<strong> TATT UT :</strong> Joshua King er en av tre spisser i Høgmos tropp.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TATT UT : Joshua King er en av tre spisser i Høgmos tropp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Eksperters spådom: Høgmo vraker King

Tror ikke Premier League-spissen starter mot Bulgaria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL(Dagbladet): Landslagssjef Per-Mathias Høgmo tok i går ut tre spisser til landskampene mot Bulgaria og Kroatia.

For et halvt år siden var det liten tvil om hvem som var førstevalget: Da hadde Joshua King vist fysikk, frekkhet og fart nok til å gjøre ham udiskutabel i rollen som Norges fremstemann.

Så kom skadene, byttene, justeringene - parallelt med de to kanonsesongene til tippeligaspissene Alexander Søderlund og Adama Diomande. Selv om King har startet alle kvalifiseringskampene, så fremt han ikke har vært skadet, er det nå langt mer åpent hvem Høgmo skal velge.

Høgmo har tidligere sagt at han sterkt vurderer å spille med bare én spiss mot Bulgaria.

Velger Diomande  Da Dagbladet på gårsdagens pressekonferanse ba Høgmo beskrive styrkeforholdet mellom de tre alternativene, svarte han:

EM-KVALIFISERING

Kroatia 6 4 2 0 16 - 3 13
6 3 3 0 9 - 5 12
Norge 6 3 1 2 7 - 8 10
Bulgaria 6 2 2 2 7 - 7 8
Aserbajdsjan 6 1 1 4 4 - 11 4
Malta 6 0 1 5 1 - 10 1

Vinneren, gruppetoer og beste grupptreer til EM-sluttspillet i Frankrike 2016.   De åtte øvrige gruppetreerne til omspill.

Gjenstående kamper:
 3.9: Bulgaria — Norge, Aserbajdsjan — Kroatia, Italia — Malta.

6.9: Norge — Kroatia, Italia — Bulgaria, Malta — Aserbajdsjan.

10.10: Norge — Malta, Aserbajdsjan — Italia, Kroatia — Bulgaria.

13.10: Italia — Norge, Bulgaria — Aserbajdsjan, Malta — Kroatia.


- Jeg synes Dio (Adama Diomande) har fortsatt å levere stabilt. Han er dyktig til å komme til sjanser og dyktig til å sette dem. Han er aktiv i flere av spillets faser, og en stadig trussel. Josh (Joshua King) er i gang. Han har startet tre Premier League-kamper. Han har fortsatt en del å gå på, synes jeg. Men likevel: Han er på arenaen, og han er skadefri. Alex (Alexander Söderlund) er en annen type spiss, som er anvendelig i troppen.

Høgmos ord etterlater et inntrykk av at Diomande ligger lengst framme i køen.

Eller som fotballkommentator Morten Pedersen skrev i sin kommentar på dagbladet.no i går ettermiddag:

«Når jeg hører Høgmo si at Josh King (Bournemouth) har mer å gå på og at Tippeligaens toppscorer, Alex Søderlund (Rosenborg), har mer å gå på, gir egentlig spissplassen seg selv. Adama Diomande er for tida Norges beste og målfarligste spiss. Og den nærmeste som kommer med mer enn et lite håp om scoring i Bulgaria. Og derfor er det ikke bare riktig at Stabæks Dio starter i Sofia. Jeg tror også det kan være helt avgjørende».

-Tredjemann i køen Søderlund har 19 mål på 21 kamper for Rosenborg. Diomande har 17 på like mange for Stabæk. Ekspert for landskampkringkaster Max, Bengt Eriksen, tror valget står mellom de to tippeligaspissene.

<strong> TATT UT:</strong>  Adama Diomande. Foto: NTB Scanpix
TATT UT: Adama Diomande. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Slik jeg tolker Høgmo er King tredjemann i køen. Dels fordi det er usikkerhet rundt skaden hans, dels fordi Søderlund og Diomande har gjort det så bra over tid. Jeg hører Høgmo si han vil vinne der nede. Og det kan du både gjøre gjennom å trille ball og spille ut motstanderen, og du kan gjøre det mer forsiktig og satse på overganger og kontringer. For blir vi hengende litt i tauene, kan Diomande være det beste valget. Han er hurtigere, og mer uforutsigbar langs bakken, sier Eriksen, og får støtte av kollega Kenneth Fredheim:

- Dio bør spille. Han kan skape sjanser og score mål omtrent på egenhånd. Han er sterk, hurtig, er vant til å score mål og har en enorm selvtillit, sier han til Dagbladet.

Uenig En som ikke er enig med Morten Pedersen og Eriksen, er Tor Ole Skullerud.

Han mener King fortsatt er det beste spissvalget:

- Hvis Høgmo starter med en spiss, da vil jeg se Joshua King fra start. Jeg ville gjerne sett Dio også, han er i knallform. Men i valget mellom de er det King jeg velger: Han er best alene på topp per dags dato, sier Skullerud til Dagbladet.

<strong> TATT UT:</strong>  Alexander Søderlund. Foto: NTB Scanpix
TATT UT: Alexander Søderlund. Foto: NTB Scanpix Vis mer

NORGES TROPP MOT
BULGARIA OG KROATIA

Målvakter: André Hansen (Rosenborg), Rune A. Jarstein (Hertha Berlin), Ørjan H. Nyland (Ingolstadt).

Utespillere:
Haitam Aleesami (IFK Göteborg), Jo Inge Berget (Malmö), Omar Elabdellaoui (Olympiakos), Adama Diomande (Stabæk), Vegard Forren (Molde), Pål André Helland (Rosenborg), Markus Henriksen (Feyenoord), Even Hovland (Nürnberg), Tom Høgli (FC København), Stefan Johansen (Celtic), Joshua King (Bournemouth), Martin Linnes (Molde), Håvard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach), Jone Samuelsen (Odd), Ole Selnæs (Rosenborg), Per Ciljan Skjelbred (Hertha Berlin), Stefan Strandberg (Krasnodar), Alexander Søderlund (Rosenborg), Alexander Tettey (Norwich), Martin Ødegaard (Real Madrid).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer