Ekstraomgangene kan bli historie

Fifa-sjefen har to alternativer.

AVGJORDE I EKSTRAOMGANGENE: Andres Iniesta sikret Spania VM-gull fire minutter før slutten av andre ekstraomgang i årets finale. Neste gang går kanskje VM-finalen rett til straffekonk. Foto: PEDRO UGARTE/AFP
AVGJORDE I EKSTRAOMGANGENE: Andres Iniesta sikret Spania VM-gull fire minutter før slutten av andre ekstraomgang i årets finale. Neste gang går kanskje VM-finalen rett til straffekonk. Foto: PEDRO UGARTE/AFPVis mer

|||(Dagbladet): Mens mange venter på at Fifa-president Sepp Blatter skal gå inn for videodømmingi fotballen, kommer han nå med et annet utspill som kommer til å gjøre mesterskapene annerledes.

Blatter ønsker å bli kvitt ekstraomgangene.

Nå foreslår han at reglene endres:

- For defensivt • Kamper som er uavgjort etter 90 minutter går rett til straffesparkkonkkurranse.

• Eventuelt at golden goal-regelen innføres igjen. I 1998- og 2002-VM ble kamper avgjort ved at det laget som scoret først etter ordinær tid stakk av med seieren.

- Vi ser altfor ofte at lag er veldig defensive i ekstraomgangene, i håp om å unngå baklengsmål. Det er dette vi ønsker å unngå. Vi får se hva som kommer ut av komitémøtene, sier Blatter til Fifa.com.

Blatter håper at en endring kan tre i kraft i 2014-VM.

Lei av kjedelige kamper I sommerens VM ble finalen en neglbitende affære. Den knalltøffe kampen mellom Spania og Nederland gikk mot straffesparkkonkurranse, men fire minutter før slutten av andre ekstraomgang banket Andres Iniesta inn seiersmålet for spanjolene.

Totalt gikk fire av kampene i utslagsrundene til ekstraomganger. To av dem ble avgjort i ordinært spill - mens de to andre gikk til straffkonk.

Blatter mener flere av kampene i VM var i kjedeligste laget, spesielt i de første gruppespillskampene. Nå vil ikke en endring av ekstraomgangssystemet påvirke gruppespillet, men Fifa-presidenten håper på mer livlig fotball neste gang han inviterer til fest.

- I de første kampene i gruppespillet så vi flere lag som gikk på banen for å unngå tap, som spilte for uavgjort fra start. Dette er noe jeg ønsker å diskutere framover. Fotballen har blitt et så strategisk spill, hvor laget forflytter seg som en enhet. Det kan være et imponerende syn, men borte er de dagene hvor taktikken var å først angripe og deretter forsvare deg, sier Blatter.

Forslaget sendes ifølge Associated Press til Fifas komité for tekniske spørsmål og utviklingkomiteen, som skal studere saken når de møtes 18. oktober. De skal rapportere videre til Fifa-sjefene som i slutten av måneden har en konferanse i Zürich.

VIL HA EN ENDRING: Fifa-president Sepp Blatter har her overlevert VM-trofeet til Iker Casillas. Nå vil sveitseren ha en endring etter 90 minutter. Foto: GABRIEL BOUYS/AFP
VIL HA EN ENDRING: Fifa-president Sepp Blatter har her overlevert VM-trofeet til Iker Casillas. Nå vil sveitseren ha en endring etter 90 minutter. Foto: GABRIEL BOUYS/AFP Vis mer