- El Fakiri er i verdensklasse

Branns midtbane-juvel Hassan El Fakiri er mest kjent for sin gode teknikk. Nå er det også offentliggjort at hans oksygenopptak er i samme klasse som de beste 800-meterløperne i verden.

På en måling foretatt tidligere i vinter ble marokkanerens oksygenopptak målt til hele 73,9. Det er på samme nivå som løpsmaskinen Øyvind Leonhardsen og de beste 800 meterløperne i verden.

El Fakiri var suverent best i Brann-leiren, og nærmeste lagkamerat i testen var den tidligere Viking-spilleren Martin Knudsen med et resultat tett oppunder 70.

Huseby imponert

Tidligere friidrettstrener Kjell Arve Husby ble meget imponert da han fikk høre om 22-åringens testresultater.

- Det er meget, meget bra. Spesielt for å være fotballspiller, sier Huseby til Bergensavisa.

Husby presiserer imidlertid at det skal mer til enn godt oksygenopptak for å bli en god friidrettsutøver.

- Det er ingen som blir verdensmester i oksygenopptak, men det sier noe om spillernes kapasitet. Det er et hjelpemiddel for å måle utholdenhet, sier Husby.

Ikke glad i løpe

El Fakiri er totalavholdsmann, og har alltid prioritert kondisjon i treningsarbeidet. Han sier:

- Da jeg spilte i Lyn la jeg ofte ut på lange joggeturer alene. Men her i Brann har ikke det vært nødvendig. Teitur kjører oss hardt nok, sier 22-åringen som fra sommeren av skal spille for Monaco.

Til tross for mye egentrening bedyrer midtbanespilleren at han ikke er spesielt glad i å løpe.

- Nei, jeg tror ikke jeg er mer glad i det enn resten av spillerne. Men jeg har alltid vært bevisst på at god kondisjon er en viktig del av fotballen. Det er viktig å orke nok, sier El Fakiri.

Gode gener

Husby er ikke fremmed for tanken om at El Fakiris marokkanske opphav kan være av avgjørende betydning for hans gode kondisjonen.

- Det sies jo at marokkanere og kenyanere har lettere for å få bli gode løpere, sier Vebjørn Rodals tidligere trener.

Ungutten har likevel et godt stykke igjen til de aller beste i verden. Skikongen Bjørn Dæhlie scoret over 90 i oksygenopptak, da han var på sitt aller beste.