FORTVILET: Therese Johaug på en pressekonferanse torsdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORTVILET: Therese Johaug på en pressekonferanse torsdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Johaug tatt for doping:

Eksperter rystet av amatørfeil: - Dere har verdens beste lang­renns­utøvere, men de dårligste legene

Therese Johaug risikerer flere års utestengelse for å bruke en leppekrem.  På forpakningen sto det «doping».

(Dagbladet): I går ble det kjent at Therese Johaug har testet positivt på clostebol, et anabolt steroid som er listet på antidopingbyrået WADAs forbudsliste.

På forpakningen av kremen Johaug brukte, var det et varseltegn mot doping.

Så hvordan er det mulig at det ikke ble fanget opp før Johaug fikk kremen?

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lege Fredrik Bendiksen ble svar skyldig, og fortalte at han ikke kunne erindre å ha sett advarselen.

Utilgivelig, mener Bo Berglund, antidopingekspert og sjeflege i Sveriges olympiske komitee.

- Må rydde opp

Da Dagbladet opplyste han om advarselen på pakkene, ristet han bare oppgitt på hodet:

- Dere har verdens beste langrennsutøvere i Norge, men de dårligste legene, sier Berglund og flirer. Han presiserer at utsagnet var spisset og ment som en spøk, men legger til at han er sjokkert.

Sjokkert over Johaug- og Sundby-saken , som han mener aldri burde ha skjedd i et land med så store ressurser som Norge:

- Hele situasjonen er absurd. Fra et svensk perspektiv er vi veldig overrasket over måten legene har jobbet på i Norge. Dere mangler et sikkerhetssystem, kvalitetskontroll og noen ansvarlige i systemet. Det er amatørmåten å gjøre det på. Norge er best i langrenn, men ikke i idrettsmedisin. Det likner på problemene vi har hatt tidligere, sier Berglund.

MÅ SKJERPE SEG: Bo Berglund mener Norge må rydde opp.  Foto: NTB Scanpix
MÅ SKJERPE SEG: Bo Berglund mener Norge må rydde opp.  Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Du sier at dette aldri kunne skjedde i Sverige?

- Med sikkerhetssystemene vi har nå, så hadde vi løst det. Det er jeg helt sikker på. I Sverige ryddet vi opp etter Sotsji da Niklas Bäckström ble utestengt. Norge må rydde opp, øke sikkerhetsansvaret og finne ut hvem som har ansvaret, sier Bostrøm.

Situasjonen han refererer til er fra Sotsji-OL i 2014. Da ble den svenske hockeyspilleren Bäckström utestengt to timer før finalen mot Canada etter han ble tatt for å bruke det sentralstimulerende stoffet Pseudoefedrin.

FORTVILELSE: Skipresident Erik Røste kommenterer pressekonferansen med Johaug og hvordan prosessen videre vil bli. Video: Dagbladet / Thomas R. Skaug og reporter Torgeir Krokfjord Vis mer

- Da vi analyserte det i Sverige så viste det seg at vi hadde fjernet en del av sikkerhetssystemet. Det virker som dere har det samme problemet i Norge. Olympiatoppen og Skiforbundet må komme til bunns i dette. De kan ikke legge ansvaret på én lege.

- I dette tilfellet tok legen alt ansvar. Hva tenker du om det?

- Det blir en altfor enkel løsning og noe Norge ikke kan skylde på. Hvordan er det med organisasjonen? Hvem har egentlig ansvaret? Hvem har sagt hvilket apotek man kan gå til? Finnes det i det hele tatt noen regler? Vi har klare og strenge regler på dette i Sverige. 2014 var et sjokk for oss, og vi har ryddet opp i etterkant. Jeg håper Norge lærer av det her. De kan ikke drive som det var 1970 lenger ...

- Tragisk

Den norske idrettslegen og dopingjegeren Inggard Lereim er også sjokkert over dagens nyheter.

VANSKELIG Å SKJØNNE: Sier Iggard Lereim. Foto: NTB Scanpix
VANSKELIG Å SKJØNNE: Sier Iggard Lereim. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dette er fryktelig trist, sier han og presiserer at han uttaler seg i visshet om at Dagbladets informasjon om advarselen på forpakningen er korrekt.

- Hvordan kan dette skje?

- Det er vanskelig å skjønne at legen kan ha oversett det. Det er dypt tragisk for Therese i første omgang, men også den meget dyktige og grundige legen som landslaget har hatt. Han er en pedant og en meget god lege. At dette har skjedd er både tragisk og uforståelig, sier Lereim til Dagbladet.

Usikker

Det er ennå ikke kjent om Therese Johaug var i kontakt med forpakningen av sårkremen med tydelig varsling mot doping, eller bare har sett tuben uten advarsel som Skiforbundet publiserte i kveld.

- Vi har per nå ikke svar på spørsmålet, skriver Skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff i en tekstmelding til Dagbladet torsdag kveld.