Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eksperter tviler på russisk sjokkvarsler

- Han har servert så mange løgner.

RUSSISK OL-DOPINGSJOKK: Grigorij Rodtsjenkov avslørte at over hundre prøver angivelig skal ha blitt tuklet med under OL i Sotsji, 2014. Her fra åpningsseremonien. Foto: EPA/BARBARA WALTON/NTB Scanpix
RUSSISK OL-DOPINGSJOKK: Grigorij Rodtsjenkov avslørte at over hundre prøver angivelig skal ha blitt tuklet med under OL i Sotsji, 2014. Her fra åpningsseremonien. Foto: EPA/BARBARA WALTON/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En hel idrettsverden ble sjokkert da den tidligere labsjefen for det russiske antidopingbyrået, Gregorij Rodtsjenkov, torsdag avslørte at de drev systematisk doping på sine egne utøvere, istedenfor å jakte på dem, under Sotsji-OL i 2014.

Brus- og babyflasker med utøvernes rene urin skal ha erstattet de opprinnelige prøvene som ble tatt etter konkurranser, ved at flaskene ble fraktet gjennom et skjult hull i veggen, der en uidentifisert mann tok i mot og byttet ut prøvene. Rodtsjenkov hevder den ukjente var russisk sikkerhetspoliti.

- Ingen grunn til å stole på ham Morten Strand, Dagbladets fremste Russland-ekspert, mener Rodtsjenkov ikke er til å stole på, og tror ikke de seneste avsløringene fra russeren har rot i virkeligheten.

- Han har, slik norske idrettsledere sier det, løyet og spilt på regimets parti. I Putins Russland er sannheten relativisert, og er et herske-regime med mange historier som kan være like sanne.

Da Rodtsjenkov jobbet for Russland, ville han åpenbart landets eget beste. Nå er han i Hollywood for å lage film, og Strand mener da at situasjonen blir en helt annen.

- HERSKE-REGIME Dagbladet-journalist, Morten Strand, mener Rodtsjenkov ikke er til å stole på, da han er en del av et herske-regime. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- HERSKE-REGIME Dagbladet-journalist, Morten Strand, mener Rodtsjenkov ikke er til å stole på, da han er en del av et herske-regime. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han lager film med andre oppdragsgivere nå, derfor er det ingen grunn til å stole på ham. Det er all grunn til å tro at han er en del av dette herske-regimet, forteller Strand.

- Vennlig men upålitelig Dopingjeger og lege, Inggard Lereim, kjenner godt til russeren, og har møtt ham ved flere anledninger. Han kjenner Rodtsjenkov som en hyggelig, men upålitelig person.

- Han har servert så mange løgner. Han er vennlig, men han har samtidig beviselig vært med på de tidligere avsløringene om dopingjuks i hjemlandet, utdyper dopingjegeren.

Rodtsjenkovs landsmann, Vitaly Stepanov, er også tidligere ansatt ved Moskva-laboratoriet. Han har lenge vært en antidopingvarsler, og har kjempet hardt for å avsløre russisk doping under Sotsji-OL.

Stepanov skal angivelig ha sendt flere hundre e-poster til WADA hvor han varslet om dette, men ikke før nå har antidopingbyrået satt seg ned for å få en grundig gjennomgang.

Glad for WADA-gjennomgang Rodtsjenkov ble i november anklaget av WADA for å ha skjult positive dopingprøver, drevet pengeutpressing av utøvere og at han skal ha ødelagt 1417 dopingprøver under Sotsji-OL. Dette er også noe av grunnen til at Verdens antidopingbyrå, WADA, nå vil ha en svært grundig gjennomgang av dopingprøver fra deres egne olympiske leker.

Det er Lereim svært glad for.

- WADA setter nok nå sine beste eksperter på dette, i håp om å få reanalysert prøver. Rodtsjenkov sier de bytta ut prøvene, men jeg vet ikke om de byttet ut både urin- og blodprøvene. Da blir det isåfall vanskelig, om WADA kun har falske prøver å gå etter. Eventuelt må de også DNA-teste prøvene de har, for å se om disse matcher utøverne, sier Lereim.

Han tror ikke e-postene Rodtsjenkov hevder han har, holder til bevis. Antakelig inneholder disse e-postene bevis for hvilke utøvere som skal ha vært dopa.

- Det blir mer indisier enn bevis. Det er prøvene som er kjernepunktet her.

GLAD FOR WADA-GJENNOMGANG: Inggard Lereim er glad WADA tar Rodtsjenkovs innrømmelser på alvor, og vil sjekke troverdigheten i det. Foto: NTB Scanpix
GLAD FOR WADA-GJENNOMGANG: Inggard Lereim er glad WADA tar Rodtsjenkovs innrømmelser på alvor, og vil sjekke troverdigheten i det. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!