Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ektemannen nekter å fornye passet hennes. Derfor går stjerna glipp av Asiamesterskapet

Får ikke dra ut av landet.

FÅR IKKE DRA: Kaptein på det iranske kvinnelandslaget, Niloufar Ardalan (nr. 3 fra høyre) får ikke delta i Asiamesterskapet i futsal. Foto:   REUTERS / Ali Jarekji / NTB Scanpix
FÅR IKKE DRA: Kaptein på det iranske kvinnelandslaget, Niloufar Ardalan (nr. 3 fra høyre) får ikke delta i Asiamesterskapet i futsal. Foto: REUTERS / Ali Jarekji / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): At Niloufar Ardalans mann nekter henne å dra på fotballturnering i Malaysia har skapt stor debatt om kvinners rettigheter.

30-åringen, som er en av Irans beste kvinnelige fotballspillere og går under kallenavnet «Lady Goal», får ikke dratt på Asiamesterkapet i futsal fordi hennes mann ikke har villet fornye passet hennes, skriver engelske Independent.

Og som gift kvinne i Iran, står hun da uten makt til å ta beslutninger for seg selv.

Kaptein på landslaget - Dette er første gangen det avholdes Asiamesterskap i futsal og jeg har vært på alle treningene i forkant av turneringa. Men jeg kommer til å gå glipp av turneringa fordi min mann har nektet meg å dra utenlands, forteller Niloufar til det iranske nyhetsbyrået Nasim Online.

Saken har fått oppmerksomhet både i Iran, og kanskje særlig internasjonalt.

Niloufar Ardalan har vært kaptein for det iranske kvinnelandslaget i fotball i en årrekke. Det hindrer likevel ikke mannen hennes, journalisten og nyhetsanker på iransk stats-TV, Mehdi Totounch, i å nekte henne å dra til asiamesterskapet.

Grunnen skal være at ektemannen vil at kona skal være tilstede når deres sju år gamle sønn begynner på skolen om to dager.

Mannen må fornye passet Og med et pass som har gått ut på dato, får ikke 30-åringen dratt noe sted - siden det i Iran er mannen som signere papirene om en kvinne skal fornye passet sitt.

Den iranske journalisten Masih Alinejad oppfordrer iranske politikere til å foreta seg noe, i søkelys av Niloufar Ardalans sak.

- Det er grusomt at alle kvinner i Iran lider fordi de ikke er like kjente som Nilofar, og at media derfor tier om dem. Det er hinsides trist at en mann bestemmer kva kvinnen skal gjøre - det er brudd på menneskerettighetene. Hva gir en person retten til å ha denne typen makt over en annen?, sier Alinejad til engelske Independent.

Asiamesterskaper starter i dag, og varer til og med lørdag.

IKKE FORNYET: Ardalans mann nekter å fornye passet til Irans kaptein (i hvitt), og dermed går 30-åringen glipp av Asiamesterskapet. Foto: NTB Scanpix
IKKE FORNYET: Ardalans mann nekter å fornye passet til Irans kaptein (i hvitt), og dermed går 30-åringen glipp av Asiamesterskapet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!