tror jeg vil styrke ham. Det er viktig at Magnus ser på Anand som en tøff motstander, og forstår at det sannsynligvis ikke vil bli en slik nedsabling som var tilfellet i fjor.

EKSPERT: Torstein Bae, her til høyre for Frode Urkedal under sjakk-OL, synes Magnus Carlsens uttalelser er interessante. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
EKSPERT: Torstein Bae, her til høyre for Frode Urkedal under sjakk-OL, synes Magnus Carlsens uttalelser er interessante. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet Vis mer

Det er en mening kollega Gausel deler.

- Jeg tror det blir jevnere denne gang. Anand har igjen fått kontakt med hvordan det er å spille god sjakk. Han har sett at Magnus bare er et menneske. Magnus har vist svakhetstegn. Det vil gi Anand selvtillit.

- Før framsto Magnus som uovervinnelig - det gjør han ikke nå lenger. Jeg tror likevel på Magnus-seier i VM, bare så det er protokollført, sier Dagbladets sjakkekspert.