TAP: José Mourinho før kampen mot West Ham på London Stadium. Foto: Craig Mercer/Sportimage via PA Images
TAP: José Mourinho før kampen mot West Ham på London Stadium. Foto: Craig Mercer/Sportimage via PA ImagesVis mer

Aktuelle trenere for Manchester United

Ekspertenes dom: Disse kan ta over for Mourinho

Manchester United har hatt den dårligste sesongstarten på 29 år. Nå mener ekspertene at Mourinhos tid i klubben er over og ramser opp mulige kandidater for jobben.

Presset øker på José Mourinho etter at Manchester United gikk på sitt tredje tap for sesongen, denne gangen borte mot West Ham. London-klubben har ikke vunnet mot United på to år, men denne helga ble det en ganske enkel seier.

United har bare tre seirer på de sju første kampene og det gjør årets sesongstart til den desidert dårligste siden sesongen 1989-90.

Det er i tillegg Mourinhos tredje sesong i klubben, og hendelser tidligere viser at manageren pleier å slite med det tredje året i samme klubb. Ting blir heller ikke enklere av at det har oppstått gnisninger mellom ham og klubbens stjernespiller, Paul Pogba.

Sparken

Etter tapet lørdag, skrev den britiske tabloidavisa The Daily Mail at det bare er snakk om tid før Mourinho får sparken. Det tror også fotballeksperten Øyvind Alsaker.

- Manchester United-ansatte tror José Mourinho kan bli sparket ved slutten av uka, skriver The Daily Mail.

- Jeg mener at Mourinho er ved veis ende. Det er bare snakk om tid før han må gå, sier Alsaker til Dagbladet.

Alsaker viser til et tett kampprogram denne uka. Tirsdag er det Champions League-runde og lørdag er det igjen Premier League.

- Jeg tror nok styret gruer seg veldig til å ta den avgjørelsen. Han er nok sjef på tirsdag, også får vi se om spillerne kan hjelpe han videre, om de velger å slåss for ham. I det øyeblikket det ikke skjer lenger, da er han ferdig, sier han.

Mourinho er Manchester-klubbens tredje manager siden Sir Alex Ferguson gikk av. Verken David Moyes, Louis van Gaal eller Mourinho har så langt vært i nærheten av å utfordre om en ligatittel.

- Det er nok veldig tunge dager på Old Trafford nå. De har mislyktes med to allerede, og det vil være svært ødeleggende dersom de bommer med en tredje, noe som skjer dersom Mourinho må gå, sier Alsaker.

Også Lars Tjærnås er usikker på Mourinhos framtid.

- For meg koker spørsmålet ned til en ting, og det er tilliten i garderoben. Som manager er du en selger av et budskap. Hvis de som skal gjøre jobben ikke tror på budskapet han selger, så blir det umulig over tid. Det er denne tilliten som vil avgjøre hva styret velger å gjøre, sier Tjærnås til Dagbladet.

Aktuell

Spekulasjonene rundt Zinédine Zidane som en mulig erstatter for Mourinho, er ikke blitt færre av etter tapet på lørdag. Også Alsaker peker på ham som en aktuell kandidat til jobben.

- Aktuelle kandidater kan være Nicky Butt, Ryan Giggs, Michael Carrick eller selveste Zidane, som det har blitt snakket en del om, sier Alsaker.

Han ser for seg to mulige scenarioer som fort kan snu skuta tilbake i riktig retning.

- United kan velge å kjøre en sånn Class of 92-variant, med spillerne fra æraen, eller gå for en profilert mann som Zidane. Det er mange gode kandidater, men tida går, påpeker han, og legger til:

- Den siste tida har spillere blitt hentet av ulike managere, og det gir ingen kontinuitet i laget. Det bygger ingenting, er veldig ødeleggende og derfor enda vanskeligere å hevde seg mot lag som City og Liverpool som har hatt en fast stamme over lengre tid nå.

Avisa Manchester Evening News som følger klubben tett, har laget en liste over fordeler og ulemper ved Zidane som trener.

Fordeler

Zinédine Zidane var hovedtrener i Real Madrid i to og en halv sesong, og på den tida rakk han å ta tre Champions League-trofeer. En imponerende prestasjon, da han kom fra jobben som hovedtrener for reservelaget Castilla.

Med dette i ryggen, i tillegg til hans bakgrunn som en høyt profilert fotballspiller, mener avisa at det vil gi ham stor respekt blant spillerne i klubben.

Avisa påpeker også at Paul Pogba og Anthony Martial vil ha godt av et trenerbytte, da de mener spillerne har stagnert for øyeblikket.

Det vil også gjøre godt for Uniteds omdømme. Fansen har lenge kritisert den kjedelige og lite angrepsvillige spillestilen etter Fergusons avgang. Zidane sin offensive spillestil passer bedre på Old Trafford, mener avisa.

Ulemper

Til tross for at trenerkarrieren i Real Madrid var en kjempesuksess, blir det fortsatt satt spørsmålstegn rundt Zidane sine kvalifikasjoner som trener. Han hadde bare trent reservelaget i to sesonger før han tok over jobben på førstelaget.

Det blir også påpekt at laget på Bernabéu var et mange ganger bedre lag enn det som finnes på Old Trafford per dags dato. Spørsmålet er om Zidane har egenskapene til å klare å snu en klubb som er i krise.

Neste kamp for Manchester United er mot Valencia i tirsdagens Champions League-runde.