THRILLERAVSLUTNING: Arnar Smarason og LSK (t.v), Jakob Glesnes og Strømsgodset og Adeleke Akinyemi og Start står alle midt oppi nedrykksdramaet i Eliteserien. Ekspertene har sagt sin mening om hvilket av de tre lagene som må ut i kvalik for å beholde plassen i Eliteserien. Foto: NTB Scanpix
THRILLERAVSLUTNING: Arnar Smarason og LSK (t.v), Jakob Glesnes og Strømsgodset og Adeleke Akinyemi og Start står alle midt oppi nedrykksdramaet i Eliteserien. Ekspertene har sagt sin mening om hvilket av de tre lagene som må ut i kvalik for å beholde plassen i Eliteserien. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ekspertenes dom før innspurten: Dette laget må ut i play off

De fleste er enige om hvilke to lag som rykker ned fra Eliteserien, men hvem må ut i kvalik? Dette tror ekspertene.

To serierunder før slutt har vi ennå ikke en seriemester, men mye skal til for at Rosenborg roter bort luka på fem poeng - når det er seks igjen å spille om.

I bunnen av tabellen - derimot - er det ellevilt:
Jumbo Sandefjord er i realiteten fortapte med sine 22 poeng og 20 minusmål. Stabæk (25 poeng) har tre poeng opp til Lillestrøm (28) på kvalikplass - og har naturligvis ikke kastet inn håndkleet ennå.

Trioen Start (29 poeng), Strømsgodset (29) og Bodø/Glimt (30) er heller ikke på trygg grunn. Det er utallige mulige utfall i de to siste rundene av Eliteserien - og Dagbladet har bedt ekspertene se inn i krystallkula og spå utfallet av thrilleravslutningen:

Thomas Myhre:

EKSPERT: Thomas Myhre. Foto: NTB Scanpix
EKSPERT: Thomas Myhre. Foto: NTB Scanpix Vis mer


Direkte nedrykk: Sandefjord og Stabæk.
Kvalikplass: Start.

Kommentar: - Det ser tøft ut for Henning Berg og Stabæk. Én ting er kampene de har igjen, men det er heller ingen ting i hvordan de framstår, som tyder på at de skal klare å redde seg, så de følger Sandefjord ned, sier den norske eks-landslagskeeperen.

Han tror LSK karrer seg forbi Start på de to siste plassene, slik at Kjetil Rekdal må ta sine Start-gutter ut i playoffkampen.

- Måten Start fikk rundjuling på i Sandefjord sist, og med Rosenborg (hjemme) og Haugesund (borte) i de to siste, så klarer jeg ikke se at de skal ta flere poeng, og at de ender opp med de 29 poengene de har nå. Da blir det kvalik, sier Thomas Myhre.

Bernt Hulsker:

Direkte nedrykk: Sandefjord og Stabæk.
Kvalikplass: Start.

EKSPERT: Bernt Hulsker. Foto: NTB Scanpix
EKSPERT: Bernt Hulsker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den tidligere Start-spilleren tror også at sesonginnspurten blir tung for gultrøyene fra Kristiansand. Han mener løpet er kjørt for Sandefjord og Stabæk, og at gultrøyene fra Lillestrøm tar seg forbi gultrøyene fra Kristiansand - og slik sender Kjetil Rekdal ut i playoff.

- Start får det tøft hjemme mot Rosenborg, som er ute etter å avgjøre gullkampen så raskt som mulig. Og deretter borte mot hjemmesterke Haugesund... Det er motstand så tøft som det får blitt, så jeg tviler på at det får for Start sin del. Da blir det kvalikplass, sier Bernt Hulsker til Dagbladet.

Før sesongen var han ikke i nærheten av å tenke nedrykksstrid om Start.

- Jeg tror mange hadde trua på prosjekt Start. Mark Dempsey hadde en høy stjerne, men lyktes dessverre ikke. Rekdal har gjort en formidabel jobb med Start uansett hvordan det ender, men jeg tror det blir kvalikplass på dem, sier Hulsker.

Morten Pedersen:


Direkte nedrykk: Sandefjord og Stabæk.
Kvalikplass: Start.

EKSPERT: Morten Pedersen.
EKSPERT: Morten Pedersen. Vis mer

Dagbladets fotballekspert Morten Pedersen har de samme tre lagene i bunn av tabellen: Sandefjord og Stabæk rett ned, og Start på kvalikplass.

- Om LSK vinner én av sine to siste kamper, så er LSK nesten sikre, for de har også ni mål bedre målforskjell enn Start, som skal spille mot nummer én og nummer fire på tabellen, sier Morten Pedersen.

Start har tatt 22 poeng på 16 kamper med Kjetil Rekdal, men Pedersen har uansett ikke latt seg blende av det laget har prestert på banen.

- Du tror ikke Stabæk tar nok poeng til å ta seg opp fra direkte nedrykk- til kvalikplass?

- Det er for ungt og urutinert i forsvaret til Stabæk. Da hjelper det ikke om de scorer mål, så lenge de gir det bort gang etter gang.

Pedersen tror på et playoffoppgjør mot Start og Aalesund - hvor Kjetil Rekdal fikk sparken i 2012 - etter blant annet å ha ført klubben til to cupmesterskap.

Rekdal har siden vært kritisk til gamleklubben ved en rekke anledninger.

- Start-Aalesund er den optimale playoff-kampen. Den vil jeg gjerne se, sier Morten Pedersen - som har tatt for seg nedrykksdramaet i denne kommentaren.

Bengt Eriksen:


Direkte nedrykk: Sandefjord og Stabæk.
Kvalikplass: Lillestrøm.
Eurosports fotballekspert Bengt Eriksen beskriver situasjonen i bunn foran de to siste rundene som «ellevill».

EKSPERT: Bengt Eriksen. Foto: NTB Scanpix
EKSPERT: Bengt Eriksen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har lenge trodd at Stabæk ville klare seg, men de gjør det vanskelig for seg selv når de fortsetter å slippe inn billige mål. Det er vel 12 kamper de har ledet uten å klare å dra i land seieren, og jeg kan ikke se at de skal snu det i de siste kampene.

- Dermed kan vi få den merkelige situasjonen at toppscoreren i Eliteserien (Franck Boli, 15 mål) spiller på et lag som rykker ned.

Fotballeksperten ble bekymret på Kjetil Rekdals vegne over det han så av Start borte mot Sandefjord (1-4-tap), men han tror Start likevel vil klare seg til slutt.

Mest fordi han føler seg ennå mer usikker på hva Strømsgodset og Lillestrøm klarer å skrape sammen på tampen.

- Strømsgodset sin kaptein Jakob Glesnes sa etter tapet i Bergen (1-3) at de vet hva som står på spill nå, men det var ingen ting av det jeg så i Bergen som tydet på det.

Eriksen mener Strømsgodset har framstått med litt mer selvtillit hjemme i Drammen, og at nettopp det kan være det som berger dem i oppgjøret mot nedrykksrival Lillestrøm i helga.

- Det beste man kan si om Strømsgodset i Bergen sist var at de fikk en skikkelig vekkerklokke før de to siste kampene.

Kjetil Rekdals kommentar:

Kjetil Rekdal fylte 50 år i går, men har foreløpig holdt feiringen på et minimum. Han har mer enn nok med å holde fokus på Start og jobben med å holde laget i Eliteserien.

SPENT: Start-trener Kjetil Rekdal. Foto: NTB Scanpix
SPENT: Start-trener Kjetil Rekdal. Foto: NTB Scanpix Vis mer

To runder før slutt ligger Kristiansand-laget på «trygg grunn» på 13. plass - men med Rosenborg (hjemme) og Haugesund (borte) i de to siste kampene, så tror ekspertene at det laget vil dette ned en plass - til kvalik mot det tredje beste laget fra 1. divisjon.

- Det eneste som er sikkert er at det blir en dramatisk innspurt. Ekspertene kan naturligvis få rett, men vi ønsker det selvsagt annerledes, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.

Han ser for seg mange forskjellige scenarier i de to siste rundene.

- Det eneste som kan bli 100 prosent klart etter neste runde er at Stabæk følger Sandefjord ned. For vår egen del, så kan vi ende på kvalikplassen selv om vi skulle vinne i helga, men vi kan også berge plassen om vi ikke får flere poeng. Det er så mange mulige utfall.

Med Rosenborg og Haugesund i de to siste kampene, så har Start-treneren forståelse for at ekspertene tror det blir mager poengfangst på dem i innspurten.

- Det blir selvsagt tøft for oss, men klart vi kan ta poeng mot Rosenborg. Det er ingen lag som går på banen og er 100 prosent sikre på å vinne. I en enkeltkamp kan alt skje, og det er tross alt ikke Barcelona og Real Madrid vi skal møte.

- Dessuten går det jo sjelden slik man tror det skal. Om det var så enkelt at alle spådommer gikk inn, så hadde hadde det vært enkelt å tippe, og det vet jeg av erfaring at det ikke er, minner Rekdal om.

1-4-tapet mot Sandefjord sist var på ingen måte noen ideell oppladning før de to siste skjebnekampene, og Rekdal innrømmer at de fikk «rundjuling» i Sandefjord.

- Alle lag har en kamp i løpet av sesongen hvor alt går galt. Så får vi håpe at det var vår slik kamp, og at vi er «tilbake» mot Rosenborg i helga. Vi har tatt poeng i 10 av 16 kamper siden jeg tok over i juni, og hadde noen sagt til oss den gangen at vi ville hatt skjebnen i våre egne hender før de to siste kampene, så hadde vi takket ja til det, sier Kjetil Rekdal.