Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karsten Warholm friidretts-EM 2018

Ekstrem i sjokkvarmen

Full kontroll uansett.

I EGEN KLASSE: Karsten Warholm på vei til seier i sin semifinale. Med ham er EM flott i gang for Norge. FOTO: AP/Michael Sohn.
I EGEN KLASSE: Karsten Warholm på vei til seier i sin semifinale. Med ham er EM flott i gang for Norge. FOTO: AP/Michael Sohn. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): På vei til Olympiastadion fordampet lekende lett den offisielle norske varmerekorden på 35,6 satt på Nesbyen 20.juni 1970. Da vippet denne sørvestlige delen av Berlin mellom 37 og 38 grader. Dette er en by, en sommer og et ødelagt klima for stadig nye rekorder, og da kommer ekstremværet som det kommer:

  • Karsten Warholm konkurrerer på topp uansett. Seier i semifinaleheatet på 48.68 med nedbremsing kom enkelt selv om polakken Patryk Dobek fikk slippe til rett bak.

Sjekker du lista over viktige stevner sesongen etter det overraskende VM-gullet, er stabiliteten påfallende; 47.82 i Roma, 48.25 på Bislett, 47.81 i Stockholm, 48.06 i Paris etter å ha løpt rett i en hekk inn på oppløpssiden, 47.94 i Lausanne og så 47.65 i London.

Karsten spretter ikke opp og ned med gradestokken. Han gjennomfører distansen sin som han skal uten tanke på forholdene.

GRUNNLAGET for disse jevne prestasjonene er en utsøkt konsentrasjonsevne og en solid treningsplattform. Da blir ekstremvarmen over den tyske hovedstaden noe helt annet; noe bokstavelig talt forbipasserende som egentlig ikke angår hvem som er Europas raskeste mann på 400 meter hekk.

Men tilfeldigheten med tre knallvarme EM-dager på rad mens Karsten Warholm tar sjansen på å satse på to distanser, forteller hvorfor han har større muligheter enn de fleste til å gjøre det bra på de begge.

Han bryr seg ikke.

EN slik innstilling er ikke tilgjort. Den er litt medfødt, men mest innlært. På treningsfeltet med Leif Olav Alnes skjer det siste helst med mer eller mindre dårlige spøker for å få rett innstilling på plass.

- Det er det med perspektiv, vet du, sa Alnes til meg forleden da jeg prøvde å problematisere varmebølgens effekt på en løper som utfordrer sine egne gullmuligheter ved å stable fire toppløp etter hverandre på fire dager:

- Om du hadde vært en hummer på Titanic på vei til å bli kokt idet båten plutselig traff isveggen, ville denne ulykken vært en heldig hendelse, påpekte han, før samvittigheten slo inn hos den aldrende hedersmannen:

- Den sammenligningen er kanskje for drøy, tilføyde han, men ventet som vanlig ikke på noe svar før han trakk konklusjonen av hummer, Titanic og Karsten Warholms gullsjanser i varmen:

- Alt utenfor det normale er en fordel for oss.

SLIKE fordeler er det bare å ta vare på. I EM-finalen torsdag kommer nivået til å bli skrudd opp. I kveld var det flust av sesongbeste resultater under 49 sekunder.

Men første og fremst er Tyrkias innkjøpte cubaner Yasmani Copello i strålende form, og han er i utgangspunktet en svært bra mesterskapsløper. Vinnerløpet hans i det siste semifinaleheatet fra samme bane på 48.88 var like overbevisende som Karstens. Copello startet nedjoggingen lenge før mål.

Kanskje er bare en ny norgesrekord bra nok til å vinne EM-gullet. Nå er uansett presset på Karsten så tydelig at det i seg selv trigger fram hans aller beste.

OG slik framgang smitter. Dagens nordmann på Olympiastadion var Eivind Henriksen. Han kom til sleggefinalen som første nordmann på 60 år, og svarte på den smått historiske utfordringen ved å sette ny norsk rekord på femteplass på 76.86m; bare 50 centimeter fra medalje.

Eivind har vært skadeplaget i årevis etter at han nesten nådde OL-finalen i London i 2012. Kanskje er det mest tilfeldig at han har holdt seg både frisk og stabil denne sesongen, men neppe helt.

For det er lettere i all idrett å bli dratt med av lagkameratenes framgang.

DET var vel derfor morgendagens mann like gjerne kan bli tikjemperen Martin Roe som en stund ledet hele konkurransen, og som resultatmessig ligger foran sin egen nye norgesrekord.

Om ikke Karsten Warholm ordner det selv i varmesjokket. Temperaturen skal stige i morgen kveld, og med det forventningene.

Litt fordel må vi jo ha av det unormale.