- STINKENDE HETT: Caleb Ewan tåler den australske sommeren godt, men også nattens etappevinner ga arrangøren ros for å kutte 25 kilometer av den planlagte løypa. FOTO: AFP/DAVID MARIUZ
- STINKENDE HETT: Caleb Ewan tåler den australske sommeren godt, men også nattens etappevinner ga arrangøren ros for å kutte 25 kilometer av den planlagte løypa. FOTO: AFP/DAVID MARIUZVis mer

Ekstremvarme kuttet ned Down Under-åpningen

Nordmenn stusset på avgjørelsen.

(procycling.no): Den opprinnelige planen var 145 kilometer mellom Unley og Lyndoch.

Underveis tok rittsjef Adam Hansen avgjørelsen om å kutte Tour Down Under-åpningen ned til 118-kilometer da temperaturene oversteg 40 varmegrader.

Avgjørelsen samsvarte med UCIs nye ekstremværsprotokoll som instruerer arrangøren til å ta rytternes helse og sikkerhet med i betraktningen.

- Det var mange som slet i varmen, påpeker Sven Erik Bystrøm overfor procycling.no.

- Selv synes jeg det var varmere i Qatar-VM, så det var litt merkelig at de kortet ned etappen med 25 kilometer.

Vinneren: - Det var stinkende hett

Det var nok ikke amputeringen som gjorde det, men etappen forløp relativt hendelsesfattig og endte med forventet spurtseier for Caleb Ewan.

22-åringen fra Sydney vant People’s Choice Classic søndag kveld, og takler den australske sommeren bedre enn mange av konkurrentene sine.

I etterkant innrømmet Orica-Scott-spurteren at også han synes det ble vel hett på vei inn mot oppløpet.

- Det var virkelig stinkende hett der ute i dag. Jeg tror alle kjente litt på heten og trolig var det en god idé av arrangøren å korte det hele ned, sa Ewan i målområdet ifølge cyclingnews.com.

Nordmenn i aksjon for spurterne

Den kvikke australieren vant en tilsvarende avslutning i fjor, men måtte kjempe for det.

Adam Hansen (Lotto-Soudal) og Jan Bakelants (Ag2r) forsøkte sene angrep, etter at Laurens De Vreese ble hentet to mil unna mål.

Dagens utbryter angrep innenfor etappens tre første kilometer.

I spurten som fulgte var det Danny Van Poppel (Team Sky), Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) og Marko Kump (Team UAE Abu Dhabi) som fulgte vinneren tettest.

- Jeg fikk gjort jobben min og levert laget i front på to kilometersmerket. Beina føles bra og jeg ser fram til de neste dagene med litt hardere etappeprofiler, sier Vegard Stake Laengen til procycling.no.

Mer kuperte etapper venter

Stake Laengens lagkamerat, Kump, endte på fjerdeplass. Bystrøm gjorde en jobb for Baptiste Planckaert som ble nummer sju:

- Jeg hadde som oppgave å hjelpe Baptiste fram i spurten, sier han.

Det meldes for øvrig om en svært rolig WorldTour-åpning i Lyndoch, og det må nok i hovedsak de ekstreme temperaturene ta skylda for.

- Det ble lav fart og stort sett mye prating hele veien. Det var egentlig bare inn mot spurten at det ble satt fart som vanlig, sier Stake Laengen som forteller at sykkelcomputeren hans viste opp mot 42 varmegrader.

PS: Morgendagens affære er 149 kilometer mellom Sterling og Paracombe. Etappeprofilen ser mer Ardenner-aktig ut og kan være spennende for rittets tredje nordmann, Odd Christian Eiking.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!