BLIKK UTEN GLEDE: Wayne Rooney konfronterte først dommeren, så tilskuerne via tv-kameraet etter 0-0 mot Algerie. Rooney fikk svært lite til, og Lars Tjærnås har aldri sett ham svakere. Men Tjærnås mener det ikke bare er Rooneys egen feil.Foto: SCANPIX/REUTERS/Dylan Martinez
BLIKK UTEN GLEDE: Wayne Rooney konfronterte først dommeren, så tilskuerne via tv-kameraet etter 0-0 mot Algerie. Rooney fikk svært lite til, og Lars Tjærnås har aldri sett ham svakere. Men Tjærnås mener det ikke bare er Rooneys egen feil.Foto: SCANPIX/REUTERS/Dylan MartinezVis mer

- Ekstra ille å se Rooney resignert og passiv

Tjærnås har aldri sett Englands stjerner svakere.

||| (Dagbladet): Englands fotballandslag våkner til totalslakt i avisene i hjemlandet, og vissheten om at bare seier er godt nok i siste kamp mot Slovenia, etter det grunnvollristende 0-0-resultatet mot Algerie i går kveld.

England skapte, om vi er snille, to sjanser mot Algerie, og kampen vil trolig bli best husket for hårreisende pasningsfeil, mottaksbommerter som endte i innkast, og til slutt Wayne Rooneys frustrerte tirade mot buende supportere.

Canal +-ekspert Lars Tjærnås har sett de samme spillerne prestere på absolutt høyeste nivå uke inn og ut i Premier League i flere år. Han er forbauset over det han ser.

- Jeg har ikke sett dem svakere, sier Tjærnås til Dagbladet, når han blir bedt om å vurdere noen av de som utmerket seg med negativt fortegn i går kveld.

Ille å se Rooney
«Hvordan er det mulig å bomme på en pasning, upresset, med 15 meter?» utrbrøt en nesten sjokkert Nils Johan Semb på TV 2 etter en av Gareth Barrys verste pasninger i går.

- For Barry er det forståelig på grunn av skadefravær. Frank Lampard og Wayne Rooney, der mener jeg det har litt med rolle å gjøre. Men Wayne Rooney utstråler normalt mest energi og fryktløshet av kanskje samtlige i fotballverden. Derfor blir det ekstra ille å se han resignert og passiv i enkelte dueller, sier Lars Tjærnås.

Men Lars Tjærnås vil ikke gi spillerne all skyld for at England strever så voldsomt med å lykkes.

Det er sjelden han mener system og formasjon utgjør et problem, men i Englands VM-tilfelle mener han nettopp det.

- Defensivt har det vært ok, men heller ikke mer. Midtaneleddet gir bort store rom på grunn av for langsom forflytning, og at de jobber som fire individer, ikke som en enhet. Carragher har et stort hjerte, men klare begrensninger en mot en, og bakerst i mål vet en aldri hva som kan skje. Det er likevel offensivt det har skrantet, sier Tjærnås, og utdyper hva han mener Fabio Capello ville hatt større hell med.

- I 4-3-3/4-5-1, med Rooney øverst og Lampard og Gerrard som indreløpere, ville alle ha fått brukt mer av sin spisskompetanse. Problemet er at det fordrer gode kanter, og England har en Lennon som har spilt lite etter nyttår, og ingen naturlig venstrekant, etter at Ashley Young ble hjemme, sier han.

Lampard og Rooney brukes feil
Og mest går Englands opplegg utover Frank Lampard og Wayne Rooney, mener Tjærnås.

- De to som lider mest, er de to som burde vært mest i stand til å avgjøre kamper. Rooney er klart best helt øverst, hvor han får jage bakrom, og er best i verden til å finne riktig vinklet utgangsposisjon i forhold til pasningen, sier han.

I stedet blir Rooney liggende bak Emile Heskey, en mann som i tillegg opptil flere ganger var nede rundt egen sekstenmeter for å vinne ballen i går kveld.

FUNGERERER IKKE: Algeries Karim Matmour omringet av Jamie Carragher, Gareth Barry og Frank Lampard. Tjærnås skulle gjerne sett Lampard lenger fram på banen, og en Barry med mer fart og avstand i beina.Foto: SCANPIX/AP/Roberto Candia
FUNGERERER IKKE: Algeries Karim Matmour omringet av Jamie Carragher, Gareth Barry og Frank Lampard. Tjærnås skulle gjerne sett Lampard lenger fram på banen, og en Barry med mer fart og avstand i beina.Foto: SCANPIX/AP/Roberto Candia Vis mer

- Ingen skal ta fra Heskey at han prøver. Hardt. Men han har stanget hodet i taket på det som er hans kompetansenivå, sier Tjærnås.

- Når det gjelder Lampard blir han mer playmaker enn en truende indreløper, og blir for ofte for dyp. Barry mangler kamptrening, og dekker ikke store nok rom, slik at de andre legger litt bånd på seg med tanke på å ta truende løp, mener Tjærnås.

- I tillegg ser det ut til at flere virker tømt for litt energi, så det har en fysiologisk dimensjon også, sier han.

Capello trodde det ikke
Også Fabio Capello virket nærmest i sjokktilstand over det han fikk se av spillerne sine i går, enkle feil og manglende selvtillit, som han trodde han hadde fått fjernet fra den engelske troppen.

- Jeg husker da jeg startet som England-manager, jeg så de samme tingene da vi spilte på Wembley. Jeg håper vi kan glemme denne prestasjonen til neste kamp, og glemme å spille med frykt og uten selvtillit, sier han, ifølge Guardian.

- Det er utrolig, de feilene spillerne gjør. Når de ikke kan kontrollere ballen, og mislykkes med enkle pasninger - vi mislyktes med alt. Dette er helt utrolig med tanke på nivået disse spillerne holder. Presset må være stort, for spillerne leverte ikke det jeg vet de kan, sier Capello.

Lars Tjærnås er bekymret for hva England kan få rettet på før den avgjørende kampen mot Slovenia.

- Jeg håper de greier å snu det, men det haster veldig, sier Tjærnås.

JOBBER HARDT: Men ikke så mye mer. Emile Heskeys spissrolle står i veien for full utnyttelse av Wayne Rooney, mener Tjærnås.Foto: SCANPIX/REUTERS/Carlos Barria
JOBBER HARDT: Men ikke så mye mer. Emile Heskeys spissrolle står i veien for full utnyttelse av Wayne Rooney, mener Tjærnås.Foto: SCANPIX/REUTERS/Carlos Barria Vis mer