KONTROVERSIELT: Fritz Dopfer brukte oksygenmaske mellom de to slalåmomgangene i søndagens verdensmesterskap i slalåm i Beaver Creek. Det er forbudt for de norske utøverne. Foto: Skjermdump med tillatelse fra NRK.
KONTROVERSIELT: Fritz Dopfer brukte oksygenmaske mellom de to slalåmomgangene i søndagens verdensmesterskap i slalåm i Beaver Creek. Det er forbudt for de norske utøverne. Foto: Skjermdump med tillatelse fra NRK.Vis mer

Eksperter vil fjerne kontroversielt hjelpemiddel

Forbudt for norske utøvere.

(Dagbladet): I gårsdagens TV-sending fra alpint-VM, hvor Henrik Kristoffersen endte to hundredeler bak bronsemedaljen, fikk vi se Dopfer restituere seg før den andre omgangen med oksygenmaske.

Det falt ikke i god jord hos SVT-ekspert Pernilla Wiberg.

- Det er tydelig at tyskerne bruker det relativt mye. Vi så det i storslalåmen, og nå i slalåm. Det kan være tegn på at de bruker det i treningssammenheng også. Jeg synes ikke det passer inn, det er noe kunstig man fører inn i kroppen, sa Wiberg i SVT-sendingen.

Beaver Creek ligger omtrent 3 000 meter over havet, og lufta er tynn. Det gjør at oksygenmasker kan ha en langt større effekt enn de ville hatt i lavlandet.

Aamodt: - Bør være forbudt Det ble også et samtaleemne i NRKs sending.

- Jeg mener det ikke burde være lov, det er kunstig å drive med masker og sånne ting. Jeg mener det burde være forbudt, sa Kjetil Andre Aamodt.

Han og Marius Arnesen var samstemte: Reglene burde være like for alle. Å puste til seg oksygen fra en oksygentank er helt lovlig, bare ikke for de norske.

- Vi forholder oss til at det ikke er anledning til dette i Norge, og det har ikke vært noe tema internt som jeg kjenner til, skriver Espen Graff i Norges Skiforbund i en sms til Dagbladet.

Særnorsk regel TV2 omtalte dette allerede da verdenscupen gikk i Beaver Creek i desember.

Da var det østerrikske Benjamin Raich som ble filmet da han brukte oksygenmaske i målområdet.

- Det er en særnorsk regel at vi ikke får puste oksygen (fra tank). Så vi får ikke muligheten til det. Det er ikke bare her. Det er også på trening i Copper hvor det er omtrent samme høyde som her, hvor de andre nasjonene puster oksygen mellom treningsløp for å få tilbake pusten og ikke bli så slitne, sa Kjetil Jansrud til TV 2.

Regelen som hindrer norske løpere å benytte seg av oksygenmasker er fra 1. juni 2003. Der står det:

«Det er forbudt å benytte oksygensmasker eller liknende innretninger i eller i tilknytning til konkurranser for å oppnå konkurransemessige fordeler.»
Etter rennet la ikke sølvvinneren skjul på at det hadde hjulpet, ifølge Aftonbladet:

- Det var utmattende, spesielt etter det første rennet som gikk over ett minutt og fire sekunder. Jeg var så anpusten i mål, så jeg bruker oksygenmasken for å hente meg inn og være klar til det andre rennet. Det virker å ha hjulpet, sa Dopfer.

MEDALJEJUBEL: Fritz Dopfer (til venstre) vant sølv i søndagens VM i slalåm. Foto: EPA/HANS KLAUS TECHT
MEDALJEJUBEL: Fritz Dopfer (til venstre) vant sølv i søndagens VM i slalåm. Foto: EPA/HANS KLAUS TECHT Vis mer