Ekstrem forvandling: Supertider sjokkerer

Karsten Warholms vinnertid i VM i London er den 917. raskeste i historien. Nå har to av hans unge rivaler tidenes nest og tredje raskeste tid på 400 meter hekk. Sporten er snudd på hodet på to år.

SJOKKERER: Han har vunnet EM - og VM-gull, men Karsten Warholm sjokkerte kanskje mest da han løp 400 meter hekk for første gang. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En helt ny standard er satt på 400-meter hekk. Øvelsen føres til nye høyder av den nye gullgenerasjonen. I løpet av to år er 400 meter hekk snudd på hodet og blitt en av friidrettens mest attraktive øvelser.

Da Karsten Warholm ble verdensmester på 400 meter hekk i London i 2017, var det på den svakeste vinnertida i et VM noensinne, 48,35.

Riktignok spilte regnværet og forholdene vesentlig inn på sunnmøringens vinnertid den gang, men tendensen var likevel klar: Det ble løpt saktere i VM-et sammenliknet med de foregående mesterskapene, noe som ble sett på som et sunnhetstegn i lys av friidrettens harde oppgjør med dopingfortida.

Ekstrem forvandling

Av den grunn ble det fremmet sterke forslag om å stryke tilsynelatende uslåelige verdensrekorder fra 80- og 90-tallet. Rekorder som virket uoppnåelige.

Der Warholms gulløp i vanskelige værforhold i London var den 917. raskeste i verden og Ulsteinvik-guttens personlige rekord i 2017 var det 653. raskeste løpet som har blitt gjort på distansen gjennom historien, tok sunnmøringen og flere av hans unge rivaler enorme steg forrige sesong.

I 2019 fortsetter framgangen for spesielt Karsten Warholm (23), Abderrahman Samba (23) og Rai Benjamin (21). Plutselig er den nye gullgenerasjonen på 400 meter hekk i ferd med å banke rekordene fra de uoppnåelige 80- og 90-åra.

<strong>TILBAKE PÅ BISLETT:</strong> Karsten Warholms eventyrsesong i 2017 startet på Bislett med seier. Torsdag er han tilbake. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
TILBAKE PÅ BISLETT: Karsten Warholms eventyrsesong i 2017 startet på Bislett med seier. Torsdag er han tilbake. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

For se bare her:

Verdensrekorden til Kevin Young på 46,78 fra 1992 står fortsatt, men den 27 år gamle rekorden er hardt truet.

Abderrahman Samba (23) løp i Paris i fjor inn til den nest raskeste tiden i verdenshistorie på 46,98.

Rai Benjamin (21) har kommet seg opp som nr. 3 på adelskalenderen gjennom alle tider med tiden 47,02, som gir delt 3. plass sammen med superløpet Edwin Moses leverte helt tilbake i 1982.

Karsten Warholms (23) personlige rekord på 47,64, satt da han vant EM-gullet i Berlin i fjor, er den 93. raskeste i historien gjennom tidene - og holder til å være tidenes 23. raskeste 400 meter hekk-løper - men her kan det raskt komme et byks.

I sunnmøringens Diamond League-åpning i regnværet i Stockholm løp han inn til 47,85 under meget vanskelige forhold, der alle konkurrentene lå langt bak det de normalt løper på.

For eksempel løp Amalie Iuel inn til ny norgesrekord i Polen på 55,15 tre dager etter at hun løp på 57,02 i Stockholm.

Warholms forklaring på forvandlingen

Om Warholm skulle forbedre seg rundt halvparten av det Iuel klarte på fire dager - blant annet i kraft av betydelig bedre forhold - ville det holdt til verdensrekord, uten at idrett er matematikk.

- Hva tror du er grunnen til at akkurat deres generasjon løper raskere enn de foregående?

- Mye av det begynte i London, da vi utviklet den harde starten, som var ganske oppsiktsvekkende. Samtidig har det kommet mange rundt min generasjon som er ekstremt gode og talentfulle. Når én ser at noen leverer et ekstremt bra resultat, ser de andre at det er mulig. Vi pusher hverandre og grensene, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

FYLLEANGST: Karsten Warholm rørte en hel nasjon da han holdt tale under idrettsgallaen, men alt gikk ikke som planlagt. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Var den harde starten din banebrytende?

- Den tøffe starten min har blitt gjort før. Men jeg vil tørre å påstå at vi gjeninnførte den i 2017. For meg og for min løping var den revolusjonerende. Det ble veldig banebrytende for min del, sier den norske friidrettsprofilen.

Dimna-gutten insisterer på at han ikke fokuserer på verdensrekorden som kan være innenfor rekkevidde.

- Jeg tenker faktisk veldig lite på verdensrekorden. Det er et stykke dit. Det er en ekstremt god verdensrekord. Jeg bruker lite energi på det, sier Warholm til Dagbladet.

- Hvordan er det å være en del av en generasjon løpere på 400 meter hekk som sprenger grenser og matcher tider fra de spesielle 90- og 80-åra?

- Det er veldig kult. 400 meter hekk tar steget opp til glansdagene og kanskje over det. Bredden i toppen begynner å bli ganske grov. Det beste med det er at det gagner interessen rundt det vi driver med. Flere vil følge med, fordi det skjer på et veldig høyt nivå, et historisk høyt nivå. Jeg er veldig glad for å kunne være med på det. Det er dritkult, sier Dimna-gutten.

YDMYKES: Karsten Warhom er blant verdens beste friidrettsutøvere, men han har talent innenfor andre idretter også. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Sjokktid

Om supertida i Stockholm, forholdene tatt i betraktning, sier friidrettsesset:

- Tiden overrasket meg veldig. Jeg hadde ikke forventet å springe så fort i det været, sier Warholm til Dagbladet.

- Denne supertida under vanskelige forhold - hvor alle de andre løp betydelig tregere enn normalt - tyder vel på at du har tatt enda et steg og kan nå nye høyder denne sesongen?

- Jeg vil ikke spekulere på hva det kan bli, men det kan i hvert fall bli enda bedre. Vi er oppe og nikker. Så får vi se hva klokka ender på til slutt. Indikatorene er veldig gode. Vi har flyttet nivået. Det så vi i innendørs-EM. Men jeg må levere ute også først, sier sunnmøringen.

- Veldig mange løp saktere i Stockholm enn det de normalt bruker. Samtidig klarer jeg å gjøre et bra løp. Det er ikke til å legge skjul på at det ville gått enda raskere i 25 grader og litt medvind på riktig langside.

Sambas varsko til Warholm

Samba, som sesongåpnet på supertida 47,51 i det asiatiske mesterskapet på hjemmebane i Doha, sa etter sesongåpningen at han målet denne sesongen er å banke verdensrerkoden.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

I Shanghai midt i mai forbedret han årsbeste til 47,27. Benjamin løp på sin side 47,58 i Roma forrige uke, noen hundredeler raskere enn Warholms norgesrekord.

I tillegg har 22 år gamle Kyron McMaster tidligere vist et enormt potensial også han, med hakket bedre pers enn Warholm, selv om han ikke har levert noen superløp hittil denne sesognen.

Både Samba og Benjamin har dessuten satt ny pers på 400 meter flatt denne sesongen, henholdsvis 44,60 og 44,31. Warholms pers der er 44,84.

- Folk spør om det er for godt til å være sant det Samba gjør, men da vil jeg be folk studere hvordan Samba løper. Se på teknikken hans. Se på fysikken hans. Samba er et supertalent, sier Sambas manager Daniel Wessfeldt til Dagbladet.

- Forrige sesong startet jeg sesongen med 47,9 og jeg avsluttet på 46,9. I år startet jeg med 47,5, så planen er å avslutte sesongen på 46,5, sier Abderrahman Samba.

I så fall vil han banke verdensrekorden satt i 1992, fra en mørk dopingtid i friidrettsverden med rekorder så sterke at mange trodde de ville være umulig å slå.

Brutalt varsko til Warholm

«ELEKTRISK STOL: Karsten Warholm benytter ekstreme treningsmetoder for å kjempe i toppen av internasjonal friidrett. Det fikk Dagbladets journalist ,Øyvind Godø, kjenne på kroppen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Verdensrekorden er nemlig 46,78 og ble satt av Kevin Young i OL i Barcelona, tre år før Samba ble født og fire år før Warholm kom til verden.

- Å slå verdensrekorden er ett av mine mål denne sesongen, varsler Samba og drar like godt enda hardere til:

- Jeg skal løpe minimum på 46,5. Jeg tror jeg kan forbedre meg med minst ett sekund fra sesongåpningen. 47,5 er raskt, men jeg vet at jeg kan løpe mye raskere.

23-åringen fra Ulsteinvik ligger også meget god an til en ny supersesong. 400 meter hekk-kampen seiler opp til å bli en av friidrettssportens mest interessante etter at den nye generasjonen med Warholm, Samba og Rai Benjamin er i ferd med å føre øvelsen til nye høyder.

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Duellen mellom Warholm, Samba, Benjamin og et par andre er i ferd med å bli en av de mest attraktive i friidretten, sier Sambas manager Daniel Wessfeldt til Dagbladet.

22 år gamle Kyron McMaster er et annet supertalent som kan prege sporten im ange år framover, sammen med Warholm, Samba og Benjamin. Alle er født mellom 1995 og 1997.

- Tidligere var 400 meter hekk øvelsen som stevnene åpna med. Tidligere har ikke statusen vært vill, men dette er flytende. Det handler om resultatene og profilene. I år vil jeg si at 400 meter hekk er en av de mest spennende øvelsene å følge, sier Warholm til Dagbladet.

- Det blir rått å følge med på denne duellen. Nå er det flere som kan sette verdensrekord. Nivået er skyhøyt, supplerer Amalie Iuel.

PS! Det blir ingen superduell mellom Karsten Warholm og Abderrahman Samba torsdag. Sistnevnte har trukket seg fra stevnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer