Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

El Clasico-bråket: - De får et umenneskelig press

Men færre tror på historien.

ANMELDELSEN. De to linjedommerne får det hett i oppgjøret mellom Barcelona og Real Madrid 21. november på grunn av denne politianmeldelsen. Foto: Joe Toth/BPI/REX Shutterstock/NTB/Scanpix./Faksimile cope.es.
ANMELDELSEN. De to linjedommerne får det hett i oppgjøret mellom Barcelona og Real Madrid 21. november på grunn av denne politianmeldelsen. Foto: Joe Toth/BPI/REX Shutterstock/NTB/Scanpix./Faksimile cope.es. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag kveld sprang nyheten om at det er innlevert en politianmedelse om forsøk på kampfiksing i forkant av El Clasico-oppgjøret mellom Real Madrid  og Barcelona 21. november.

Det er den lokale catalanske avisa L'Esportiu som kom med nyheten.

En assistentdommer skal angivelig ha mottatt en telefonsamtale fra en person i den spanske dommerkomiteen, der assistentdommeren skal ha blitt utsatt for press. Om å dømme til fordel for Real Madrid i oppgjøret.

Påskuddet til at det var en assistentdommer som mottok telefonen, er at fokus ikke blir like stort på en linjedommer som på hoveddommeren ved eventuell kontroversielle avgjørelser.

Denne assistentdommeren skal ha levert inn anmeldelsen anonymt via sin advokat, fordi vedkommende skal frykte for å bli utsatt for represalier.

I etterkant har spekulasjonene gått i spanske media, både på lufta, på nettet og i papirutgavene rundt en enorm skandale under opprulling i spansk fotball.

Sår stor tvil Men nå har det snudd.

Journalist Alberto Pinero i goal.com sier til Dagbladet, at det sannsynligvis ikke har skjedd noen form for forsøk på utpressing fra dommerkomiteen overfor en assistentdommer.

- Rett og slett fordi det ikke er oppnevnt dommere til oppgjøret ennå, sier Pinero.

Den spanske journalisten sier at sannsynigheten er stor for at anmeldelsen er plantet for å skape polemikk i forkant av det store oppgjøret som slår alt annet i spansk fotball.

- Det har aldri skjedd noe tilsvarende i spansk fotball. Det er første gang en assistentdommer angivelig skal ha innlevert en anmeldelse for forsøk på kampfiksing, forteller Pinero.

CMore-kommentator Petter Veland følger saken tett i spanske media. Han har også utført et enkelt regnestykke, som kompliserer bildet om at det har foregått en form for utpressing.

- Det er 40 linjemenn i La Liga. Når vi har trukket fra uaktuelle catalanere og aktører fra Madrid, står vi igjen med 34. Siden det ikke er oppnevnt linjemenn til kampen, burde vel samtlige vært oppringt. At bare en velger å protestere, virker ikke helt troverdig, mener Veland.

Han har også lest politianmeldelsen, datert 19. oktober, som ble gjengitt på nettsiden til den spanske radiostasjonen cope.es.

Han kalte historien for potensielt grisestygg, da nyheten kom onsdag kveld.

Men nå har det altså snudd.

- Jeg har fulgt radiosendinger og lest i spanske media. Oppfatningen nå går på at press overfor en assistentdommer neppe kan ha kommet fra en representant fra dommerkomiteen. Selv om en telefonsamtale ble sporet til komiteens sentralbord. Jeg tror det er normalt med medarbeidersamtaler mellom komiteen og dommere, sier Petter Veland til Dagbladet.

- Planlagt utspill Han fortsetter med at det også kan være et planlagt utspill i etterkant av kommentaren til Diego Simeone, manageren i Atletico Madrid, som skal ha uttalt at det meste ser ut til å ha blitt lagt til rette for at Real Madrid skal vinne La Liga denne sesongen.

- Umenneskelig press - Jeg tror det ebber ut i ingenting. Men det som uansett blir konklusjonen på dette, er at de to linjedommerne som blir oppnevnt til oppgjøret mellom Barcelona og Real Madrid får sitt livs tøffeste oppdrag. De blir satt under et umenneskelig press, sier Veland.

Han forklarer det slik:

- Hver gang en av de to hever flagget, eller lar være å heve det med negativt fortegn for Barcelona, vil bli tungt analysert. Og publikum vil garantert reagere. Selv om det er det største for to spanske linjemenn å være med på, blir det svært spesielt denne gang på grunn av dette oppstyret, sier Veland.

Oppgjøret skal gå på Santiago Bernabeu i Madrid.

Barcelona har varslet full gjennomgang av saken på klubbens nettside.

- Det vil også bli politietterforskning, i det anmeldelsen er reell, sier Petter Veland.

- Politisk betinget Veland forteller også at flere i debatten oppfatter at dette også kan dreie seg om et politisk utspill.

Jimenez Munoz de Morales er medlem i dommerkomiteen og er navngitt i politianmeldelesen som personen som angivelig skal ha foretatt telefonsamtalen til en assistentdommer i den spanske ligaen.

Han benekter enhver befatning med saken og kaller det en «Kafka-prosess», ifølge marca.com.

Da de Morales ble medlem i den spanske dommerkomiteen i 2012, ble hans fortid knyttet til nasjonalistpartiet Falange, eller den fascistiske Franco-juntaen.

- Alt er av catalansk utspring i denne saken. Avisa som brakte nyheten, advokaten og stedet der det skal foregå er i Catalonia, sier Petter Veland.

Marca-journalist Ruben Jiminez skriver i en mail til Dagbladet, at det rett og slett ikke er mulig å tro på denne historien.

«Saken er anmeldt via en ukjent advokat. Real Madrid og Barcelona er rett og slett for store. Det er mange som forsøker å skaffe seg publisitet på deres bekostning. Jeg tror ikke på denne saken», skriver Ruben Jimenez.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!