Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karsten Warholm om friidretts-VM i Qatar

- Ekstremt skummelt for idretten

Verdensmesterskapet i Doha er omdiskutert på svært mange områder. Karsten Warholm mener antall mesterskap som havner i Qatar, har gått for langt.

REAGERER: Karsten Warholm er ingen stor fan av at friidretts-VM arrangeres i Doha. Foto: Jessica Gow / TT
REAGERER: Karsten Warholm er ingen stor fan av at friidretts-VM arrangeres i Doha. Foto: Jessica Gow / TT Vis mer

DOHA/OSLO (Dagbladet): Norges og verdens største friidrettsstjerner er på plass i VM-byen Doha før det kontroversielle verdensmesterskapet innledes fredag.

Temperaturen og luftfuktigheten skaper så store problemer at maraton og kappgang-øvelsene går om natta, mens et ikke veldig klimavennlig kjøleanlegg er installert på friidrettsarenaen Khalifa International Stadium for å sikre akseptable løpsforhold.

Omstendighetene for arbeiderne i Qatar er under enhver kritikk, mens reglene for bekledning, innskrenket ytringsfrihet, restriksjoner rundt språkbruk og mot å vise kjærlighet offentlig, skaper også utfordringer for de besøkende i VM-byen.

EKSTREMVÆR: De største norske medaljehåpene i friidretts-VM i Doha er fra Vestlandet. I Qatar møter de et ekstremvær som er så langt unna vestlandsværet man kommer. Reporter/programleder/video/redigering: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Friidretts-VM i Qatar føyer seg inn i rekkene av mesterskap som oljenasjonen har klart å sikre seg i løpet av kort tid: VM i svømming i 2014, VM i håndball i 2015, VM i boksing i 2015, VM i landeveissykling i 2016, VM i svømming i 2018, VM i friidrett i 2019 og VM i fotball i 2022 går på akkurat samme sted i løpet av får.

- Idretten skal være for alle nasjoner og deler av verden, proklamerte Sebastian Coe, lederen for det internasjonale friidrettsforbundet, da Qatar fikk enda et mesterskap.

- Ekstremt skummelt

Til Dagbladet påpeker regjerende verdens- og europamester Karsten Warholm at han er helt enig i at idretten skal være for alle, men friidrettstjerna fra Ulsteinvik stiller et spørsmål ved om ikke mesterskapene da burde bli spredd til flere ulike nasjoner, i stedet for at så mange mesterskap havner i Qatar.

SKILLER IDRETT OG POLITIKK: Familien Ingebrigtsen har aldri vurdert å boikotte friidretts-VM i Qatar. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SKILLER IDRETT OG POLITIKK: Familien Ingebrigtsen har aldri vurdert å boikotte friidretts-VM i Qatar. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Altså oljenasjonen med en offisiell befolkning på bare 2,6 millioner, med et flertall av utenlandske gjestearbeidere.

- Jeg mener at korrupsjon er ekstremt skummelt for idretten. Det skal i utgangspunktet være den arenaen hvor alle skal høre til og alle stemmer skal bli hørt. Så ender vi opp med et regime der pampene og pengene styrer. Det mener jeg er prinsipielt feil, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

- Derfor skulle jeg ønske at jeg hadde ballene til å boikotte og si at jeg reiser ikke til Qatar. Men så legger jeg ned så mye trening dag ut og dag inn. Jeg føler at det burde ikke være utøverne sitt problem, men at det er beslutningstakerne som burde ha gått foran her, fortsetter sunnmøringen.

Valget av Qatar som vertsnasjon for fotball-VM 2022 skapte sjokkbølger i idrettsverden, blant annet på grunn av grov korrupsjon og arbeidernes brutale hverdag, med ekle assosiasjoner til slaveri.

FORBUD: Å vise mye hud eller vise fram tatoveringer, er ikke populært i Doha. Jakob Ingebrigtsen (18) må tre varsomhet de kommende ti dagene. Programledere: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Reportere: Ludvig Holmberg og Philipp Gadd (Expressen) Vis mer

«Qatar-arbeidere bankes og bedras», rapporterte Dagbladet i 2015.

- Blir litt hykler i denne saken

Det samme støyet har det ikke vært rundt VM i friidrett, men Warholm er en bevisst herremann som har gjort seg opp mange tanker rundt akkurat dette teamet.

- Jeg kjenner i denne saken at det er veldig mye som jeg kunne ha sagt, som jeg garantert vil tenke at jeg burde hatt det usagt etter at det kommer på trykk. Det er et vanskelig tema.

- Jeg tenker at hvis jeg hadde vært så mye bedre enn alle andre at jeg hadde et toppnivå jeg kunne slå meg til ro med, så tror jeg at jeg kunne ha bestemt at verdiene mine er så mye verdt at jeg kunne latt det overstyre beslutningen her, sier Warholm til Dagbladet.

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Samtidig higer jeg etter mer. Jeg må ha alle muligheter jeg kan få. Derfor blir jeg litt hykler i denne saken, erkjenner han.

Doha vant kampen om å arrangere mot Barcelona, Spania og Eugene, USA, og i løpet av ti dager skal det deles ut et drøss medaljer, heder og ære til verdens beste friidrettsutøvere.

Siden mesterskapet ble tildelt nasjonen, har det blitt ytret mye kritikk mot valget av lokasjon. Qatar har tidligere, og blir fortsatt, kritisert for hvordan de skaffet seg fotball-VM, og forholdene arbeiderne som bygger stadionene blir utsatt for.

DOHA-MAGASINET: FORBUD: Å vise mye hud eller vise fram tatoveringer, er ikke populært i Doha. Jakob Ingebrigtsen (18) må tre varsomhet de kommende ti dagene. Programledere: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Vis mer

- Jeg ser at de bryter menneskerettighetene

Henrik Ingebrigtsen mener at idretten ikke må blandes inn i det politiske spillet.

- Jeg tenker at idrett og politikk bør holdes fra hverandre. I antikken, når de skulle ha OL, så stoppet de midt i krigen og konkurrerte i to uker. Så tok de opp våpnene igjen, og sloss mot hverandre. Det synspunktet har jeg på idrett, forteller han til Dagbladet.

- Jeg ser at de bryter menneskerettighetene, og at folk har det dårlig der, men det endrer ikke det vi prøver å oppnå. Vi skal ikke ødelegge idretten ved å lage det om til politikk. Man kan være uenig om abort, menneskerettigheter, homofili, ekteskap og så videre - samme det, nå konkurrerer vi.

- Det kan hende at det er litt naivt å tenke det. Vi forstår at de som roper høyest, er villig til å lage det beste verdensmesterskapet, og bruke mest penger på det, stort sett får arrangere det. Sånn har det blitt. For å få arrangere et mesterskap må du bruke ganske mye penger, og det er ikke så mange land som har økonomien til det.

- Kult å ha mesterskap her

Han får støtte av sin to år yngre bror, Filip, som ser fram til å konkurrere i Qatar.

- Jeg synes det er kult å ha mesterskap på ulike plasser. Det gir veldig fine ringvirkninger på stedet mesterskapet blir holdt. Jeg tror det blir et veldig gøy mesterskap. Så er det ikke opp til meg å sette retningslinjer for hvem som skal få mesterskap og hvordan de skal bygge stadioner, sier Filip Ingebrigtsen til Dagbladet.

Han mener at landene som søker må garantere at alt er i orden før de får tildelt et så stort mesterskap.

- De tingene må ligge til rette, være bestemt på forhånd og må være 100 prosent for at de skal få lov til å søke, slik det ikke blir en diskusjon. Det må være en instans som kontrollerer at dette er i orden. Det er ikke utøvernes ansvar å styre med det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling