Ekstraomganger, røde kort og en brutt forbannelse

Atlético Madrid spanske cupmestere i et fyrverkeri av en finale.

VANT: Atletico Madrid brøt en lang tapsrekke da de slo Real Madrid i kveldens Copa del Rey. Foto: EPA/JUANJO MARTIN
VANT: Atletico Madrid brøt en lang tapsrekke da de slo Real Madrid i kveldens Copa del Rey. Foto: EPA/JUANJO MARTINVis mer

• Copa del Rey, finale: Real Madrid-Atlético Madrid 1-2 eeo. (1-1)

SANTIAGO BERNABEU (Dagbladet): Foran 80.000 elleville tilskuere, på et stadion som nesten bokstavelig talt var delt på midten mellom hvitkledde Real Madrid-supportere og røde- og hvitkledde Atlético-supportere, var det duket for byderby i den spanske cupfinalen.

Og for en finale det ble. Scoring av begge lags Copa del Rey-toppscorere, tre stolpeskudd fra Real Madrid, bortvisning av trener José Mourinho og en brutt forbannelse for Atlético Madrid.

For da pipeblåser Carlos Clos Gómez blåste av kampen etter 120 minutter, var det Atlético Madrid som kunne juble høyest. Dermed tok Atlético sin første seier mot Real Madrid siden 30. okotber 1999.

Men det måtte ekstraomganger til, og de ble høydramatiske. For etter at Miranda stanget Atlético i ledelsen, måtte keeper Thibaut Courtois varte opp med noen strålende redninger for å forhindre Real Madrid-scoring. Det ble ikke lettere for hjemmelaget da Cristiano Ronaldo måtte ut med direkte rødt kort, og dermed ble Atlético Madrid cupmestere.

Toppscorere
Og det var også Real Madrid som startet best. På en corner fra Mesut Özil rett før kvarteret, raget målmaskin Cristiano Ronaldo høyest. Han stanget inn sitt 111. mål i sin 100. kamp for Real Madrid på Santiago Bernabéu, og utlignet også de sju målene Atleti-spiss og Copa del Rey-toppscorer Diego Costa hadde før kampstart.

Men Diego Costa fikk blod på tann, og etter å ha blitt servert ballen etter et herlig forarbeid av spissmakker Falcao, som snurret rundt med Raúl Albiol, fyrte han løs. Diego López fikk hånden på skuddforsøket, men kunne ikke forhindre at ballen gikk inn ved sin venstre stolperot.

3 ganger stang
Utligningen var et faktum, og kampen vippet fram og tilbake spillemessig. Rett før pause smalt Mesut Özil ballen i stanga, men etter pause var det Atlético som startet best. Først testet Filipe Luis seg fra distanse, før Atlético-backen igjen var nære. På hel volley skjøt Filipe Luis rett utenfor López' bur på innlegg fra kaptein Gabi.

Så var det duket for en gedigen dobbelsjanse til hjemmelaget. Kanskje var ballen ute da Ronaldo dribla seg til linja, men det ble ikke dømt og ballen endte opp hos Karim Benzema. Han traff bare stolpen men returen fant også veien til en Real Madrid-spiller, nemlig Mesut Özil. Tyskeren fintet unna keeper, men det påfølgende skuddet ble reddet på streken av Juanfran.

Og igjen smalt det i stolpen til Thibaut Courtois i Atlético-buret. Denne gang var det målscorer Ronaldo sin tur til å treverket, da han prøvde seg med et frispark langs bakken.

Mourinho bortvist
Det var høy temperatur under kampen, og det ble delt ut flere gule kort. Etter en takling ikke langt unna trenerbenken, var det også en som ble sendt på tribunen av dommer Gómez. Men det var ikke en spiller, men ingen ringere enn Real Madrid-trener José Mourinho.

Om det var fordi han manglet eller ikke, er uvvisst, men det var Atlético som virket friskest i esktraomgangene. Etter at en corner ble klarert ut, ble ballen på ny slått inn i Madrid-feltet. Der sto Miranda, og i likhet med Ronaldo på det første målet, stanget han ballen inn i nettmaskene. Den nordlige delen av stadion eksploderte, og Atlético-fansen fyrte opp sine bengalske lys.

Innbytter Gonzalo Higuaín var deretter ekstremt nære utligning, men Courtois vartet opp med en herlig benparade på volleyforsøket fra spissen. Og da Mesut Özil fikk ballen på en tversoverpasning inne i boksen, var Atlético-keeperen igjen på pletten med en mesterredning.

Så svartnet det helt for Real Madrid, og etter å ha blitt taklet, tok Ronaldo igjen. Dommeren viste han det røde kortet, og bak Atlético-målet svarte Real Madrid-fansen med å kaste gjenstander ned på keeper Courtois, som ble liggende i flere minutter før han reiste seg.

Flere mål ble det derimot ikke, men Ángel di María og Real Madrid ropte på hands før Gabi pådro seg en utvisning for to gule kort helt på tampen.

Det brydde han seg lite om, for det er Atlético Madrid som kan smykke seg med det spanske cupmestertroféet. Det er fjerde gang på fire forsøk at Atlético beseirer Real Madrid i en cupfinale på Santiago Bernabéu, men første gang siden 30. oktober 1999 at de har slått byrivalen.

DIREKTE RØDT KORT: Cristiano Ronaldo fikk direkte rødt kort i ekstraomgangene i Copa del Rey. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
DIREKTE RØDT KORT: Cristiano Ronaldo fikk direkte rødt kort i ekstraomgangene i Copa del Rey. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO Vis mer