Eksperter og spillere med krass VAR-kritikk etter kontroversiell uke

Videodømming har blitt et etablert verktøy i de fleste store ligaer og turneringer. Av den grunn forbereder spillere seg nå på å lære seg kunsten å forsvare på ny.

VAR I FOKUS: Mannen som dømte Champions League-kvartfinalen mellom Tottenham og Manchester City, Bjorn Kuipers, ser her på videobildene fra situasjonen som ga Manchester City et straffespark av det kontroversielle slaget. Foto: Reuters.
VAR I FOKUS: Mannen som dømte Champions League-kvartfinalen mellom Tottenham og Manchester City, Bjorn Kuipers, ser her på videobildene fra situasjonen som ga Manchester City et straffespark av det kontroversielle slaget. Foto: Reuters. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mange trykket VAR til sine hjerter da det fremdeles relativt nye videodømmingsverktøyet for alvor ble tatt i bruk under fjorårets VM i Russland.

For mange ligaer verden rundt har det også blitt en ny hverdag med VAR, og neste sesong gjør videodømmingen også sitt inntog i blant annet Premier League og MLS.

Denne sesongen har det debutert i Champions League - med varierende hell. VAR-debatten raste etter at Manchester United fikk en sein straffe etter hands i snuoperasjonen mot PSG i Paris.

Nå raser den igjen - etter det første kvartfinaleoppgjøret mellom Tottenham og Manchester City, tirsdag kveld i London. Høydepunktene fra den kampen kan du se i videovinduet under.

- Kan ikke bare kappe de av

Gjestene fra Manchester fikk en kontroversiell straffe da et skudd traff armen til Danny Rose. Deretter gikk en hendelse hvor Fernandinho tilsynelatende tilsiktet slår Harry Kane i bakhodet med en albue ustraffet hen.

Den nevnte straffen ble ubetydelig ettersom Hugo Lloris gikk riktig vei og reddet forsøket fra Sergio Agüero, men VAR-debatten, raser likevel videre.

- Alle som kjenner fotball, vet at det ikke er en straffe, sa Rio Ferdinand, tydelig irritert over at Rose fikk straffe mot seg i forsøket på å blokkere skuddet fra Raheem Sterling.

Han fikk medhold fra sine ekspertkollegaer i BT Sports-studioet.

- Armene dine er en del av kroppen, insisterte Jermaine Jenas, før Ferdinand supplerte:

SITUASJONEN: Her fyrer Raheem Sterling av et skudd som - etter bruk av VAR - ender med straffespark. Hugo Lloris reddet imidlertid straffen, og Tottenham vant oppgjøret 1-0. Foto: Reuters.
SITUASJONEN: Her fyrer Raheem Sterling av et skudd som - etter bruk av VAR - ender med straffespark. Hugo Lloris reddet imidlertid straffen, og Tottenham vant oppgjøret 1-0. Foto: Reuters. Vis mer

- Du kan ikke bare kappe de av.

Joleon Lescott, den tidligere Everton- og Manchester City-forsvareren fulgte opp:

- Hvor skal armene hans være? Hvis han legger de langs siden, har han ikke balansen han trenger. Dette ber forsvarere om å lære seg en helt nye måter å forsvare seg på.

To av disse tre er tidligere forsvarsspillere, og de lar seg tydelig irritere over hva forsvarsspillere i dag må forholde seg til. Men det er ikke bare fortidens stoppere som gjør det.

Dagens, gjør det samme.

Vil ha mer forståelse fra dommerne

- Det var utrolig rart. Ingen forventet det. De (Manchester City) ropte ikke engang på straffe. Det er VAR. Det fjerner en del av spillet, synes jeg. Fotball har alltid vært et veldig lidenskapelig spill, og VAR endrer litt på det, sier Jan Vertonghen.

Den belgiske Tottenham-stopperen var like bak Danny Rose da situasjonen oppsto. Nå sier han at forsvarere må tilpasse seg, ettersom man nå rett og slett er redd for å gå i dueller.

På grunn av VAR.

- Så mange ting ser ut som straffer i sakte film, sier Vertonghen, og trekker frem Presnel Kimpembe-situasjonen fra PSG-Manchester United-oppgjøret i åttedelsfinalen.

- Jeg tror vi må endre måten vi forsvarer oss på. Vi må alle tilpasse oss. Spillere og dommere. Av og til kan du ikke gjøre noe annet enn å kaste kroppen din foran. Det er viktig at dommere tenker som fotballspillere av og til, sier han.

- Du kan ikke være borti noen lenger. Før var kampene ganske fysiske, på en rettferdig måte. Men nå er man redde for å være i nærheten av noen, sier han.

- Latterlig

Tidligere i år ytret også en annen Premier League-stopper seg om VAR. Maya Yoshida, som spiller for Southampton, ba om endringer i regelverket etter en hands-hendelse i Asia Cup-finalen mot Qatar.

- Reglene må endres. Hvis ikke, vil det dømmes hands hver gang ballen treffer armen. Det blir for mye, sa han.

Yoshida sa at dommerne hadde forklart at armene måtte være i «en naturlig posisjon» for at det ikke skulle dømmes hands. Definisjonen på hva en naturlig posisjon å ha hendene i, er også oppe til debatt.

- Du kan ikke hoppe uten å bevege på hendene. Vi må hoppe som dette, sier han, og demonstrerer et hopp hvor han har armene strakt nede langs siden.

- Det er latterlig, skyter han inn.

Men akkurat nå er det mye som tyder på at det er dette som er veien videre. Vi har allerede i lang tid sett spillere som har hendene på ryggen når de forsvarer seg. Danny Rose tror det blir mer av dette i tiden som kommer.

- Det er unaturlig å prøve å blokkere et skud med hendene på rggen, og jeg er ikke sikker på om det er noe manageren vil oppfordre oss til å gjøre. Men det er ikke så mye jeg kan gjøre med det. Jeg må bare lære.

Og det virker det som stadig flere spillere er innstilte på. Å lære seg kunsten å forsvare - på nytt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer