Ekstrem Johaug-forvandling: - Ikke til å kjenne igjen

Therese Johaug mener de to årene på sidelinjen gir henne en fordel i dag. Oppsiktsvekkende målinger viser VM-dronningas ekstreme forvandling, fysisk og teknisk.

OVERRASKENDE SPENNENDE: Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther fulgte innspurten på 10-kilometeren, og er mektig imponert over det svenske supertalentet Frida Karlsson. Video: NRK / Malene Storrusten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Therese Johaug er kjent som motbakkedronningen som elsker alle terreng som går oppover, men som har en svakhet i lett terreng.

Det er ikke lenger sant.

Tirsdag avgjorde hun den nervepirrende gullduellen mot supertalentet Frida Karlsson i partiene hvor Johaug er kjent for å ha sin svakhet: altså i stakepartiene.

Johaugs måte å gå på ski på før og etter utestengelsesperioden er nesten som dag og natt.

FORVANDLING: Therese Johaug har gjort sin tidligere svakhet til sin styrke - og avgjorde gullduellen mot Frida Karlsson i stakepartiene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORVANDLING: Therese Johaug har gjort sin tidligere svakhet til sin styrke - og avgjorde gullduellen mot Frida Karlsson i stakepartiene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ja, det var i stakingen jeg var sterkest i dag og avgjorde det. Det er veldig artig å se at jeg kan forbedre meg så mye på det som tidligere var min svakhet og hvor jeg tapte mange sekunder, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Jeg er veldig stolt over meg selv og at jeg klarer å hente sekunder i stakepartier, forteller den doble verdensmesteren.

Forvandlingen ble gjort gjennom knallhard, dedikert og målbevisst trening i det lette terrenget i toårsperioden hun ikke fikk konkurrere.

- Tror du de to årene uten konkurranser kan være en fordel for deg i dag?

- Ja, jeg har fått veldig mye kontinuitet. Jeg har fått mer tid til restitusjon, som gjør at jeg tåler mer trening. Færre reisedøgn og færre konkurransedøgn muliggjør mer trening, som jeg drar nytte av nå. Det er i hvert fall en måte å se det på, sier Johaug til Dagbladet.

TOK UT ALT: Therese Johaug måtte gi alt til målstreken for å ta knekken på Frida Karlsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TOK UT ALT: Therese Johaug måtte gi alt til målstreken for å ta knekken på Frida Karlsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Private Johaug-opptak som Dagbladet tidligere har fått lov å vise fram av Johaug, viser teknikkøktene fra julas viktige økter - da rivalene konkurrerte i Tour de Ski.

- Jeg ser store forskjeller

Forvandlingen fra teknikkopptak fra tidligere år, er svært stor.

- Ja, jeg ser store forskjeller når jeg ser på videoer av meg selv før sammenliknet med videoer for noen år siden. Jeg er ikke til å kjenne igjen, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Afterski #7: Nytt gull til Therese Johaug, bronse til Ingvild Flugstad Østberg og bronse til kvinnenes hopplandslag. Med andre ord: Mye å glede seg over i den syvende utgaven av Dagbladet TVs eget ski-VM-program. Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

- Jeg klarer å utvikle mer kraft og være sterkere i de posisjonene jeg skal være sterk i. Det er veldig moro.

Kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen er helt enige i gulljentas analyse.

- Therese var en virvelvind som sprang opp bakkene og tok seg dårlig tid. Det har hun jobbet veldig mye med de siste to årene og forbedret styrke i overkropp og ikke minst teknikkendringen. Nå er hun kanskje den beste på laget til å stake. Det var ikke hun før, forteller Iversen til Dagbladet.

- Er hun den aller beste til å stake på landslaget nå?

- Ja, jeg opplever henne som den sterkeste i lett terreng nå. De to årene hun har vært på sidelinjen, har hun tydeligvis brukt veldig godt på dette. Therese er fortsatt god på det hun var god på før, men har forbedret det som var svakheter til å bli styrker.

- En supersjanse

Expressen-kommentator Tomas Pettersson er imponert over hvordan Johaug har klart å bruke utestengelsesperioden til å forbedre sine tidligere svakheter til å bli styrker når vi nå skriver 2019.

GULLJENTE: Therese Johaug snakket hardt til seg selv underveis i sekunddramaet mot svenske Frida Karlsson. Det endte til slutt med gull. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

- Jeg kan ikke si at jeg er overrasket. Anvender man den tiden Therese har vært utestengt godt, kan det være en supersjanse til å forandre kroppen og teknikken. Den sjansen har Therese tatt vare på, sier den svenske langrennskommentatoren til Dagbladet.

- Å konkurrere på dette nivået, bryter ned kroppen og bryter deg ned mentalt. Therese fikk en unik mulighet til å jobbe med svakhetene sine. Når det er sagt, er det få som kunne jobbe så dedikert og være så mentalt sterk i den perioden som det Therese har vært.

- Det er det jeg synes er merkelig med Therese

Én ting overrasker imidlertid Pettersson når det gjelder Johaug.

Afterski #6: Utøverne har hviledag, men Dagbladet TVs ski-VM-program dundrer videre med den sjette utgaven. Se og nyt. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

- Kan det være en fordel å ha en to år lang treningsperiode i stedet for å bryte seg ned gjennom mange konkurranser?

- Rent fysisk, ja. Rent mentalt burde det være en stor ulempe. Det er det jeg synes er merkelig med Therese. Det har ikke vært en mental ulempe for henne. Hvis man ikke konkurrerer, kan man tape konkurransehodet og modus, men det har ikke Therese, sier Pettersson.

Dagens sølvvinner Frida Karlsson snakket allerede i fjor med Dagbladet om hvor lik hun er sitt forbilde Johaug. I dag var 19-åringen så sterk at hun var oppsiktsvekkende nærme å stjele gullet fra verdenseneren.

- Har Frida kommet lenger i utviklingen enn Therese i samme alder?

- Ja, det synes jeg. Stiller du en 19 år gammel Frida Karlsson opp mot en 19 år gammel Therese Johaug, ser du at Frida har kommet enda lenger i utviklingen. Frida har mange av de samme kvalitetene som Therese, men har også noen kvaliteter som Therese manglet i samme alder.

- Hvilke da?

- Hun er raskere og mer eksplosiv blant annet. Men Therese er så klart fortsatt best, presiserer Expressens langrennskommentator.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer