ØNSKER STØRRE UTBYTTE: Liverpool og Manchester City er to av de seks klubbene i Premier League som ønsker en ujevn fordeling av tv-inntektene, slik at topp-seks klubbene får et større økonomisk utbytte av avtalene. Foto: Matt West / BPI / REX / Shutterstock / NTB scanpix
ØNSKER STØRRE UTBYTTE: Liverpool og Manchester City er to av de seks klubbene i Premier League som ønsker en ujevn fordeling av tv-inntektene, slik at topp-seks klubbene får et større økonomisk utbytte av avtalene. Foto: Matt West / BPI / REX / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Forslaget om fordelingen av tv-rettighetene fikk ikke gjennomslag

Eksperter kritiske til toppklubbenes tv-forslag: - De rike vil bli enda rikere

Toppklubbene i Premier League vil ha en større andel av tv-inntektene.

(Dagbladet): Ifølge BBC Sports vil et økende fotballmarked i USA og Kina føre til at de nye tv-rettighetene til å vise Premier League-fotball være såpass høy at seks Premier League-klubber ikke ønsker at denne summen skal være jevnt fordelt.

Engelsk fotball blir stadig med populært og utbredt i både USA og Kina. Nå som tv-rettighetene skal forhandles om for USA og Kina har markedsverdien blitt så stor at de største klubbene i Premier League ønsker at utbetalingen av en større del av inntektene skal gjenspeile tabellposisjonen, slik at de største klubbene får større utbytte av tv-avtalen enn det de mindre klubbene får.

I England skiller man mellom innenlands og utenlandske tv-avtaler. I England fordeles halvparten av inntekten likt mellom klubbene. 25 prosent av inntektene blir fordelt ut fra endt tabellposisjon, mens de resterende 25 prosentene blir fordelt i forhold til hvilke lag som har blitt vist mest på tv. All inntekt fra de utenlandske tv-avtalene derimot, deles likt mellom klubbene.

Premier League-ekspert i TV 2, Simen Stamsø Møller, mener at det er bra at potten er rettferdig fordelt mellom Premier League-klubbene.

- Premier League gir en jevn fordeling av inntektene mellom alle klubbene i den øverste divisjonen og er dermed i en særstilling i forhold til andre ligaer.

- Til sammenlikning har de andre ligaene en mer ujevn fordeling, som for eksempel i Spania hvor Real Madrid og Barcelona får en større andel av summen enn de andre klubbene.

- Med den fordelingen som er i dag er det meget attraktivt for mindre klubber å rykke opp til Premier League. Tv-inntektene gir Premier League-klubbene meget gode inntekter hvert år, noe som de andre ligaene i andre land ikke kan måle seg med.

Seniorforsker i Agderforskning, Tor Geir Kvinen
Seniorforsker i Agderforskning, Tor Geir Kvinen Vis mer

Seniorforsker i Agderforskning, Tor Geir Kvinen, hevder at engelsk fotball er bedre nå en tidligere. En av grunnene til det er at Premier League-klubbene har god økonomi.

- De dårligste klubbene i Premier League tjener veldig godt på å spille i den øverste divisjonen sammenliknet med de dårligste klubbene som spiller i øverste divisjon i andre land.

Ønsker større utbytte

De seks største Premier League-klubbene har fremmet et forslag om å få et større utbytte av inntektene som tv-rettighetene gir.

Når forhandlingen om TV-rettighetene for Premier League-visning i USA og Kina forhandles, ønsker de seks største klubbene; Manchester United, Manchester City, Chelsea, Liverpool, Arsenal og Tottenham at inntektene fordeles ut ifra plassering i ligaen og ikke at alle klubber skal få inntektene jevnt fordelt.

På en side er det forståelig at forslaget fra topp seks klubbene er fremmet, selv om det kan virke urettferdig ovenfor de mindre klubbene. Toppklubbene i England har en mye større markedsverdi og er store merkevarer sammenliknet med de andre klubbene i ligaen som for eksempel Huddersfield og Brighton & Hove for å nevne noen.

Et av argumentene for at topplagene skal få mer penger er at folk flest rett og slett er mer interessert i å se topplagene i aksjon enn kamper mellom middels gode eller lag som i bunn.

Stamsø Møller vinkler argumentet annerledes.

- På en annen side er det mange av topplagene som spiller i Champions League i ukedagene og dermed spiller kampene sine på lørdager. Da vil man ofte få kamper mellom klubber som er lenger ned på tabellen på søndager.

Saken fortsetter under lenken.

Blir større forskjeller

Dersom forslaget fra topp seks klubbene får gjennomslag vil man se store forskjeller mellom toppklubbene og de svakeste klubbene i ligaen ifølge Kvinen.

- Skulle forslaget få gjennomslag vil uten tvil toppklubbene bli rikere på bekostning av de andre lagene. Dersom dette skulle skje, er det ikke utenkelig at det kan komme et forslag om færre lag i Premier League. Færre lag i den øverste ligaen vil gi hardere konkurranse, noe som igjen kan føre til at topplagene styrkes.

Om ligaen blir mindre populær av å ha færre lag er vanskelig å si noe om.

- Premier League er avhengig av popularitet. Selv om Premier League er en god liga, har flere kritisert de engelske klubbene for sine svake plasseringer i Champions League de siste sesongene.

- På sikt kommer det nok til å bli innført en europeisk liga bestående av de beste lagene fra de beste ligaene. Da vil interessen rundt de lagene som ikke ligger i toppen i de ulike ligaene naturlig nok falle.

Ny diskusjon i november

For at forslaget til de seks største klubbene skal få gjennomslag må derimot 14 klubber godkjenne forslaget. Dette forslaget ble forkastet onsdag i forrige uke, men skal opp til diskusjon igjen i november

Stamsø Møller mener det er tvilsomt at forslaget blir innført selv om det skal opp til diskusjon igjen.

- Jeg kan ikke se at 14 klubber vil godkjenne dette forsalget. Med dette forslaget vil de rike klubbene bli enda rikere. Da kan de bli enda mer vanskelig for de andre klubbene å nå en topp seks-plassering.

Ikke tro på gjennomslag: Premier League-ekspert for TV 2, Simen Stamsø Møller, har ingen tro på at forslaget skal få gjennomslag når den på nytt skal diskuteres i november. Foto: TV 2.
Ikke tro på gjennomslag: Premier League-ekspert for TV 2, Simen Stamsø Møller, har ingen tro på at forslaget skal få gjennomslag når den på nytt skal diskuteres i november. Foto: TV 2. Vis mer

- I framtida vil det utvilsomt komme andre kanaler å se fotball på. Sosiale medier som for eksempel Facebook vil muligens være en kanal som vil vise fotball om ikke så altfor mange år.

Kvinen bekrefter at markedsinntektene av tv-rettighetene er meget høye for øyeblikket. Det har i de siste årene vært tøffe budrunder mellom ulike tv-kanaler om rettighetene til å vise engelsk toppfotball. I framtida vil de tradisjonelle tv-kanalene få ytterligere konkurranse fra nye aktører som ønsker å gi fotball til folket.

- Folks medievaner endrer seg. Det er bare spørsmål om tid før streamingtjenester som Facebook og Google for å nevne noen vil kaste seg inn i kampen om rettighetene til å vise Premier League.

Ifølge The Guardian vil Facebook allerede fra 2019 av kaste seg inn i kampen om rettighetene til å vise Premier League.

Det at forslaget skal gjenopptas om en måneds tid kan tyde på forslaget ikke er drøftet ferdig. Det er derimot lite som tyder på at forslaget skal gå igjennom.