<b>DOMMERTABBE:</b> Spanias Sergio Ramos bommer på straffesparket på stillingen 1-1. Kroatia-keeper Danijel Subasic er langt ute fra streken i det skuddet går, noe som ikke er lov. Foto: AP Photo/Andrew Medichini/NTB Scanpix
DOMMERTABBE: Spanias Sergio Ramos bommer på straffesparket på stillingen 1-1. Kroatia-keeper Danijel Subasic er langt ute fra streken i det skuddet går, noe som ikke er lov. Foto: AP Photo/Andrew Medichini/NTB ScanpixVis mer

Eksperter raste etter tabben. Nå vil dommersjef straffe keepere som gjør dette

Pierluigi Collina vil ha slutt på keepere som beveger seg ut fra streken før straffespark tas.

Følg Kroatia - Portugal i Dagbladets EM-studio 21.00!

(Dagbladet): Da Kroatia på dramtisk vis slo Spania i gruppespillet, var det mange som reagerte på at Sergio Ramos ikke fikk ta et straffespark på nytt, da Real Madrid-spilleren bommet på stillingen 1-1.

For da Kroatia-keeper Danijel Subasic reddet straffa, forlot han streken lenge før skuddet gikk. Dermed burde Ramos etter regelverket fått en ny mulighet fra krittmerket, noe som ikke skjedde.

Den tidligere toppdommeren Pierluigi Collina har nå kastet seg inn i debatten.

Italieneren ble sett på som den beste dommeren i verden som aktiv, og vant FIFA-kåringen «Årets dommer» seks ganger. Han er nå dommersjef i EM.

- Keeperen beveget seg framover. Det ble ikke oppdaget av dommer-teamet. Det var en tabbe. Dessverre så skjer det, men det var en tabbe i en kamp hvor dommeravgjørelsene ellers var gode, sier Collina ifølge Daily Mirror.

&lt;b&gt;STRAFFES:&lt;/b&gt; Dommersjef Pierluigi Collina forteller at keepere som løper ut fra streken før straffespark vil få gult kort. Foto: REUTERS/Charles Platiau/NTB Scanpix
<b>STRAFFES:</b> Dommersjef Pierluigi Collina forteller at keepere som løper ut fra streken før straffespark vil få gult kort. Foto: REUTERS/Charles Platiau/NTB Scanpix Vis mer

Nytt system

De gjenstående dommer-teamene i turneringa har fått beskjed om å følge ekstra nøye med på liknende episoder, nå som EM nærmer seg slutten og vi kan få flere straffesparkkonkurranser.

Keepere vil få gult kort om de beveger seg ut fra streken før straffespark blir tatt.

- Dommere burde følge med på at straffesparkene blir tatt korrekt. De skal tas på nytt hver gang en keeper beveger seg utover, og han vil få en advarsel, sier Collina, som legger til at det også gjelder i straffesparkkonkurranser.

Collina syns at dommerstandarden i mesterskapet generelt har vært bra, og forteller at dommerne har dratt nytte av et nytt system som gjør at de kan analysere lagene de skal dømme før kampen.

- Vi har alltid forsøkt å forbedre standarden på dømminga og tror det er mulig om dommerne vet mer om kampen de skal dømme, siden de da ligger et skritt foran, sier Collina.

Reagerte

Erik Thorstvedt var blant ekspertene som reagerte på at dommerne ikke lot Ramos ta straffesparket på nytt mot Kroatia.

- Det er nesten en skandale. Jeg forsvarer som regel dommeren, men ikke her. Ting skjer fort i feltet, men her skjer det ingenting. Det er så mange dommere som kan se dette, sa Erik Thorstvedt under TV 2s EM-sending etter kampen.

Også tildelingen av Spanias straffespark var en svært tvilsom avgjørelse. Sånn sett gikk dommertabbene opp i opp, uten at det gjør feilene noe mer riktig.