Eksperter slår alarm etter nytt sjokkresultat

Carlsen i fare for å miste tronen som verdens beste.

NEDSLÅENDE RESULTATER: 10 ganger i år har Magnus Carlsen måttet se seg slått av en motstander i klassisk sjakk. Foto: Scanpix
NEDSLÅENDE RESULTATER: 10 ganger i år har Magnus Carlsen måttet se seg slått av en motstander i klassisk sjakk. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Etter Magnus Carlsens sjokktap for sveitsiske Yannick Pelletier under Lag-EM i går, slår norske sjakkeksperter alarm. Carlsens liverating viser at han ikke har prestert svakere på fire år, noe som gjør at førsteplassen på verdensrankingen er i fare.

Frykten er at Carlsen fortsetter det dårlige spillet i den resterende delen av EM på Island og i London Chess Classic neste måned. Da kan 24-åringen mistet tronen til en mann som verdenstoer Veselin Topalov. Bulgareren er bare 29,2 poeng bak.

- Det er en sjokkerende utvikling, sier Sjakkbloggen-gründer Tarjei Svensen til Dagbladet.

- Hodet er andre steder Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel tror det bare er Carlsen selv som vet hvorfor resultatene har variert fra det fantastiske til det begredelige i 2015.

Den tredobbelte NM-vinneren og stormesteren undrer samtidig på om de utenomsportslige aktivitetene, som modell- og sponsoroppdrag, kan ha hatt negativ effekt på Carlsen.

- I andre idretter kan man spore dårlige resultater til utenomsportslige ting, men om det er tilfellet her, vet jeg ikke. Det kan hende at han ikke lenger har kapasitet til å balansere alt utenom og samtidig være superskarp på brettet. Det virker som om han har hodet sitt andre steder. Jeg kan ikke huske forrige gang Magnus gjorde en så stor feil som i går. Det virker som han er i dårlig form og ukonsentrert, sier Gausel.

- Bekymringsfullt Svensen har sett på resultatene til Carlsen helt tilbake til 2008. Han er urolig for om nordmannen faktisk vil miste tronen som nummer én i verden i løpet av kort tid.

Gårsdagens motstander var rangert som klodens 357. beste spiller, noe som gjorde at Carlsen ble påført et massivt poengtap. De tåler ikke lommedølingen mange flere av, men fremdeles gjenstår det fem runder av EM, før 2015 avsluttes med turneringer i London og Qatar.

- Det begynner å bli bekymringsfullt. Det gjør det. Hvis Topalov gjør en god turnering og Magnus gjør en dårlig, kan han miste tittelen som nummer én. Det kan skje i løpet av året hvis det fortsetter å gå dårlig, sier Svensen.

Han trekker frem det menneskelige aspektet når han blir spurt om grunnen til Carlsens annus horribilis.

- Vi er så vant til at han kun vinner, for i løpet av de siste fem årene har han nesten ikke hatt dårlige perioder. Nå kommer alt på en gang.

Etterlyser stabilitet Av 50 klassisk partier har Carlsen tapt 10 så langt i 2015. 19 av dem har endt med triumf, opplyser Svensen.

Gausel mister likevel ikke nattesøvnen over resultatene for han er trygg på at Carlsen vil reise seg.

- Det er bare å finne tilbake til en eller annen form for stabilitet.

- Hvordan gjør man det som sjakkspiller?

- Alle har forskjellige måter å gjøre det på. Å plutselig falle 50 poeng i reell spillestyrke skjer ikke i den alderen der, så han kommer tilbake. Men hvis han faller så langt ned som til 2800, er spørsmålet hvor lang tid det tar. Da kan han trenge fem-seks turneringer på å nå 2850 poeng eller høyere, sier Gausel.

Dagbladet har ikke lykkes å få en kommentar fra Carlsen-manager Espen Agdestein i denne saken.