Erik Thorstvedt: - Aldri sett så mye grining før

Ekstrem forvandling sender sjokkbølger gjennom Europa

For første gang i historien har én nasjon samtlige fire finalister i Champions League og Europa League. Det skjer bare fire år etter at England ikke hadde ett eneste lag i kvartfinalene i noen av turneringene.

FORVANDLING: Liverpool og engelsk fotball er ikke til å kjenne igjen fra 2015. Foto: NTB Scanpix
FORVANDLING: Liverpool og engelsk fotball er ikke til å kjenne igjen fra 2015. Foto: NTB ScanpixVis mer

Champions League 2012/13: Manchester City og Chelsea røk ut av gruppespillet. Manchester United og Arsenal forsvant allerede ut i åttedelsfinalen.

Champions League 2014/15: Liverpool røk ut i gruppespillet. Manchester City, Chelsea og Arsenal ble slått ut allerede i åttedelsfinalen. I tillegg røk alle engelske lag ut av Europa League i åttedelsfinalen eller tidligere.

I begge disse sesongene hadde Spania tre lag i Champions League-kvartfinalen mot Englands null. Kontrastene til denne sesongen kunne knapt vært større med helengelsk finale i både Champions League og Europa League:

* Liverpool og Tottenham møtes i Champions League-finalen 1. juni kl. 21.00.
* Chelsea og Arsenal møtes i Europa League-finalen 29. mai kl. 21.00.

SEIER: Det tok helt av for norske Liverpool-fans da det ble klart at det britiske laget sikret seg finaleplass i Champions League. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Dette har aldri tidligere skjedd før. Fire av fire finalelag fra én nasjon er en historisk bragd.

HELT: Lucas Moura sendte Tottenham til Champions League-finalen med sitt hattrick mot Ajax. Foto: Action Images via Reuters/Matthew Childs
HELT: Lucas Moura sendte Tottenham til Champions League-finalen med sitt hattrick mot Ajax. Foto: Action Images via Reuters/Matthew Childs Vis mer

Overfor Dagbladet gir Tottenham-legenden Erik Thorstvedt de respektive managerne mye av æren for den ekstreme forvandlingen.

- Tidligere har det vært en grundig underprestering. De engelske klubbene burde prestert mye bedre internasjonalt med de ressursene de har og har hatt. Nå har pendelen snudd litt - mot overprestering. Det er mange tilfeldigheter her. Tottenham holdt jo på å ryke i gruppespillet, sier Thorstvedt til Dagbladet.

- Hva tenker du er forklaringen på at England har gått fra tidenes verste sesong til tidenes beste sesong i løpet av fire år?

- Mye av forklaringen ligger nok i lederskapet. Ikke bare er det snakk om ledelser med mye penger, ikke minst har disse klubbene de beste managerne, i Klopp, Pochettino, Guardiola, Sarri og Emery, mener den tidligere norske landslagsmålvakten.

Sarri: - Verdens beste liga

Chelseas italienske manager Maurizio Sarri mener Premier League nå har passert La Liga som verdens beste liga.

IMPONERT: Erik Thorstvedt. Foto: NTB Scanpix
IMPONERT: Erik Thorstvedt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Nivået er veldig høyt i England. Hvis du tenker over det, måtte vi slå Liverpool og Tottenham - de to Champions League-finalistene - for å komme til ligacupfinalen. Og i selve finalen møtte vi det som etter min mening er Europas beste lag, Manchester City. Da skjønner du at nivået her er veldig høyt, sier Sarri til The Guardian.

- I øyeblikket er Premier League den beste ligaen i verden. Men det er ikke enkelt for engelske lag å bevare veldig god fysisk form, fordi vi må spille flere kamper enn i andre nasjoner.

Thorstvedt er ikke like bastant i dette spørsmålet.

- Det blir et definisjonsspørsmål. Jeg er i tvil om Liverpool og City over tid er bedre enn Barcelona og Real Madrid for eksempel. Men de nest beste lagene i England er bedre enn de nest beste i Spania. Det er flere lag som holder et høyt nivå, sier den tidligere Tottenham-keeperen til Dagbladet.

56-åringen, som den siste måneden har sett sønnen Kristian herje for Viking i Eliteserien, er mektig imponert over Premier League-managerne i toppklubbene som herjer nå.

Thorstvedt: - Aldri vært så mye grining før

Det gjelder ikke minst Jürgen Klopp, Pep Guardiola og Mauricio Pochettino.

TIL EUROPA LEAGUE-FINALE: Chelsea-spillerne holdt hodet kaldt i straffesparnkkonkurransen. Foto by Oliver GREENWOOD / AFP
TIL EUROPA LEAGUE-FINALE: Chelsea-spillerne holdt hodet kaldt i straffesparnkkonkurransen. Foto by Oliver GREENWOOD / AFP Vis mer

- Det er interessant å se hvordan de kombinerer taktisk briljanse med enorm vilje, kraft og følelser. Det har aldri vært så mye grining noen gang. Før kunne ikke en manager grine på TV. Nå gjør de det – og spillerne presterer helt syke ting, sier Thorstvedt til Dagbladet.

- Det følelsesmessige kan også bikke over. Brasil spilte med enorme følelser i VM på hjemmebane. Da de møtte veggen mot Tyskland, ramlet de sammen fullstendig. Da kollapset byggverket enormt. Det gjelder å kombinere byggverket med følelsene som gjør at du klarer å prestere enda mer.

- Fra managerne har det aldri vært så mye klemming, som fra Klopp og Pochettino. Det er veldig mye klapping og klemming. Spillerne bryr seg virkelig. Det er ikke nok å bare samle gode spillere, men du må ha trenerne til å få dem til å prestere maksimalt, sier rogalendingen.

HELT: Pierre-Emerick Aubameyang herjet mot Valencia og sendte Arsenal til Europa League-finale. Foto by JAVIER SORIANO / AFP
HELT: Pierre-Emerick Aubameyang herjet mot Valencia og sendte Arsenal til Europa League-finale. Foto by JAVIER SORIANO / AFP Vis mer

Han ser en tydelig tendens i hvordan den moderne lederrollen er i endring, fra den typiske autoritære treneren til den mer inkluderende og lidenskapelige, som for øvrig også Manchester Uniteds norske manager Ole Gunnar Solskjær er et eksempel på, i likhet med sine rivaler i Premier League-toppen.

- Trenerne bruker mer moderne ledelsesprinsipper enn tidligere, der det før var mer distanse mellom trener og spiller. Men det viktigste er å ha en god plan som spillerne lytter til. Å ha en som «connecter» med deg som menneske og bryr seg om deg, er viktig, som da David Silva fikk dra hjem til sin sønn som ble født for tidlig, sier Thorstvedt.

- Da får du mange emosjonelle bonuspoeng og spillerne vil betale tilbake til Guardiola. De beste trenerne er nådeløse når de behøves, men skaper samtidig et forhold til spillerne på et grunnleggende menneskelig plan.

Krisen

Der Chelsea reddet litt av Englands ære med seier i Europa League 2012/13, var 2014/15-sesongen et desidert bunnivå også i Europa League, hvor Everton røk ut som siste engelske lag i åttedelsfinalen.

RYSTET BARCELONA: Et svekket Liverpool-lag banket Barcelona 4-0 på Anfield etter å ha tapt 0-3 borte. Foto: NTB Scanpix
RYSTET BARCELONA: Et svekket Liverpool-lag banket Barcelona 4-0 på Anfield etter å ha tapt 0-3 borte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var altså ingen engelske lag verken i kvartfinalene i Champions League eller Europa League.

Det var så kritisk at UEFA-rankingen til engelsk klubbfotball stupte og England sto i fare for å miste den fjerde plassen i Champions League om ikke tendensen snudde.

Manchester City tok ansvar i 2015/16 og tok seg til semifinalen i Champions League, mens Liverpool var tapende finalist i Europa League-finalen.

Sesongen etter vant Manchester United Europa League-finalen mot Ajax under José Mourinhos ledelse, mens det gikk langt tyngre igjen i Champions League med Leicester som eneste engelske lag i kvartfinalen.

Arsenal røk blant annet 2-10 mot Bayern München i åttedelsfinalen, mens Manchester City tapte mot Monaco. Tottenham røk i gruppespillet. Det var en ny vond sesong for England i Champions League.

Derfor var Liverpools reise i fjor til Champions League-finalen, som de tapte mot Real Madrid, en etterlengtet opptur da også Manchester City nådde en kvartfinale.

Årets sesong har likevel tatt kaka med fire av fire lag i Champions League- og Europa League-finalen.

- Bør dominere Europa League

Og hjemme sitter nr. 1 i Premier League, Manchester City, som for andre år på rad røk ut mot et engelsk lag i Champions League.

- Det er i utgangspunktet mer normalt at de dominerer i Europa League, fordi de nest beste engelske lagene har mye mer ressurser enn de nest beste lagene i andre land. I Champions League har vi disse gigantene i Barcelona, Real Madrid og Bayern München som har gjort det så vanskelig for engelske klubber å gå til topps, sier Thorstvedt til Dagbladet.

HEIER PÅ FIENDEN: Liverpool jakter sitt første Premier League-trofé noensinne, men trenger hjelp fra fienden Manchester United. Det får supporterne til å gjøre noe de ellers aldri ville gjort. Video/reporter: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Men engelske lag bør dominere Europa League. Problemet har tidligere vært at de har nedprioritert Europa League kontra serien med å skvise inn reserver så lenge som mulig. At vinneren av denne turneringen får en Champions League-plass, har imidlertid endret mye av fokuset, mener han.

For å markere Englands forvandling med UEFA-koeffisientpoeng, som danner grunnlaget for rankingen, kapret England bare 13.571 poeng i den blytunge 2014/15-sesongen, altså godt bak Spania, Tyskland og Italia - og så vidt foran Frankrike, Ukraina, Russland, Belgia og Portugal.

Denne sesongen er England helt suverene med de 22.071 poengene de har innkassert. Bare Spania i 2015/16 har vært bedre med sine 23.928 poeng. Da var det helspansk Champions League-finale mellom Real Madrid og Atlético Madrid, mens Barcelona kom til kvartfinalen. Samtidig vant Sevilla Europa League-finalen, mens Villareal nådde semien og Atletic Bilbao kvartfinalen.

Også i 2014 møttes Real Madrid og Atlético Madrid i Champions League-finalens, mens Sevilla vant Europa League. Da England sist sto for en helengelsk Champions League-finale, slo Manchester United Chelsea i 07/08, men da var det ingen engelske lag i Europa League-finalen - eller i kvartfinalene.

Spania klarte det samme også i 1999/00 da Real Madrid slo John Carew og Valencia. Bayern München og Borussia Dortmund sørget for heltysk Champions League-finale i 2012/13.

- Drives mot ytterpunktet

Nå er det England som dominerer mer enn noensinne.

- Topp 6-lagene i Premier League har aldri dominert mer enn de gjorde lenge i hjemlig serie denne sesongen. Plutselig var det bom stopp for fire av dem (Tottenham, Arsenal, Chelsea og Manchester United), sier Erik Thorstvedt til Dagbladet.

- Kampprogrammet og satsingen i Europa har kanskje gått utover resultatene i hjemlig serie i denne perioden?

- Antall kamper til disse lagene har nok en del å si i så måte. Du blir et offer for din egen suksess. Da hoper det seg opp med kamper. Du drives mot ytterpunktet av din yteevne.

Den tidligere Tottenham-keeperen er mektig imponert over klubben han sto i mål for 1989-1995.

- Tottenham har vært helt på tannkjøttet. Det er utrolig at de klarer å skvise ut dette. Liverpool hadde også et svekket lag mot et uthvilt Barca-lag. Det er helt sykt, mener Thorstvedt.

- Tottenham har vært på kanten av stupet og har klart det ved å bruke mye mindre penger. De har mer enn Ajax, men mindre enn de fleste andre i dette europeiske toppsjiktet. I tillegg har de hatt så mange skader og vært i så dårlig form.

Normalt sett er Barcelona og Real Madrid toppen av rangstigen i internasjonal klubbfotball. De beste spillerne i England, som Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Luka Modric, Luis Suárez og Philippe Coutinho i ulike perioder, har forlatt sine engelske gigantklubber til fordel for de to store i Spania.

- Kan dette endre seg nå?

- Ja, det kan snu nå som Liverpool har vært i to Champions League-finaler på rad, har en kul manager og et fantastisk publikum. Samtidig er det en mytisk tiltrekningskraft til Barcelona og Real Madrid, en historikk som gjør at de fleste unggutter drømmer om å en gang spille der.