El Fakiri får sjansen av Hareide

Hassan El Fakiri kan få sin landslagsdebut mot Nord-Irland neste onsdag. Også Thomas Myhre er med. Sju spillere er igjen fra den første troppen til Åge Hareide.

Hareide, som for tiden er i England for å se «norske» kamper og snakke med spillere og managere, presenterte 18-mannstroppen mandag.

Sju av dem som var med i de tre kampene i Asia, er med også nå, selv om Hareide har sett bort fra de fem Rosenborg-spillerne og Vålerengas Ardian Gashi som forbereder seg til viktige UEFA-cupkamper.

Monaco-spilleren Hassan El Fakiri har ingen offisielle landskamper for Norge. Nå kan han endelig få sjansen. I så fall blir han den 10. som får sin landslagsdebut under Hareide.

- Jeg ble selvsagt litt overrasket. Jeg har jo ikke fått sjansen tidligere. Dette hadde jeg ikke ventet, men jeg er selvsagt veldig glad, sier El Fakiri til NTB.

Slik forklarer Åge Hareide uttaket.

- Han har vært i Monaco en stund nå og fått internasjonal erfaring. Dette er en god anledning til å teste hvor han står i forhold til de andre.

Myhre tilbake

Sunderland-keeper Thomas Myhre er tilbake i landslagsvarmen for første gang siden hans skademareritt startet i seierskampen i Romania høsten 2002. Hans gode spill på utlån i Crystal Palace har overbevist Hareide, som ellers lar Sogndal-keeper Terje Skjeldestad få en ny sjanse.

- Thomas har spilt godt for Palace i låneperioden, og jeg vet at han er interessert i landslagsspill. Det er viktig at vi får konkurranse om keeperplassen i og med Espen Johnsens skade, sier Hareide til NTB.

- Det er alltid gøy med landslaget, og det skal bli godt å komme tilbake, sier Norges tidligere førstekeeper til VG Nett.

Englandsproffene Martin Andresen (Blackburn), Eirik Bakke (Leeds), Steffen Iversen (Wolverhampton), Ronny Johnsen (Aston Villa), John Arne Riise (Liverpool) og Jo Tessem (Southampton) er alle med.

Drømmestart

Åge Hareide har fått en drømmestart som landslagssjef med tre strake seirer - 3-0 mot Sverige, 3-1 mot Honduras og 5-2 mot Singapore.

Kampen mot Nord-Irland regnes av enkelte som hans første «skikkelige» test, ettersom både Norge og Sverige stilte med mange umeritterte spillere i Asia. Men det er først mot Serbia og Montenegro i mars at Hareide plukker hele troppen fra øverste hylle.

- Det viktigste med treningskampene er å skaffe oss oversikt og se hvem som holder det internasjonale nivået vi trenger til høstens VM-kvalifisering, sier Hareide.

Nord-Irland har ikke vunnet på de siste 14 kampene, og står uten scoring på de 13 siste. Kampen 18. februar blir debuten til Lawrie Sanchez, som overtok trenerjobben etter en svært så mislykket EM-kvalifisering.

Møtte Ferguson

I dag møtte Hareide Manchester United-manager Alex Ferguson og Ole Gunnar Solskjær.

Etter først å ha vært i Italia og snakket med proffene der, ventet tre landskamper i Asia. Så bar det til England etter et toppfotballseminar hjemme i Norge.

I helgen ble det kamper i England. Mandag, samme dag som han presenterte landslagstroppen mot Nord-Irland, var han i Manchester for å snakke med Alex Ferguson og en kamplysten Ole Gunnar Solskjær.

- Det var for å sjekke litt på Ole Gunnars skadesituasjon, samt å klargjøre vår terminliste utover våren og høsten. Det er viktig å ha opprettet en kontakt, sier Hareide til NTB.

I morgen formiddag skal han til Blackburn for å prate med Martin Andresen og manager Graeme Souness. På kvelden skal han se Leeds Wolverhampton, mens hjemmekampene til Liverpool og Blackburn mot henholdsvis Manchester City og Newcastle står på programmet for ham og assistent Stig Inge Bjørnebye onsdag.

 • Troppen mot Nord-Irland 18. februar:

  Thomas Myhre, Sunderland
  Terje Skjeldestad, Sogndal
  Trond Andersen, Aalborg
  Martin Andresen, Blacburn
  Eirik Bakke, Leeds
  Hassan El Fakiri, Monaco
  Håvard Flo, Sogndal
  Brede Hangeland, Viking
  Erlend Hanstveit, Brann
  Thorstein Helstad, Austria Wien
  Magne Hoseth, Molde
  Jon Inge Høiland, Malmö
  Steffen Iversen, Wolves
  Ronny Johnsen, Aston Villa
  John Arne Riise, Liverpool
  Sigurd Rushfeldt, Austria Wien
  Jan Derek Sørensen, Lyn
  Jo Tessem, Southampton

 • Kampen spilles på Windsor Park i Belfast onsdag 18. februar med avspark kl. 20.45.
 • Åge Hareide ledet Norge til tre seirer, da et B-landslag spilte kamper i Hongkong og Singapore. Dette er den første troppen med utenlandsproffer.
 • Hareide varslet før uttaket at verken John Carew, Tore André Flo eller Ole Gunnar Solskjær var aktuelle for troppen til privatlandskampen. De skulle hviles.
 • På grunn av uefacupkampene i tida framover er også spillere fra Rosenborg utelatt.
 • Nord-Irland har ny landslagssjef i Lawrie Sanchez. Laget har ikke ikke vunnet på 14 kamper, og spilt 13 uten å score.

  (NTB/Dagbladet.no)

DEREK FÅR SJANSEN IGJEN: Jan Derek Sørensen overbeviste da Norge vant tre strake seirer i Asia i januar. Han er med mot Nord-Irland.