HEITE GUTTER:  Pål André Helland (det store bildet), Ørjan Håskjold Nyland, Iver Fossum, Veton Berisha og Kristoffer Ajer er blant sommerens mest attraktive gutter med norsk pass. Foto: NTB Scanpix
HEITE GUTTER: Pål André Helland (det store bildet), Ørjan Håskjold Nyland, Iver Fossum, Veton Berisha og Kristoffer Ajer er blant sommerens mest attraktive gutter med norsk pass. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ekspertenes dom: Her er Tippeligaens heiteste objekter

I dag forsvant to av dem.

(Dagbladet): Overgangsvinduet i de store ligaene er nå åpent. Det betyr at klubbene intensiverer jakten på nye spillere.

I fjor var det Klondike-stemning rundt Martin Ødegaard. Onsdag ettermiddag ble det klart at keeper Ørjan Håskjold Nyland går fra Molde til nyopprykkede Ingolstadt i Bundesliga. Seinere onsdag ble det også kjent at Veton Berisha har signert for tyske Greuther Fürth.

Vi ba tre fotballeksperter sette opp ei liste over de heiteste salgsobjektene  i Tippeligaen med norsk pass.

MORTEN PEDERSEN - FOTBALLKOMMENTATOR I DAGBLADET

1) Ørjan Håskjold Nyland, keeper i Molde

Pedersens kommentar: - Han havner i en Bundesliga-klubb der han får spilletid. Hvis han tar nivået, vil det også hjelpe landslaget. Du blir alltid bedre av å trene og spille mot de beste.

2) Martin Linnes, back i Molde

Pedersens kommentar: - Jeg vet at det også er interesse for Linnes, så han kan bli borte i overgangsvinduet. Han er en moderne back med stor fart. Han er flink til å komme rundt og kan skjære inn fra kant. Innleggene er gode. Han er en type back som den moderne fotballen elsker. Det lukter litt Tyskland.

3) Veton Berisha, angriper i Viking

Pedersens kommentar: - Han har tatt steget i Tippeligaen, så nå gjenstår det å se om han tar steget fra Tippeligaen. Lista over spillere vi mente var gode nok - men som ikke tok steget - er skrekkelig lang: Ola Kamara, Mushaga Bakenga, Harmeet Singh og Fredrik Semb Berge er noen eksempler i Molde. Berisha er blitt en bedre avslutter. Det er viktig for en spiss.

4) Ghayas Zahid, midtbanespiller i Vålerenga

Pedersens kommentar: - Han er den perfekte tier. Han kan ta imot ballen, være feilvendt, passere folk, finne medspillere - og er skreddersydd for tierrollen. Han er fortsatt ustabil. Men det høyeste nivået hans er noe av det beste i Tippeligaen.

EKSPERT:  Morten Pedersen.
EKSPERT: Morten Pedersen. Vis mer

5) Pål André Helland, kanspiller i Rosenborg

Pedersens kommentar: - Han har akkurat etablert seg som spiller i Tippeligaen. Men han har mye spennende ved seg. Avslutningsferdighetene er strålende. Han våger å utfordre en mot en. Og han crosser ballen fra begge sider. Men han kan fortsatt bli bedre. Utvikler han seg i takt med kjeften sin, kommer han til å bli strålende. Han blir høyere og mørkere for hver dag. Det er en spiller det ikke er grenser for. Men et lite varsku: Han har fortsatt noen kilo å gå på.

JESPER MATHISEN - FOTBALLEKSPERT PÅ TV 2

1) Kristoffer Ajer, midtbanespiller i Start

Mathisens kommentar: - Et av de heiteste salgsobjektene må være Ajer. Han er 17 år og har tatt store steg fra i fjor. I enkelte kamper har han vært enorm. Hvis det ikke kommer bud på ham, skjønner jeg ingenting. Jeg regner med at det skjer allerede i sommer.

2) Iver Fossum, midtbanespiller i Strømsgodset

Mathisens kommentar: - Jeg synes han var strålende i fjor. Men han kom litt i skyggen av Martin Ødegaard, og fikk ikke den oppmerksomheten han fortjente. I år synes jeg han har vært enda bedre. Han står for mål og målgivende.

3) Ørjan Håskjold Nyland, keeper i Molde

Mathisens kommentar: - Han har vært god i flere år. Han er tøff og proff - og har en størrelse som en keeper skal ha.

4) Pål André Helland, kantspiller i Rosenborg

Mathisens kommentar: - Rosenborgs farligste spiller. Han har et godt venstrebein, fart - og kvalitet en mot en offensivt. Det er ikke så mange nordmenn som har det. Han var god i fjor, og han er bedre i år. Han har en alder som er gunstig for å reise ut. Han har hatt litt strekk og småskader, men det er ikke verre enn at det kan fikses. Det er verre med knær.

5) Mohamed Elyounoussi, angriper i Molde

EKSPERT:  Jesper Mathisen.
EKSPERT: Jesper Mathisen. Vis mer

Mathisens kommentar: - Han er ikke fullt så god i år som i fjor. Men han kan skape noe framover og har X-faktor over spillet. Han kommer helt sikkert til å reise ut. Med Molde ute av gullkampen er det også lettere å selge ham.

KARL PETTER LØKEN - FOTBALLEKSPERT PÅ NRK

1) Adama Diomande, angriper i Stabæk

Løkens kommentar: - Han er et defintivt en av dem som kan komme til å reise ut. Han har det en internasjonal spiss trenger: Kraft, fart - og han kan gjøre ting på egen hånd. Slik jeg ser det er han komplett.

2) Pål André Helland, kantspiller i Rosenborg

Løkens kommentar: - Han har det lille ekstra. Han kan gjøre ting på egen hånd, han representerer et overraskelsesmoment, han scorer mål - og han har masse selvtillit. Men det taler imot at han har vært litt for mye skadet. Han har allerede hatt to skadeavbrekk siden sesongen startet.

3) Veton Berisha, angriper i Viking

Løkens kommentar: - Han er et eksempel på at du kan slå tilbake etter en tung sesong eller to. Har scoret mye mål. Men jeg tror han blir litt for liten i de beste ligaene. 2. Bundesliga er et riktig nivå.

4) Ghayas Zahid, midtbanespiller i Vålerenga

Løkens kommentar: - Han er god i rollen som playmaker. Han er kreativ og jobber hardt. Jeg savner den typen på landslaget.

5) Fredrik Midtsjø, midtbanespiller i Rosenborg

Løkens kommentar: - En spiller med stor arbeidskapasitet begge veier. Det er fort gjort å undervurdere ham, men han har et bra steg og en fin touch. Han spiller med et voldsomt hjerte.

EKSPERT:  Karl Petter Løken.
EKSPERT: Karl Petter Løken. Vis mer