Eksplosjon i dopingbruk

I fjor ble 2958 tatt i doping i internasjonal idrett. Det er en økning på nesten 27 prosent fra 2004.

Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) la nylig frem statistikk for alle dopingprøvene som ble tatt i 2005. Resultatene var nedslående. Selv om kontrollene har blitt flere og metodene bedre, øker dopingproblemet.


Hushovd trist


Hele 3,78 prosent av de 12 751 dopingprøvene som ble tatt av syklister i fjor, var positive.


-  Det er veldig synd, men jeg tror det er en av de idrettene hvor det blir testet mest, og at det er noe av grunnen til de mange positive prøvene, sier Thor Hushovd som selv er blitt testet opp mot 10 ganger denne sesongen.

Norges Tour de France-håp har rett i at sykkel er blant idrettene som har flest tester, men blant andre store idretter ser man ikke like mange positive prøver. Friidrett og fotball hadde over 20 000 tester, med henholdsvis 1,67 og 1,46 prosent positive prøver.

Sykkelsporten har slitt med doping i en årrekke. I det siste har en ny skandale blitt rullet opp i Spania. Lørdag meldte avisen El Pais at så mange som 58 profesjonelle syklister kunne være innblandet i dopingskandalen.

Arvesen fortviler

Likevel mener Hushovd at forholdene i idretten har blitt bedre.


-  Jeg føler sykkel er på riktig vei. Sporten vil rydde opp, og problemet blir tatt på alvor.

-  Det er gledelig at WADA prioriterer sykling, sier Kurt Asle Arvesen.

Han er fornøyd med den intensiverte dopingjakten, men legger ikke skjul på at sykkelsporten lider når nye skandaler rulles opp.

-  Hvis det viser seg at sykling er det svarte får, så er det synd for oss. Det er fortvilt å vite at man konkurrerer mot bloddopa folk, hvis de er det.

Systemet manipuleres

Rune Andersen, direktør i WADA, legger ikke skjul på at sykkelsporten har tatt for lett på dopingproblematikken.

-  Det internasjonale sykkelforbundet må ta det enda mer alvorlig, sier Andersen.

Derfor har WADA sagt klart i fra til toppledelsen i det internasjonale sykkelforbundet (UCI) at de må gjøre endringer.


-  De må annerkjenne at de har et problem. De har skjøvet det litt under teppet, sier Andersen.

Nå er det slik at syklistene får et varsel før dopingkontrollørene kommer, noe som i følge Andersen gjør at systemet kan manipuleres. WADA ønsker derfor at UCI endrer denne praksisen samtidig som antallet tester utenfor konkurranser øker.

Eksplosjon

Selv om sykkel sliter tungt med dopingproblematikken, er de ikke aleine. I 2004 var 1,67 prosent av alle dopingprøver som ble tatt i olympiske idretter positive. I 2005 hadde tallet økt til 2,12.


-  Det er vanskelig å fastslå hvorfor. Enten er kontrollene blitt bedre eller så kan det være mer doping. Jeg vet ikke hva årsaken er, sier Rune Andersen.


PS:
I Norge ble det i fjor tatt 2928 dopingprøver, 11 var positive, én ble frifunnet og 10 dømt.

DOPINGTATT: Roberto Heras ble tatt i doping etter Spania Rundt i fjor, og står midt oppi dopingskandalen som nå rulles opp rundt det spanske laget Liberty Seguros, som nå har byttet navnt til Astana-Würth.