ZIKASMITTE: Zikaviruset har herjet i deler av Brasil og nå ber flere eksperter om at OL blir utsatt - uten at IOC ønsker å lytte til rådet. Foto: AP Photo/Leo Correa, File)
ZIKASMITTE: Zikaviruset har herjet i deler av Brasil og nå ber flere eksperter om at OL blir utsatt - uten at IOC ønsker å lytte til rådet. Foto: AP Photo/Leo Correa, File)Vis mer

Eksperter ber om at OL utsettes. Stjerner er skremt

Zika-frykt i Brasil.

(Dagbladet): Zikaviruset har skapt frykt før OL i Rio de Janeiro i august, og nå mener en kanadisk professor at nok er nok.

- OL bør utsettes, sier professor Amir Attaran fra Universitetet i Ottawa, som er ekspert på folkehelse.

Det er nyhetsbyrået Associated Press som har snakket med eksperten.

- Hvis IOC og Verdens helseorganisasjon (WHO) ikke har hjerte til å utsette lekene for å hindre at barn blir født med funksjonshemninger resten av livet, så er det nettopp IOC og WHO som har grusomme intensjoner. Er det virkelig riktig å sende en halv million ekstra mennesker til Brasil akkurat nå?, sier Attaran.

- Uansvarlig Rio er vertsby for OL fra 5. til 21. august og Brasil er nemlig det landet som er hardest rammet av Zikaviruset. Smitte hos gravide knyttes til misdannelsen mikrokefali, der både hjernen og kraniet er underutviklet.

Også andre eksperter som har uttalt seg kritisk til at OL blir arrangert til tross for zikautbruddet. Professorene Arthur Caplan og Lee Igel skrev en rapport i Forbes der de kalt OL-arrangøren «uansvarlig».

DROPPER TRENING: Jessica Ennis-Hill vil unngå å reise til Brasil til såkalt precamp. Foto: NTB Scanppix
DROPPER TRENING: Jessica Ennis-Hill vil unngå å reise til Brasil til såkalt precamp. Foto: NTB Scanppix Vis mer

Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg (76) har tidligere sagt at det ikke er noen grunn til frykt.

- Vi har sett nøye på det og tar det selvfølgelig alvorlig. Det er vinter og «kaldt» i Rio under OL. Med tanke på zikaviruset er ikke august noen ugunstig måned å arrangere OL der, sa Heiberg.

Den internasjonale olympiske komité har ingen planer om lytte til kritikernes ønsker.

- Det er klare uttalelser fra WHO om at det ikke er noen grunn til restriksjoner for reising eller noen andre begrunnelse til å utsette eller flytte Rio-OL. IOC vil overvåke situasjonen nøye og jobbe tett på WHO i de neste månedene, sier doktor Richard Budgett, IOCs medisinske direktør, til AP.

Skummelt Noen norske og flere internasjonale idrettsutøvere har uttrykt frykt - og enkelte har trukket seg fra lekene.

I dag forteller friidrettsstjerna Jessica Ennis-Hill at hun trolig dropper treningssamling i Brasil før OL starter. Dette på grunn av zikaviruset.

SKREMT: Alex Morgan. Foto:  Rich Lam/Getty Images/AFP
SKREMT: Alex Morgan. Foto: Rich Lam/Getty Images/AFP Vis mer

- Jessica ønsker flere barn og vil ta dette seriøst. Jeg vil ikke sende henne for å konkurrere i en krigssone.. Hun blir trolig hjemme, sier treneren Toni Minichiello ifølge Reuters.

Også fotball-yndingen Alex Morgan fra USA uttrykker bekymring.

- Zikaviruset er definitivt en bekymring for meg. Jeg vet ikke hvor lenge viruset er i systemet mitt, og det er et problem for dem som vil bli gravide. Jeg er bekymret, men jeg stoler virkelig på IOC. Men jeg synes det er skummelt, sier Morgan ifølge Sports Illustrated.

Lange ermer Toppidrettssjef Tore Øvrebø fortalte nylig til Dagbladet at Olympiatoppen har klare anbefalinger til de norske utøverne som får klarsignal til å reise:

- Vi har ekstra oppmerksomhet rundt zikaviruset. Selvsagt er sannsynligheten liten, men vi ser at trusselen er til stede. Derfor har vi noen anbefalinger til utøverne som reiser, sa Øvrebø til Dagbladet.

Toppidrettssjefen sa videre:

- Det går på bruk av lange ermer, bruk av myggmiddel, lukke vinduer og bruk av myggnetting. Alle de tiltakene setter vi i gang. Det gjør vi også i forhold til denguefeber, sa Øvrebø.

I februar erklærte Verdens helseorganisasjon at zikaviruset er et globalt helseproblem. Erklæringen satte i gang en storm av studier for å bevise at det er en sammenheng mellom viruset og mikrokefali.

CDC sier at konklusjonen kommer etter at alle nødvendige vitenskapelige kriterier er oppfylt.

- Resultatene er der. Bevisene er der. De opplysningene vi har nå gjør oss sikre på at det er en kobling, sa CDC-direktør Sonja Rasmussen til NTB.

Senteret tror nå at mikrokefali bare er én av en rekke alvorlige fødselsskader forårsaket av zikaviruset. I Brasil har myndighetene bekreftet mer enn 1 100 tilfeller av misdannelsen, og de anser at de fleste av dem kan knyttes til zika-infeksjoner hos mødrene. Helsemyndighetene i landet undersøker i tillegg over 3 800 flere mistenkte tilfeller, skrev NTB i april.

- Vi oppfordrer gravide og de som tenker på å bli gravide om å la være å reise til Brasil, sier Per Andersson, lege i Sveriges olympiske komite, til TT.