Ekstratrekning på onsdag

ULLEVAAL (Dagbladet): Onsdag blir det i beste fall ekstratrekning i lotto. Nærmere er ikke Norge fotball-VM, og det skyldes bare oss selv.

Da landslaget skulle ha fordelen av å angripe fra utfordrerposisjon, spilte nær samtlige spillere under vanlig nivå.

Dermed drar ikke landslaget til den avgjørende kvalikkampen som underdogs, men som en trendriktig chihuahua.

Nå er Norge bare et pyntedyr på VM-antrekket som ligger klart for velkjente tsjekkiske fotballstjerner, om ikke det altså ikke blir full klaff for Åge Hareides lottokupong på onsdag.

DENNE play-off behøvde ikke å ha blitt så håpløs.

Av alle sportens klisjer var det i går kvelden for en av de mest forslitte:

 Mål preger kamper.

Før den tsjekkiske scoringen var det mulig å se hvorfor de norske spillerne selv trodde på seier. Trykket var så bra på midtbanen at John Arne Riise og Kristofer Hæstad underveis til og med spanderte en velfortjent gi-meg-fem-jubel over hvordan de løp i stykker gjestenes offensive oppbygging.

Men mer rakk vi heller ikke å juble for før latteren og smilene skiftet nasjonalitet.

For lørdagens første lottovinner var den til vanlig langt mer beregnende tsjekkiske treneren Karel Bruckner.

HAR DU sklidd og falt i sanden på vei til et sommerbad, skjønner du kanskje hvor tilfeldig alt skjedde med André Bergdølmo rett før 0- 1. Det har ingen ting med fotballkvaliteter å gjøre, men dessverre heller ikke noe med badesesongen.

For dette var november på Ullevaal. Det var ingen badeball som spratt i mål fra hodet til Vladimir Smicer akkurat der André kunne ha vært, men derimot første matchballen for spill i Tysklands-VM.

Der spilles kampene neste sommer som vanlig i denne turneringen med nydesignet ball, men sannsynligvis uten både André og Norge.

DET HAR derimot noe med ferdigheter å gjøre.

Det går an å snakke om sånt selv etter en kamp på et underlag som tvang begge lagene til å omstille spillet sitt. For i den monotone byttingen av dødball kom forskjellen mellom lagene klart fram.

Det gjaldt de avgjørende detaljene.

SOM FOR eksempel at Pavel Nedved slår bedre cornere fra venstre enn Christian Grindheim.

Dette hører ikke til sportens største nyheter. Nedved har vært en internasjonal toppspiller i mange sesonger, og var seinest i siste EM den mest markante offensive spilleren.

Grindheim ble derimot kjøpt fra en nedrykket 1. divisjonsklubb for under ett år siden, og har denne sesongen overrasket alle -- inkludert seg selv.

Det er forskjeller det går an å leve med noen uker til, fordi flere unge norske spillere enn Christian er i ferd med å bli bedre også i egen finteknikk.

MEN DENNE framgangen i norsk fotball kommer for seint til å gi VM-plass neste sommer.

Til det er laget uferdig på flere plan.

Åge Hareides kampopplegg med konsekvent pumping på to spisser var i utgangspunktet greit nok under så ekstreme forhold. Før scoringen klarte også de sentrale midtbanespillerne å variere nok underveis til å gi Norge et par brukbare utgangspunkt rett foran det tsjekkiske straffefeltet.

Men da entusiasmen i spillet visnet i løpet av andre omgang, hadde hverken trenere eller spillere noe taktisk å by på, og John Carew fikk aldri nok støtte rundt seg til å få resultater av sin fysiske overlegenhet.

ÅRSAKEN er dels at Norge under Hareide ikke er noe klart midtbanestyrt lag. Christian Grindheim kan bli en fin tilrettelegger, men med bare to sentrale spillere blir hverken han eller Hæstad kontinuerlige spillpunkter. Det savnes når landslaget skal styre kamper på Ullevaal.

Akkurat det er ikke utfordringen på onsdag. Da blir laget presset, og kan komme naturlig i overganger. I beste fall var den norske innsatsen så stusselig i går, at selv et disiplinert tsjekkisk lag på en velstelt hjemmebane løsner litt opp for denne festlige anledningen.

Da er det kanskje plass til en norsk ekstratrekning i lotto.