Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge tapte mot Tsjekkia

Ekspertenes krever Høgmos hode på et fat: - Nitrist. Nok er nok. Ingen bryr seg. Høgmo må gå!

Norge tapte skjebnekampen i Praha. Nå har en rekke norske fotballprofiler fått nok. De krever Per-Mathias Høgmo sparket.

EKSPERTENE HAR FÅTT NOK: Per-Mathias Høgmo har ledet sin siste kamp som norsk landslagssjef, hvis fotballekspertene får det som de vil.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
EKSPERTENE HAR FÅTT NOK: Per-Mathias Høgmo har ledet sin siste kamp som norsk landslagssjef, hvis fotballekspertene får det som de vil. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): John Arne Riise mener spillerne må dele skylden med Per-Mathias Høgmo, men en rekke andre norske fotballprofiler og -eksperter ber Høgmo ta hatten sin og gå.

Jesper Mathisen er ikke i tvil etter at Norge tapte skjebnekampen 1-2 borte mot Tsjekkia.

- Høgmo må gå. Nå får det være nok. Det har jeg ment siden Ungarn-kampene, sier fotballekspert Jesper Mathisen til Dagbladet.

Norge står med tre tap og bare én seier i løpet av de fire første kampene i VM-kvalifiseringen. De eneste poengene Norge har kapret i høst, kom mot lilleputtnasjonen San Marino. De poengene blir strøket i kampen om å bli blant de beste toerne som får spille playoff.

Med andre ord har Norge null poeng på toertabellen, om Høgmos menn mot all formodning skulle melde seg på i den kampen. Med andre ord har Norge så godt som null prosents sjanse til å komme til VM.

- Nå bør det være slutt

Roar Stokke er enig i Mathisens konklusjon.

HAR MISTET TROA PÅ HØGMO: Ole Martin Årst. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
HAR MISTET TROA PÅ HØGMO: Ole Martin Årst. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Nå bør det være over. Landslaget er hele folkets lag, og ingen tror på det lenger. Ingen bryr seg. Fotballen kan leve med mye, men ikke at folk er ungasjerte og vender landslaget ryggen, sier Stokke til Dagbladet.

- Prosjekt Høgmo ble dessverre ingen suksess, og da må Norges Fotballforbund finne en trener som skaper en kollektiv energi rundt landslaget og tro på framtiden. Dessverre er det heller ingen progresjon, ingen fremgang. Det viktigste er at den røde tråden ikke har vært synlig. Det har vært for mange endringer for lenge, konkluderer Stokke.

Årst: - Det taler mot Høgmo

Også den tidligere landslagsspissen Ole Martin Årst tviler på at Høgmo er rett mann.

- Det at vi nå ser ut til å ikke være i nærheten av å lykkes i en kvalik, gjør det åpenbart vanskelig for Høgmo å bygge tro og tillit til at det skal skje. Det at vi ikke later til å ha utviklet oss, taler også mot å fortsette, sier Årst til Dagbladet.

- Vi blir straffet i de periodene vi er dårlige. Vi evner ikke å skape noe mot et lag vi burde ha en grei sjanse mot i utgangspunktet, mener han.

Freddy dos Santos er også klar for endring.

- Høgmo bør gå. Det var en svak prestasjon. De virket dårlig forberedt de første 15 minuttene. Resten av kampen var balltrilling urten fremdrift, sjanser og noe som minner om tro på det som skal gjøre, sier dos Santos til Dagbladet.

Bratseth: - Høgmo bør vurdere å trekke seg

Den tidligere landslagskapteinen Rune Bratseth ber Høgmo vurdere å trekke seg selv.

BER HØGMO TREKKE SEG: Rune Bratseth tror prosjekt Høgmo er over. Foto: NTB Scanpix
BER HØGMO TREKKE SEG: Rune Bratseth tror prosjekt Høgmo er over. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Elendigheten fortsetter. Ingen har troen på prosjekt Høgmo lenger. Høgmo bør vurdere å trekke seg selv. Prosjektet er over. Det responderer ikke slik han vil, sier Bratseth til Dagbladet.

- Det virker som spillerne også har mistet troa. Den indre overbevisningen er borte. Jeg tror ikke de har troa på prosjekt Høgmo lenger. Nå må man se etter nye løsninger.

- Hvem bør overta?

- Ståle Solbakken er den innlysende kandidaten, men jeg tror ikke han er en aktuell kandidat. Jeg ser ingen gode grunner til at han skal ønske seg jobben.

- Hvorfor ikke?

- Han har det så bra der han her, med København i Champions League. Jeg tror ikke han vil bytte jobb.

- Hvem bør da ta over?

- Bak Ståle, er det ikke så mange opplagte kandidater. Derfor bør vi kanskje se ut av landet. NFF må bruke tid og finne ut hva de vil og hvilken filosofi de ønsker. De trenene jeg hadde, var tydelig på hva de ville. Det er ikke Høgmo. Høgmo-prosjektet er over. Nå må det en restart til.

Alsaker: - Nå handler det kun om alternativer

Fotballkommentator Øyvind Alsaker sier følgende:

- Kampen understreker mitt poeng: Høgmo burde vært endelig evaluert før Tsjekkia, mens håpet om 2. plass fortsatt levde. Kampen i kveld er nitrist. Vi slipper inn mål tidlig, når Tsjekkia er enda mer utsatt enn oss og ville blitt stresset av 0-0, sier Alsaker til Dagbladet.

- Vi mangler totalt ærgjerrighet i egen og motsanders 16 meter. Det er et problem vi har hatt under høgmo og som dermed er et lederproblem i mine øyne. Høgmos prosjekt raknet i Budapest. Nå handler det kun om alternativer.

- Igjen virker Høgmo å bomme med inngangen og laguttaket. VM-håpet er borte. Erstatteren er ikke tilgjengelig. Finnes det en midlertidig løsning? spør Alsaker.

Riise og Stavrum forsvarer Høgmo

Mannen med flest landskamper gjennom tidene, John Arne Riise, mener flere må ta på seg skylden enn bare Høgmo.

- Uavhengig av feil lag så må spillerne som spiller vise mer. Kjempe, krige og vise sin kvalitet, skriver John Arne Riise på Twitter.

- Dette er ikke bare Høgmos feil. Spillerne gjør ikke som avtalt, som de får beskjed om. Det er litt lett å bare ta Høgmo. Spillerne har stor skyld.

Arild Stavrum støtter Riise i Høgmo-spørsmålet.

- Løsningen er ikke å sparke Høgmo, sier Stavrum til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!