EKSTREM FORVANDLING: Morten Thorsby har gått fra ett mål på tre sesonger til fire mål på tre kamper og toppscorerstatus i Nederland. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
EKSTREM FORVANDLING: Morten Thorsby har gått fra ett mål på tre sesonger til fire mål på tre kamper og toppscorerstatus i Nederland. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Tre norske scoringer i ADO den Haag - Heerenveen

Ekstrem forvandling: Nå er plutselig Morten Thorsby toppscorer i Nederland

Glem Klaas-Jan Huntelaar, Kasper Dolberg og de største stjernene i nederlandsk fotball. Etter to nye scoringer i kveld er midtbanespiller Morten Thorsby plutselig toppscorer i Eresdivise.

(Dagbladet): Morten Thorsby (21) har på ingen måte fått like mye oppmerksomhet som hans gode venn og lagkompis Martin Ødegaard (18), men hittil i serieåpningen i Nederland har få vært hetere enn Thorsby.

Midtbanespilleren har aldri vært noen utpreget målscorer og noterte seg for bare ett mål i løpet av de tre første sesongene i Heerenveen.

Denne sesongen har det tatt imidlertid fullstendig av. Først scoret Thorsby to ganger i serieåpningen borte mot Ruben Yttergård Jenssens Gronningen. I dag scoret den norske U21-landslagsspilleren to nye bortemål mot Bjørn Maars Johnsens ADO Den Haag.

Dermed står han med fire bortemål på to kamper. Den ekstreme forvandlingen er nesten ikke til å tro, men den er reell. Nå er Thorsby også toppscorer i den nederlandske toppdivisjonen med sine fire scoringer. Det er like mange mål som AZ Alkmaars Wout Weghorst.

Tre norske scoringer

Ajax' stjernespiss Klaas-Jan Huntelaar står foreløpig bare med ett mål, mens det danske stjerneskuddet Kasper Dolberg ennå ikke har funnet veien til nettmaskene denne sesongen.

Det gjorde imidlertid også Bjørn Maars Johnsen i kveld i den norske duellen mot Martin Ødegaard og Morten Thorsby. Den ferske norske landslagsspissen reduserte til 1-2 elleve minutter før full tid.

Da hadde toppscorer Thorsby allerede scoret to ganger. Det første målet kom da han sklei inn et innlegg etter et dypt løp inn i boksen. Sju minutter gjorde han det samme da han bredsidet inn 2-0, etter et vakkert angrep hvor Ødegaard var tredje sist på ballen.

Heerenveen vant til slutt kampen 2-1.

Blir sett ned på

Selv om de norske spillerne gjør det bra i nederlandsk fotball om dagen, opplever Thorsby at de må jobbe med visse fordommer.

Det var i hvert fall det han sa til Dagbladet tidligere i sommer.

- Nederlendere ser generelt på oss som små i fotballsammenheng. De ser ned på oss, men det er egentlig ikke noen grunn til det. Vi har mange gode spillere på vei opp og har store muligheter og et spennende potensial, sa Morten Thorsby til Dagbladet i juni.

- Norges rykte er bedre i Heerenveen, som setter pris på norske spillere og mentaliteten vår. De har hatt suksesshistorier med norske og svenske spillere, så de har vel et bedre inntrykk, sier han - og peker på at det er litt annerledes i de mest «norske» klubbene i Nederland, mener 21-åringen.

Heerenveen har tidligere hatt en rekke solide nordmenn i stallen, som Christian Grindheim, Daniel Berg Hestad, Magnus Wolff Eikrem, Tarik Elyonoussi, Thomas Holm og André Hanssen.