Erling Braut Haaland

Eksperter: Dette gjør ham særegen

Erling Braut Haaland (22) har tatt enorme steg på kort tid. Et spesielt tankesett er noe av årsaken til det, mener mentaltrener.

SÆREGEN: Erling Braut Haaland har en helt særegen mentalitet, ifølge mentaltrener. Foto: Shutterstock
SÆREGEN: Erling Braut Haaland har en helt særegen mentalitet, ifølge mentaltrener. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

For bare få sesonger siden spilte han for Molde i Eliteserien. Nå herjer han på den internasjonale scenen og omtales som én av verdens beste fotballspillere anno 2022.

- Han kunne blitt en helt vanlig gutt på 22 år og gjort de «normale» tingene. Eller så kunne han tatt ut det potensialet han har gjort. Det er nok mange mikrovalg i løpet av en dag som han tar for å bli bedre og opprettholde det (nivået, red.anm.), sier mentaltrener Klaus Pettersen til Dagbladet.

Han har lang erfaring innenfor toppidretten og har tidligere jobbet med det indiske fotballandslaget, og oppfølgning av enkeltspilleres mentale helse.

REKORD: Kommentator for Viaplay tror det skal blir vanskelig, men ikke umulig for Haaland å slå Messis ligarekord for antall mål. Video: Bård Sørø Olsen Vis mer

Vekstorientert tankesett

Pettersen, som også har jobbet i Strømsgodsets ungdomsavdeling, mener at jærbuen har et såkalt «vekst-tankesett».

- Han responderer ekstremt godt på utfordringer. Det viser seg at han ser på alle andre som allierte i læringsprosessen, samt at han har en ydmykhet til å ta til seg læring, sier han.

Jærbuen har notert seg for hele 20 mål på sine 13 første kamper for Manchester-laget. Pettersen mener man ser likheter i tankesettet til nordmannen og andre idrettsprofiler som har prestert på det høyeste nivået.

Deriblant den tidligere basketstjerna Michael Jordan (59).

- Jordan er et ekstremt godt eksempel på dette med vekst-tankesett. Når han får et tilbakeslag, slutter han ikke på grunn av det og betviler talentet, men fortsetter å jobbe. Så det handler om forståelsen om å bruke innsatsen for å bli bedre og legge energien i det.

- Tidlig ennå

Henrik Herrebrøden er idrettspsykolog og har jobbet tett med flere norske toppidrettsutøvere. Han er spent på hvordan den norske landslagsspissen vil takle tiden framover.

- Det er en mann i balanse med seg selv. Samtidig er det tidlig ennå, og det er noe med det å være i angrepsposisjon. For når han begynte sesongen, så var han et ubeskrevet blad på det nivået der (Premier League, red.anm.), men det er han ikke nå lenger. Så nå får vi se en litt annen side av ham. Hvordan takler han økte forventninger rundt seg basert på de prestasjonene?, spør han seg selv på telefon med Dagbladet.

LAGKAMERAT: Haaland har bøttet inn mål i Manchester City til nå. Her sammen med lagkamerat Phil Foden. Foto: Reuters
LAGKAMERAT: Haaland har bøttet inn mål i Manchester City til nå. Her sammen med lagkamerat Phil Foden. Foto: Reuters Vis mer

Herrebrøden mener jærbuens mentalitet er en viktig del av suksessen, men ikke ene og alene.

- Han gjør en enorm jobb på det meste virker det som. Han går jo med de rare brillene for å få god søvn, mediterer tilsynelatende og virker flink på de kjedelige tinga. Det skal man ikke undervurdere, slik som kosthold og søvn. Så det er mentalt og fysisk, mener han.

Tidligere har Haaland uttalt at han bruker spesialbriller for å optimalisere søvnkvaliteten.

Manchester Citys neste test er Liverpool på Anfield søndag klokka 17.30.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer