GOD TONE: Liverpool-manager Jürgen Klopp og Manchester United-manager Jose Mourinho takker for kampen etter oppgjøret på Anfield i fjor. Foto: NTB Scanpix
GOD TONE: Liverpool-manager Jürgen Klopp og Manchester United-manager Jose Mourinho takker for kampen etter oppgjøret på Anfield i fjor. Foto: NTB ScanpixVis mer

Premier League:

Eksperter før Premier League-drama: - Det kan bli brutalt

Søndag ettermiddag barker de to storklubbene sammen.

(Dagbladet): To av Englands mestvinnende klubber gjennom tidene. Et hatoppgjør uten like.

På søndag braker det løs igjen. Manchester United mot Liverpool. Jürgen Klopp mot Jose Mourinho.

Bare litt over 50 kilometer skiller de to byene. Enkelte hevder at den intense rivaliseringen strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.

Suksessrike klubber

De to fotballklubbene begynte for alvor å oppnå suksess på slutten av 50- og 60-tallet. Mens Liverpool hadde sin suverene storhetstid på 70- og 80-tallet, har Manchester United vært klart best de siste 25 årene.

I skrivende stund ligger Liverpool på 2. plass i Premier League med 44 poeng, fem poeng bak Chelsea. På tross av seks kamper uten tap i ligaen, ankommer de Old Trafford på søndag med en dårlig generalprøve i bagasjen. Klopps menn tapte 1-0 på skuffende vis mot Southampton på onsdag.

Med kaptein Jordan Henderson og Philippe Coutinho tilbake fra start kan det likevel være grunn til optimisme for Liverpool-fansen. Liverpool må som kjent klare seg uten Sadio Mané som er opptatt med Afrikamesterskap.

Manchester United på sin side er Premier Leagues formlag. Med seks seire på rad i ligaen ligger «The Red Devils» bare fem poeng bak Liverpool. Det er liten tvil om at det er et United-lag med selvtillit som møter Liverpool på søndag.

Dagbladet har snakket med et knippe eksperter før helgas kamp. De forventer seg en jevnspilt og tøff kamp.

- Hva slags kamp kan vi forvente oss på søndag?

Simen Stamsø Møller, Premier League-kommentator i TV2:

- Det er fryktelig vanskelig å si. Vi forventet jo et fyrverkeri forrige gang, men det endte jo med en kjedelig fotballkamp. I tillegg er det to managere som kjenner hverandre godt. Begge lagene klarer seg med uavgjort, men den som vinner vil jo for alvor være med i tittelkampen. Jürgen Klopp pleier ikke å ta hensyn til motstander, noe Jose Mourinho har for vane å gjøre. Med tanke på Liverpools kamper den siste tiden ser vi hvor viktig Joel Matip, Jordan Henderson, Sadio Mané og Coutinho er for laget. Uten Henderson og Mané i Liverpools viktigste kamper kan gjøre at Liverpool ikke blir med hele veien. For noen måneder siden ville jeg holdt Liverpool som klare favoritter, men ikke nå lenger. Det har også vist seg at United klarer seg veldig bra uten Wayne Rooney. Jeg tror vi kan forvente oss en fartsfylt kamp med flere scoringer.

Petter Myhre, Premier League-ekspert i TV2:

- Det er alltid vanskelig å spå, men jeg tror det blir mer spennende enn tilsvarende oppgjør på Anfield. Da spilte et liverpool-lag i superform mot et United som ikke var i så god form. Jose Mourinho tettet igjen og gjorde det utrolig vanskelig for Liverpool å trenge gjennom. Håper selvfølgelig på en annerledes kamp denne gangen. United er jo også i en helt annen forfatning denne gangen enn det de var den gang, i tillegg til at det nå skal spilles på Old Trafford. Det blir interessant å se hvordan Jürgen Klopp går ut. Skal ikke se bort ifra at han gjør mye av det samme som han gjorde mot Manchester City. I tillegg kommer Liverpool fra en dårlig generalprøve mot Southampton.

Morten Langli, fotballekspert i Viasat:

- Jeg tror vi kan forvente oss en mer underholdende kamp denne gangen. Forrige gang var det ett lag som var interessert i å spille fotball, og ett lag som ikke var det. For Manchester United sin del er lagets forfatning mye bedre nå. I forrige oppgjør var frykten for å tape veldig stor, men nå vil begge lag vinne. Både Manchester United og Liverpool kjemper om seriegull og topp 4, så for å henge med er begge lag sultne på seier.

Lars Tjærnås, tidligere fotballtrener og nåværende fotballekspert:

- Høyintens og tempofull kamp, der det vil bli spilt tøft - kanskje på grensen til brutalt. Dette er to klubber som ikke aksepterer et forsiktig og lukket kampbilde når de møtes. Til det er prestisjen for stor og rivaliseringen for markant.

- Hvem blir nøkkelspillerne i kampen?

Simen Stamsø Møller:

- For Manchester United blir Zlatan helt klart den store nøkkelspilleren. Han er fortsatt vanvittig god, og har planer om å erobre England. Da må han jo lykkes i de store kampene, og det er vel ingen kamp som er større enn denne. Nå har han sjansen til å virkelig skrive seg inn i historiebøkene. For Liverpools del sier det seg nesten selv at Philippe Coutinho og Roberto Firmino må være påskrudd uten Mané på banen. Mané er Liverpools toppscorer, og er den spilleren som har skapt desidert mest. Desto viktigere er det da at Coutinho og Firmino spiller opp mot sitt beste på søndag.

Petter Myhre:

- Det er lett å dra frem keeperduellen og angrepsspillerne, men det kan fort bli midtbanekrigerne som vil spille en avgjørende rolle. Vi så når United spilte mot Manchester City at Kevin De Bruyne og David Silva var oustanding på midtbanen. Det er klart angrepsspillerne og keeperne legges mer merke til, i form av matchavgjørende redninger og scoringer, men det er ikke utenkelig at kampen på søndag avgjøres på midtbanen.

Morten Langli:

- Naturlig å trekke frem Michael Carrick her, er det ikke? Manchester United taper jo ikke med Carrick på banen. Og Zlatan er selvfølgelig med her. Han har vært syk, og vil jo komme tilbake nå. Det er viktig at Liverpool får Henderson og Coutinho tilbake også. Liverpool har sett slitne ut i det siste, og United har sett gode ut. For øyeblikket har United en bedre tropp, flere tilgjengelige spillere og er i mye bedre form. Mer overskudd har de også. Sturridge kan fort få en helt avgjørende rolle, så det er viktig for Klopp å få han i gang.

Lars Tjærnås:

- For Manchester United: Zlatan og Pogba i første rekke, mens for Liverpool: Lallana og Mignolet, tror jeg. Men dette er mest av alt en kamp der det er krevende å plukke nøkkelspillere. Særlig Liverpool spiller på en måte der truslene kommer fra mange ulike posisjoner og Man Utd har fått i gang stadig flere spillere.

- Hva blir nøkkelen til seier?

Simen Stamsø Møller:

- For å vinne er det viktig at bevegelsene og det hurtige pasningsspillet lykkes fra starten av kampen. Det viser seg gang på gang at det laget som ikke kommer godt i gang og slipper inn først, taper kampen. Samtidig er det helt, helt avgjørende at de spillerne som er på nivået over presterer på sitt beste.

Petter Myhre:

- Nøkkelen vil bli å få tak i midtbanen, som er selve tannhjulet i laget. Det er der det i bunn og grunn må vinnes. Men i slike kamper kan det fort bli en individuell prestasjon eller en dommerfeil som kan bestemme utfallet av kampen. Det er jo nettopp dette som gjør det så interessant, at det er mange faktorer som kan spille inn for utfallet.

Morten Langli:

- Vi skal ikke se bort ifra at det kan bli en forsvarsfeil eller individuelle prestasjoner som blir kampavgjørende. Slike oppgjør blir ofte tette og intense.

Lars Tjærnås:

- For MU: Få mange og gode løp rundt Zlatan, særlig når han kommer dypt i banen. Dessuten vil offensiv markering være sentralt, for å hindre kontringer. For Liverpool: Stå imot på defensiv dødball, der motstander er gode, pluss greie å spille intens fotball, med gjenvinning etter balltap.

- Kan det bli noe kamp i kampen? Spissduell, midtbaneduell, forsvarsduell?

Simen Stamsø Møller:

- En interessant kamp i kampen er midtbane-dirigentene Jordan Henderson og Michael Carrick. Det er de to som skal styre sentrallinja til lagene deres. Nå har begge vært borte, og har blitt savnet sårt. Liverpool er gode når Henderson kan styre spillet fra midtbanen og slå mye pasninger. Til tross for at United har vært gode i det siste gjelder det samme Carrick og Manchester United. Det er to kloke spillere som skjønner sine egne begrensninger, som i tillegg får andre til å skinne. Som vi har sett har ikke Emre Can helt den evnen, i motsetning til Henderson.

Petter Myhre:

- Som nevnt så er det jo keeperne og angrepsspillerne som kan bli avgjørende. Det er en stor fordel å ta tak i midtbanekrigen tidlig, for det gjør at motstanderne må tilpasse seg deg. Både Klopp og Mourinho vil gå ut og styre matchen, og for å vinne er det klart at hele laget må fungere. Så er det jo sånn at slike kamper har spillere som kan være helt oustanding, og avgjøre kampen på egenhånd.

Morten Langli:

- Jeg synes at Paul Pogba har hatt en formstigning. Nå ser vi mye mer av repertoaret hans, i form av geniale pasninger og gode skudd. Han har spilt helt strålende i det siste, så det blir spennende å følge han. Det er nok bare ett tidsspørsmål før frisparkene til Pogba går i mål og ikke i stolpen. Hvis Pogba spiller slik han har gjort de siste kampene kan han bli helt avgjørende mot Liverpool.

Lars Tjærnås:

- Zlatan mot stopperne, Pogba mot Henderson - der spørsmålet blir hvem som kan dirigere takten og Lallanas løp mot Uniteds bakre ledd er i alle fall noen av dem.

- Hva tror du resultatet blir?

Simen Stamsø Møller:

- 2-1, Manchester United.

Petter Myhre:

- Jeg ville venta til jeg så lagoppstillingen før jeg skulle komme med et resultattips. Da er det lettere å se hvilke spillere som er tilgjengelig, hvilke endringer manageren kan gjøre underveis, og hva slags kampplan Klopp og Mourinho har. Det kan fortelle mye om hvordan kampen blir. Manchester United har selvfølgelig en fordel av hjemmebane og har sett mye bedre ut enn Liverpool i det siste. Liverpool er avhengig av å komme opp på det nivået de har vært tidligere.

Morten Langli:

- Vanskelig å spå noe resultat før man har sett laguttaket. Men ut ifra forutsetningene nå er Manchester United favoritt.

Lars Tjærnås:

- Helt åpent. Men Manchester United ser såpass solide ut at jeg ikke tror de taper. Råtips: 1-1.

  • Manchester United-Liverpool sendes på TV2 Sport Premium klokken 17.00.