Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ekstremt flinke til å pushe hverandre

Svømming ligger i front når det gjelder integrering i idretten. I Vestkantsvømmerne drar OL-søvvinner Alexander Dale Oen på treningsleir med funksjonshemmede.

FELLESSKAPET: Alle svømmelagene samlet på leir i Kypros, junior, senior og funksjonshemmede. Fem av utøverne er fra Vestkantsvømmerne: Henriette Brekke står ytterst til venstre, Ingvild Hilleren sitter i rullestolen til venstre. Mariann Vestbøstad står ytterst til høyre, Alexander Dale Oen står bak til høyre og Linn Haugen står bak til venstre for Alex (blondt hår). ALLE FOTO: NORGES SVØMMEFORBUND
FELLESSKAPET: Alle svømmelagene samlet på leir i Kypros, junior, senior og funksjonshemmede. Fem av utøverne er fra Vestkantsvømmerne: Henriette Brekke står ytterst til venstre, Ingvild Hilleren sitter i rullestolen til venstre. Mariann Vestbøstad står ytterst til høyre, Alexander Dale Oen står bak til høyre og Linn Haugen står bak til venstre for Alex (blondt hår). ALLE FOTO: NORGES SVØMMEFORBUND Vis mer

||| • Her kan du stemme på klubben i ditt hjerte!

(Dagbladet): - Det er alltid viktig å se hvordan andre har det, og det gir også et personlig utbytte for meg. Du innser at andre, som kanskje ikke har samme utgangspunkt som deg selv fysisk sett, likevel er oppe og går. Og ikke bare det, men ekstremt flinke til å pushe hverandre og deg, sier Dale Oen til Dagbladet.

I september var han med da alle svømmelandslagene reiste sammen på leir i Kypros. Junior, senior og funksjonshemmede.

Dette er den nye toppidrettsmodellen i praksis. Alle, funksjonsfriske og -hemmede, trener side om side og nyter godt av hverandres kompetanse, både på utøver- og trenersiden.

image: - Ekstremt flinke til å pushe hverandre

- Jeg har masse erfaring med samlingsleire. Leiren på Kypros var veldig fin, og det er bare flott at vi kan minske skillet. Jeg prøver bare å være meg selv, men jeg håper at jeg kan bidra på min måte jeg også. Samtidig ser du at dine problemer kanskje ikke er så store. Du ser at det er mulig å pushe det sinnsykt hardt selv om man har en funksjonshemming. Du ser hvor langt det er mulig å drive det, sier Dale Oen.

Toppresultater
Som medlem av Vestkantsvømmerne siden 1995 har OL-sølvvinneren lang erfaring med denne type integrering. Vestkantsvømmerne fokuserer på å sette inn folk der de passer sosialt og aldersmessig. Klubben har mange toppidrettsutøvere, og det ligger i kortene at alder ikke alltid står i forhold til nivå og fart når man integrerer funksjonsfriske og funksjonshemmede. Men de prøver. På det meste har bergensklubben hatt fem funksjonshemmede svømmere på høyt internasjonalt nivå, blant andre Mariann Vestbøstad, som har 17 verdensrekorder, 30 NM-gull og OL-bronse.

Blant de funksjonsfriske trener Alexander Dale Oen, flere ganger EM- og VM-medaljør, og som i fjor ble tidenes første norske OL-medaljør i svømming da han tok sølv på 100 meter bryst.

- I syv-åtte år har vi tilbudt samlet trening mellom funksjonsfriske og funksjonshemmede. Det har vært en diskusjon hele veien om kapasiteten med tanke på dette. Men vi har kommet fram til at det gir oss mer enn det krever. Det gir mangfold i klubben, yngre utøvere åpner øynene for at det er andre som har opplevd mer. De åpner øynene og ser at det er mange som har større utfordringer enn dem. Målet er å være en klubb for alle, så da er dette viktig for oss, sier hovedtrener Stig Leganger Hansen til Dagbladet.

Velvilje
Olympiatoppen har vært med på å stake ut kursen for den nye norske toppidrettsmodellen. 13 ganger Paralympics-gullvinner Cato Zahl Pedersen har vært sentral i sitt arbeide som ansvarlig for funksjonshemmede. Men hvorfor ligger svømmeforbundet så langt framme?

- Svømming har jo prestert bra i handikapidrett og paralympics tidligere også. Det har vært et miljø for det, i Vestkantsvømmerne og i Bergen. Det er snakk om en velvilje for å legge til rette for det. I høst startet vi også med svømming for innvandrerkvinner, både voksne og barn. Det er et viktig samfunnsmessig ansvar vi har, og det er vi klar over, sier Stig Leganger Hansen.

Samtidig fostres det olympiske medaljører som Alexander Dale Oen.

- Det å bli best i verden krever vanvittig mye. Da er det godt å være i stand til å ha to tanker i hodet samtidig, sier hovedtreneren i Vestkantsvømmerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media