Se høydepunktene fra kampen mellom Norge og Tyskland. Video: TVNorge Vis mer Vis mer

Eksperter om ydmykelsen: - Jeg måtte nesten klype meg i armen. Det så ut som formasjonstrening

Fotballeksperter mener Per-Mathias Høgmo har enormt mye å bevise de neste kampene om han vil beholde jobben. 

Dagbladet): Norge fikk bank av Tyskland på Ullevaal stadion i går kveld og det var lite å glede seg over sett med norske øyne.

Etter kampen mente Per-Mathias Høgmo at skader ødela mye for Norge.

- Vi dro med oss veldig mye skader inn mot denne kampen, og hadde et relativt nykomponert lag. En del av de litt ferske skal likevel ha ros for det de gjorde i dag, sa landslagssjefen etter stortapet.

Etter en blytung landslagsuke, har presset økt betraktelig på Høgmo. Både han og det norske laget har uten tvil mye å bevise i høstens tre neste landskamper mot Aserbajdsjan (b), San Marino (h) og Tsjekkia (b) i oktober og november.

Men hva sier fotballekspertene dagen derpå? Dagbladet har stilt følgende tre spørsmål til fire fotballeksperter:

1) Hva er dine tanker etter tap mot Hviterussland og Tyskland?

2) Hva skal til poengmessig i de tre neste kampene for at Høgmo overlever høsten?

3) Er Høgmo rett mann for landslaget?

Karl Petter Løken, fotballekspert NRK:

1. - Jeg føler først og fremst at det er veldig langt opp. Vi fikk se et tysk maskinlag som virkelig viser hvor lista ligger. Samtidig er jeg skuffet over Norge. Vi ble rett og slett rundspilt. Landslaget gjennomfører en hjemmekamp uten skudd på mål og det føyer seg inn i rekken av svake resulterer, spesielt etter tap mot Hviterussland, sier Løken og fortsetter:

- Norge kom aldri i gang. Det var nesten litt merkelig å se på. Tyskland spilte effektiv fotball og det er sjeldent å se de skape så mye framover. Det som overrasker meg mest er at forskjellen er så stor. Jeg fikk følelsen av formasjonstrening der det ene laget hadde fått beskjed om å ta det rolig. Jeg måtte nesten klype meg i armen. Norge kom aldri opp i presset og ble for baktunge. Spillerne fikk en realitetsvurdering av hvordan virkeligheten er, sier Løken.

HERJET: Thomas Müller og de andre tyske stjernene lekte med Norge på Ullevaal. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
HERJET: Thomas Müller og de andre tyske stjernene lekte med Norge på Ullevaal. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

2. - Vi bør ta med oss sju poeng fra de tre neste kampene. Seier mot Aserbajdsjan og San Marino, og minst ett poeng fra Tsjekkia. Jeg er betenkt etter de to siste landskampene og Joshua King er ingen John Carew, som var verdensklasse og et helt angrep alene på sitt beste. Norge trenger å få tilbake spillere i kampform og entusiasmen må opp, sier Løken.

3. - Det er vanskelig å svare konkret på nå. Jeg ser ingen rød tråd. Samtidig er spillermateriellet som det er og vi har tross alt noen spennende spillere på vei opp. I går synes jeg Alexander Sørloth kanskje var den beste utespilleren. Vi må belage oss på at ting tar tid, men landslagets prestasjon mot Hviterussland og Tyskland er ikke bra nok. Derfor blir de neste kampene helt avgjørende.

Kenneth Fredheim, kommentator TV Norge/Discovery:

1. - Totalt sett var dette ei fryktelig landslagsuke. At vi taper mot Tyskland er noe alle regner med. Det som er skremmende er hvor stor forskjell det er på lagene. Norge var helt - aldeles - sjanseløse. Det var ikke ett tidspunkt i løpet av kampen der det var håp om norsk poeng. Hadde det ikke vært for en god keeper (Rune A. Jarstein), kunne det gått mot det største tapet under Høgmos ledelse. Verst er likevel landslagssamlinga sett under ett: Med seier mot Hviterussland ville det vært lettere å akseptere et 0-3-tap mot Tyskland. Uka som helhet er energiløst og litt dødt. Det ser ikke ut som spillerne orker eller kan. Det er skremmende.

KOMMENTATOR: Kenneth Fredheim i MAX. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KOMMENTATOR: Kenneth Fredheim i MAX. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

2. - Norge må ha minst seks poeng etter høstkampene for å ha en sjanse til å kvalifisere seg til VM. Både San Marino og Aserbajdsjan skal slås. Samtidig kan vi håpe på poeng i Tsjekkia. Det er minimum. Med tre gode kamper kan Norge plutselig være i en fin posisjon, men det er ingen tvil om at det er press på laget og landslagsledelsen. Høgmo har en tøff mental jobb foran seg og må bygge tro fram mot Aserbajdsjan-kampen. Et tap der ... Da blir det vanskelig å fortsette, sier Fredheim.

3. - Jeg har ment det. Jeg ser ingen andre spillere som Høgmo kunne tatt ut i troppen og jeg mener de beste spillerne er på plass. Kanskje det var mulig å gjøre noen andre taktiske valgt i Tyskland-kampen, men hadde det hjulpet noe? Jeg mener situasjonen til Høgmo ikke er noe annerledes etter tapet mot Tyskland. Men de neste kampene er derimot helt avgjørende, sier Fredheim.

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, fotballekspert TV 2:

1. - Kampen mot Hviterussland var en stor skuffelse, men Tyskland-tapet var helt som forventet. Jeg hadde selvfølgelig håpet at Norge ikke skulle bli så rundspilt som vi ble. Men det er viktig å huske at Tyskland hjemme på forhånd «aldri var i banken», sier Jakobsen.

2. - Jeg tror Høgmo overlever uansett, hvis ikke en mann som for eksempel Kjetil Rekdal gjør seg klar. Man må forvente seier og seks poeng mot San Marino og Aserbajdsjan og minst uavgjort mot Tsjekkia. Vi bør ha syv poeng i disse kampene.

TRENER OG EKSPERT: Mini Jakobsen (t.h) tror Per-Mathias Høgmo overlever som landslagstrener et par kamper til.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TRENER OG EKSPERT: Mini Jakobsen (t.h) tror Per-Mathias Høgmo overlever som landslagstrener et par kamper til.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

3. - Akkurat nå tror jeg hverken Ståle Solbakken eller Rekdal står klar, så jeg tror ikke det kommer til å skje noen forandringer med det første. Vi må huske at EM-kvaliken i fjor var helt OK – det var Ungarn-kampene som var den største skuffelsen. Men jeg håper og tror at det etter hvert dukker opp et nytt navn som er klar for å ta oss til det nivået vi skal være på, sier den tidligere landslagsspilleren.

Morten Pedersen, fotballkommentator Dagbladet:

1. - Per Mathias Høgmo tåler ikke et tap til. Norge kan ikke tape i Aserbajdsjan - da er vi ferdig og han ferdig, sier Pedersen.

2. - Han trenger minimum seks poeng. Tabellen etter vi har vært i Tsjekkia avgjør resten. Jeg registrer at Høgmo sier at uavgjort mellom Tsjekkia og Nord Irland var bra for Norge, og det kan vise seg å være veldig bra for han, sier Dagbladet-kommentatoren.

3. - Etter snart tre år, 32 kamper og 16 tap så ser det ikke sånn ut. Han har veldig dårlig tid og hvis du spør meg her og nå - blant annet med det spillermateriellet vi har tilgjengelig - vil jeg ikke sette penger på noe annet enn at dette ikke går.