Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ishockey-VM: Slovenia - Norge 1-5

Ekstremt viktig norsk VM-seier. Slovenia fortviler etter Norges drømmeperiode

Drømmen om kvartfinale eller frykten for nedrykk? VM-duellen mellom Norge og Slovenia var på mange måter et veiskille i mesterskapet. Den gylne førsterekka og førsteperioden gjør at Norge nå på rett VM-spor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Slovenia - Norge 1-5

(Dagbladet): Norge trengte virkelig en seier for å opprettholde et realistisk håp om å nå en kvartfinale i ishockey-VM i Frankrike og Tyskland.

I de neste VM-kampene venter nemlig giganter som Tsjekkia, Canada og Finland, før Hviterussland står på motsatt halvdel i siste gruppespillskamp. I verste fall, med tap i dag, kunne det ha blitt en ren nedrykkskamp.

Derfor var utgangspunktet tydelig, enkelt og klart før oppgjøret mot Slovenia i Paris i ettermiddag: Petter Thoresens menn måtte vinne. De norske hockeygutta måtte slå tilbake etter den skuffende forestillingen mot Sveits.

Også for slovenerne var kampen særdeles viktig. Nedrykksfaren og veiskillet i VM gjorde at hovestadsavisen Delo omtalte oppgjøret som et av mesterskapets viktigste. Når viktigheten er så stor, smaker triumfen ekstra godt.

I en egen klasse

Norge gjorde akkurat som fansen kunne drømme om. Førsterekka gikk rett i strupen på slovenerne og sørget for en pangstart på den viktige VM-kampen, anført av Olimb-brødrene Mathis og Ken André, samt Patrick Thoresen.

Da også Kristian Forsberg scoret sitt første VM-mål siden 2011 og økte til 3-0-ledelse allerede mot slutten av den første perioden, var seieren i realiteten allerede sikret. Aleksander Reichenberg økte til 4-0 med kampens prestasjon i slutten av andre periode, før slovenerne reduserte, men til ingen nytte.

Thoresen fastsatte i stedet sluttresultatet til 5-1 i siste spilleminutt og kompletterte en stor norsk hockeydag, hvor førsterekka virkelig markerte seg.

- Dette var en lagseier. Nå er vi nærmere kvartfinale og har fått betryggende avstand til nedrykk, sier Mathis Olimb il Eurosport.

Marerittet som gjentok seg

For Slovenia var kampen et marerittaktig «déjà vu». De åpnet tilsvarende svakt også mot Sveits tidligere i mesterskapet og lå under 0-4 før de våknet og kjempet seg til 4-4 og spillforlengelse, som de til slutt tapte 4-5.

- Historien fra Sveits-kampen gjentar seg. Vi henger ikke med i starten og er helt tamme der Norge imponerer, konkluderer den slovenske nettavisen Zurnal24.

Det var i denne perioden Thoresens menn avgjorde nøkkelkampen og blåste liv i drømmen om en VM-kvartfinale, samtidig som at nedrykksfaren mer eller mindre forsvant for Norges del.

- Norge var vesentlig mye bedre enn Slovenia i den første perioden. Det avgjør kampen, skriver den slovenske storavisen Delo.

I motsetning til mot Sveits klarte aldri Slovenia å kjempe seg inn igjen i kampen. Norge står nå med seks poeng etter tre kamper i ishockey-VM etter å ha slått Slovenia og Frankrike, men tapt mot Sveits. Torsdag kl. 16.15 står Tsjekkia på motsatt halvdel.

Norsk drømmeperiode

Allerede etter seks minutter kunne den norske fansen juble mot Slovenia. Førsterekka markerte seg umiddelbart: Mathis Olimb mottok pucken fra Patrick Thoresen og satte den mellom beina til Slovenias sisteskanse.

Ni minutter senere doblet lillebror Ken André Olimb ledelsen. Nok en gang var Thoresen servitør, og nok en gang var det en av Olimb-brødrene som sørget for scoring.

Rett før siste periode var over, økte Norge dessuten til en knallsterk 3-0-ledelse. Kristian Forsberg snappet opp en retur og banket pucken nydelig opp i krysset. 19 minutter var spilt da Forsberg scoret sitt første VM-mål siden 2011. Norge ledet overlegent med tre mål etter første periode.

- Norge herjer i Paris, utbrøt Eurosport-kommentator Jørgen Klem.

- Vi er effektive i denne perioden, men vi gjør en del slurvefeil som må bort, oppsummerte Forsberg overfor kanalen.

Reichenbergs praktscoring

Slovenia hevet seg noe i den andre perioden. På desperat jakt etter redusering hadde sloverne flere kvalifiserte målsjanser, deriblant et svært farlig skudd som suste i tverrliggeren og ut. Keeper Lars Haugen slapp med skrekken.

Så mye mer enn det slapp imidlertid ikke de norske hockeygutta til av sjanser. Norge omstilte seg godt og hadde god kontroll på sin ledelse i den andre perioden, som lenge var en innholdsfattig, men betryggende seanse.

Rett før perioden var over økte like godt Norge til 4-0. Det var en herlig enkeltmannsprestasjon av Aleksander Reichenberg, som viste en perfekt kombinasjon av balanse, eleganse og teknikk da han med en herlige finter dro seg helt inn til keeper og satte inn scoring nr. 4.

At KHL-poengkongen Robert Sabolic reduserte til 1-4 i siste sekund, endret imidlertid ikke oppfatningen om at Thoresens elever hadde god kontroll. Det samme gjaldt også den tredje og siste perioden.

Der la til slutt Patrick Thoresen på til 5-1 og kompletterte den norske hockeyfesten i Paris.

STORSEIER: De norske hockeygutta fikk mye å juble for i 5-1-seieren over Slovenia. Foto: REUTERS/Grigory Dukor
STORSEIER: De norske hockeygutta fikk mye å juble for i 5-1-seieren over Slovenia. Foto: REUTERS/Grigory Dukor Vis mer