Eksperter: Så lang blir straffen

Mandag behandler Oslo tingrett siktelsen mot Petter Northug. Skistjerna risikerer opptil ett års ubetinget fengsel, mener advokat.

SIKTELSEN: Dette er siktelsen mot Petter Northug. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ble det kjent at Petter Northug er siktet for å ha oppbevart seks gram kokain, 0,65 gram MDMA og fem tabletter i hjemmet sitt, i tillegg til narkotikabruk og brudd på vegtrafikkloven.

- Petter har erkjent straffskyld for samtlige punkter i siktelsen. Det er bakgrunnen for at vi får denne forenklede behandlingen mandag, sa Northugs forsvarer Halvard Helle til Dagbladet torsdag ettermiddag.

Northug er siktet på fem punkter:

  • Etter vegtrafikkloven for råkjøring, mobilbruk i bilen og uaktsom kjøring
  • etter straffeloven for oppbevaring av narkotika
  • etter legemiddelloven for narkotikabruk.
PETTERS JUL: Petter Northugs julelåt «Petters Jul» brukte ikke lang tid på å passere én million visninger. Video: Rød Løper/Petter Northug Vis mer

Det dreier seg om fire tilfeller av råkjøring på tre ulike datoer. På det meste skal Northug ha nådd en makshastighet på 221 kilometer i timen i 80-sone, ifølge siktelsen.

- Forbrytelse mot allmennheten

Advokat Mette Yvonne Larsen understreker at hun ikke vil forhåndsdømme Northug, men uttaler seg med utgangspunkt i at Northug har erkjent straffskyld på alle tiltalepunkter.

Totalt kan Northug forvente å måtte sone et sted mellom seks og tolv måneders ubetinget fengsel, mener hun.

- Det ble ikke slått fast at han kjørte ruspåvirket. Det er bra for ham, for å si det sånn, sier hun til Dagbladet.

TROR PÅ STRENG STRAFF: Advokat Mette Yvonne Larsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
TROR PÅ STRENG STRAFF: Advokat Mette Yvonne Larsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Forsvarer Helle er forelagt en rekke av utspillene i denne saken.

- Jeg vil kommentere straffutmålingen i retten. Det er Oslo tingrett som skal ta stilling til straffutmålingen mandag, sier han til Dagbladet.

Larsen understreker at stoffene det dreier seg om - kokain, MDMA og tabletter som inneholder de sentraldempende stoffene diazepam og alprazolam - er farlige narkotiske stoffer.

Diazepam og alprazolam tilhører legemiddelgruppen benzodiazepiner, og brukes til å behandle angstlidelser. De finnes blant annet i medikamenter som Valium og Xanor, henholdsvis.

- Det er mye mer alvorlig enn for eksempel hasj. Jeg vil tenke at man er på en 30 til 60 dager for narkotikaen, sier Larsen.

- Kjempefarlig

Likevel er det fartsovertredelsen som trolig vil være mest utslagsgivende, tror hun.

- Farten er det som er mest farlig. Det er rett og slett en forbrytelse mot allmennheten på en helt annen måte enn å oppbevare narkotika.

I siktelsen kan man lese at Northug flere ganger kjørte «i motsatt kjørefelt mens han hele tiden filmet og kommenterte egen kjøring. Den beskrevne kjøringen innebar en stor fare for ham selv og andre trafikanter», står det videre.

- GALSKAP: Petter Northug kom fra instruktørjobb på Trysil sommerskiskole da han ble stoppet av politiet. Dagen før reagerte Trond Støfring sterkt på kjøringa hans. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

- Det er flere straffbare forhold, og det forhøyer strafferammen. Det å kjøre i motsatt kjøreretning er kjempefarlig.

Hun ser ikke bort fra en dom på opptil ett års ubetinget fengsel.

- Også fordi han er tidligere domfelt for liknende forhold. Narkotikaforbrytelser straffes generelt høyere en fartsovertredelser, men når farten er så ekstremt høy, farepotensialet er så stort, og det attpåtil er flere forhold, tenker jeg at retten vil se mest alvorlig på det.

Hun legger imidlertid til at tilståelsen trolig vil føre til en viss strafferabatt.

- Jeg vet ikke hvor stor den vil bli. På den andre siden er han vel tatt på fersken, så det er ikke sikkert at erkjennelsen har fått så stor betydning for oppklaringa - men han skal likevel ha fradrag.

- Litt mye Møllers tran

Advokat John Christian Elden er litt mer forsiktig.

- Med 221 i 80-sone er det umulig å unngå ubetinget fengsel, men ikke utelukket at det kan sones ved lenkesoning i hjemmet. Så lenge det ikke er ny promillekjøring, kan det bli utfallet her ved tilståelse og bønn om godt vær – forutsatt at ingen var satt i konkret fare, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Han viser til en høyesterettsdom fra 1991, hvor en bilist stakk av fra politiet og kjørte i over 200 i 80-sone.

- FOR MYE MØLLERS TRAN: Advokat John Christian Elden mener Larsens spådom om straffeutmålingen er for høy - men tror Northug kan se langt etter førerkortet sitt. Foto: Terje Pedersen / NTB
- FOR MYE MØLLERS TRAN: Advokat John Christian Elden mener Larsens spådom om straffeutmålingen er for høy - men tror Northug kan se langt etter førerkortet sitt. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- På bakgrunn av denne mener jeg min gode kollega Larsen her har tatt litt mye Møllers tran. Isolert sett ville dette gitt 45-60 dagers fengsel før rabatt, og selv om det er flere anledninger, snakker vi om et lite antall måneder. De andre forhold i siktelsen ville ikke gi ubetinget fengselsstraff. Men førerkortet ryker fort for alltid.

Oslo tingrett skal behandle tilståelsessaken mot Petter Northug i rettsmøte mandag 21. desember kl. 12.00.

Politiadvokat i saken er Karoline Ekeberg. Rettens administrator er tingrettsdommer Ole Kristen Øverberg.

Politiadvokat Karoline Ekeberg skriver i en SMS til Dagbladet at hun ikke kan kommentere siktelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer