Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alexander Kristoff Sykkel-VM 2019

Ekstrem sjanse for oss

Det Alexander Kristoff har gjort i sporten sin er mer enn stort, selv om ambisjonen om VM-gull sprakk. Og nå får norsk toppidrett bedre muligheter enn noen gang.

BOM, MEN FLOTT: Alexander Kristoff hadde ikke en god nok dag til å innfri VM-ambisjonene sine. Men for norsk sykkelsport er framtida lys. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
BOM, MEN FLOTT: Alexander Kristoff hadde ikke en god nok dag til å innfri VM-ambisjonene sine. Men for norsk sykkelsport er framtida lys. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

DETTE var kanskje Alexander Kristoffs beste sjanse til å ta VM-gull. Fram mot dette mesterskapet fikk 32-åringen det omtrent som han ville. Fin form, svært lang løype som nærmet seg det idelle for hans kvaliteter, og et helt norsk lag som ønsket å hjelpe ham.

At det likevel ikke gikk helt fram, får så være. Veteranen Kristoff har utrolig nok vært inne blant topp 10 i hver eneste VM-fellesstart han har vært med på. Det han har gjort for norsk sykkelsport, er ekstremt. Sammen med jevngamle Edvard Boasson Hagen har han ført arven fra Thor Hushovd videre:

  • Selv om vi drar fra VM uten medaljer, er norsk sykkelsport egentlig sterkere enn noen gang.

Det er ingen selvfølge i en på alle måter utfordrende utholdenhetsidrett. Tross alt ble Norge aldri noen storhet i maraton, selv om vi i en periode hadde to av verdens desidert beste utøvere.

Norsk langdistanse for kvinner forsvant etter Grete Waitz og Ingrid Kristiansen. Det motsatte skjedde i norsk sykkel etter Thor Hushovd.

DA Hushovd ble verdensmester i 2010, var det et tegn på ei ny tid i sporten. Hushovd var en annerledes mester med klare svakheter som skilte ham ut fra den verste dopperiodens monsterryttere.

Den gang var sykkel så visst ingen ren idrett, men Thors triumf viste at det var mulig å vinne på en ærlig måte. Det er den tradisjonen Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen har dratt videre, og det har vært helt tidsriktig i en sport som har opplevd en svært positiv etisk utvikling.

STEIN ØRN ; den dyktige treneren bak Kristoffs mangeårige suksess, har vært svært opptatt av de stadig bedre rammene for norsk utholdenhetsidrett i en endret dopvirkelighet:

- Med tålmodig, kunnskapsbasert trening er det mulig å slå dem som bruker små dopingdoser, sier han, og da er vi over til det helt sentrale:

  • Med stadig bedre kontroll gjennom blodpassene synker sannsynligvis dopingdosene i internasjonal utholdenhetsidrett.

Ørns faglige utgangspunkt er at doping over tid forstyrrer hormonbalansen. Riktig trening lærer kroppen å respondere med en stadig bedre hormonproduksjon, mens derimot dopbruket i seg selv ødelegger denne naturlige prosessen. Der hjernen gjør at kroppen automatisk regulerer hormonproduksjonen mellom trening og hvile, bryter dopet etter hvert ned det naturen selv skal ordne opp i.

De små doser dop gir gjerne rask effekt på resultatene, men kroppen blir avhengig av det kunstige. Da må dosene stadig økes for å få effekt, og det hindrer kroppens evne til å tilpasse seg hardere trening.

Over tid blir dette en ond spiral for dem som skal prestere i idrett.

DENNE faglig baserte troen på at det nytter uten juks, er en forutsetning for norsk toppidrett. Og den er mer enn en fritt valgt overbevisning. Egentlig er vi midt i en tid der de eneståede norske resultatene i flere utholdenhetsidretter forteller at denne tenkningen stemmer.

Selv med skjerpet kontroll i flere ulike idretter, er det nok av og mistanke om dop i hver eneste grein. Det vi imidlertid vet, er at vår nasjonale kontroll gir en bra forsikring om at våre beste er rene. Og noen av dem er samtidig verdens beste.

Bare dette siste året har norsk idrett fått fram verdensenere i triatlon, dominert langrenn mer enn noen annen nasjon før oss og utfordret den mangeårige afrikanske dominansen på mellomdistanse i friidrett.

I MORGEN kveld kan det like gjerne bli en norsk verdensmester på 5000 meter under VM i Doha. Så kunnskapsbasert og tålmodig har Gjert Ingebrigtsen trent fram gutta sine.

Denne sjansen kommer altså mens dopingjegerne har strammet nettet rundt rivalene til Jakob, Filip og Henrik - tre brødre nevnt i riktig rekkefølge når det gjelder muligheten til å utnytte den positive endringen som har skjedd i friidrettens dopingkontroll.

I BESTE fall var det også derfor Danmark fikk verdensmesteren på sykkel i dag:

- Utrolig, var omtrent alt unge Mads Pedersen (23) klarte å si om sin egen prestasjon rett etter seks og en halv time på sykkelsetet. Men det er det jo ikke for et sykkeltalent som ham.

Dansk sykkelsport har en nitrist historie når det gjelder doping, og det danske samfunnet har tildels manglet mot til å ta et oppgjør med sine svindlere. Unnskyldningen har gjerne vært at de dopet seg fordi alle andre gjorde det.

MADS PEDERSEN har fått sjansen til å stå for noe bedre. Det samme gjelder alle de nye norske rytterne som står klar til å overta for Alexander Kristoff.

Det stemte ikke helt i dag. Det nye Tour-håpet Carl Fredrik Hagen var for sliten etter kjempeinnsatsen i Spania Rundt, og brøt. Amund Grøndahl Jansen passet trofast på Kristoff underveis, og kunne ikke kjøre for seg selv.

Sånt endrer seg fort i en lite forutsigbar sport, der det eneste som er lett å se, er den avgjørende framgangen.

Norge har etablert seg som en bra sykkelnasjon i ei tid der det er bedre å være toppsyklist enn noen gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling